Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Αλαλούμ με την ψηφοφορία για την προανακριτική

Τρεις κάλπες ζητά η Διάσκεψη των Προέδρων

Έπειτα από αρκετές ώρες συνεδρίασης σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων, τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων εισηγήθηκαν κατά πλειοψηφία να στηθούν τρεις κάλπες στην αυριανή διαδικασία για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. 
Την τελική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια στην αρχή της συνεδρίασης. Αδιευκρίνιστα, ωστόσο, παραμένουν ακόμη σοβαρά ζητήματα της διαδικασίας, όπως το πώς θα μετρηθούν οι ψήφοι ή αν οι βουλευτές θα ψηφίσουν σε όλες τις κάλπες ή σε μία... Τρεις ξεχωριστές ψηφοφορίες προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην μπορεί να επιβληθεί στους βουλευτές να συμμετάσχουν σε όλες τις ψηφοφορίες.
Μετά από αρκετές ώρες συνεδρίασης η Διάσκεψη εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία να στηθούν τρεις κάλπες (μία με την πρόταση του κάθε κόμματος και τα πρόσωπα κατά των οποίων στρέφεται η πρόταση κατηγορίας και τα αδικήματα ανά πρόσωπο), ενώ την τελική απόφαση να λάβει η Ολομέλεια με την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν πως οι κάλπες πρέπει να είναι όσα και τα πρόσωπα για τα οποία έχει προταθεί η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ζήτησε να στηθούν τέσσερις κάλπες, υποστηρίζοντας πως άλλη επιλογή προσβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου και παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής.

Η Διάσκεψη δεν κατέληξε για το πώς θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, δηλαδή αν θα προστεθούν οι ψήφοι από όλες τις κάλπες ή θα υπολογιστεί κάθε μία ξεχωριστά, καθώς στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο μη παραπομπής κανενός προσώπου σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Για τον λόγο αυτόν, αποφασίστηκε να γίνει το απόγευμα διαβούλευση ανάμεσα στα κόμματα.

Ανοιχτό παραμένει αν ο κάθε βουλευτής υποχρεούται να προσέλθει για ψήφο σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν ή αν θα έχει τη δυνατότητα να προσέλθει σε μία μόνο κάλπη.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης επισημάνθηκε ότι αν βουλευτές επιλέξουν να ρίξουν ψηφοδέλτιο σε μία μόνο κάλπη, παραβιάζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι κυρίαρχη ήταν η άποψη ότι δεν μπορεί βουλευτής να υποχρεωθεί να ψηφίσει σε όλες τις κάλπες.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει σχετική επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο και τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων.

ΠΑΣΟΚ: Τρεις ξεχωριστές ψηφοφορίες
Πρόταση να διεξαχθούν τρεις ξεχωριστές διαδοχικές ψηφοφορίες επί των τριών προτάσεων των κομμάτων συζητά να καταθέσει στην Ολομέλεια το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πρώτα θα γίνει η ψηφοφορία επί της πρότασης της συγκυβέρνησης, με μία κάλπη, καθώς ζητείται η άσκηση δίωξης μόνο κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Στη συνέχεια και αφού όλοι οι βουλευτές θα έχουν ψηφίσει την πρώτη πρόταση, θα τεθεί προς ψηφοφορία η δεύτερη πρόταση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν θα στηθούν δύο κάλπες, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την άσκηση δίωξης τόσο κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η ψηφοφορία θα ακολουθήσει η τρίτη ψηφοφορία επί της κοινής πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Σε αυτήν θα στηθούν τέσσερις κάλπες, καθώς τα δύο κόμματα ζητούν επιπλέον την άσκηση δίωξης και των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου.
Αν η πλειοψηφία αποφασίσει να υπερισχύσει αυτή η πρόταση, δεν μπορεί να επιβληθεί στους βουλευτές να συμμετάσχουν σε όλες τις ψηφοφορίες.
ΚΚΕ: «Κουκούλωμα οι τρεις κάλπες»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ αναφέρεται: «Η απόφαση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του προεδρείου της Βουλής για την ψηφοφορία με τρεις κάλπες, μια για κάθε πρόταση που έχει υποβληθεί, είναι πραξικοπηματική.

» Με την τακτική της αυτή η κυβέρνηση αποκλείει από τους βουλευτές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν με την ψήφο τους για κάθε πρόσωπο που ζητείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση τις συγκεκριμένες κατηγορίες που του αποδίδονται.

» Η μεθόδευση αυτή αποσκοπεί να ελέγξει τυχόν διαρροές και ενέχει τον κίνδυνο τελικά μην παραπεμφθεί κανένας. Γενικότερα εντάσσεται στην μεθόδευση για κουκούλωμα της υπόθεσης.

» Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και επαναλαμβάνει τη σταθερή του θέση να γίνει η ψηφοφορία με τις τέσσερις κάλπες, ώστε ο κάθε βουλευτής να έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει με βάση τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

» Το Προεδρείο της Βουλής έστω και τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του. Το κάθε Κόμμα ξεχωριστά οφείλει να μη συμπράξει σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: