Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Standard & Poor's: Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Ελλάδα

Standard-kai-Poors-se-kathestos-epilektikis-xreokopias-i-elladaΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΝΤΕ ΒΑΘΜΙΔΩΝ

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) 

υποβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's
Το Μάιο, ο οίκος είχε βαθμολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με «CCC».
Στην ανακοίνωση του S&P σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, η Αθήνα και οι διεθνείς δανειστές της κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση του χρέους. Στη συμφωνία αυτή, προστίθεται, περιλαμβάνεται και η διαδικασία επαναγοράς ομολόγων...
Ο οίκος υποβάθμισε  την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά 5 βαθμίδες της κλίμακάς του.


Η προηγούμενη διαβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης ήταν, πάντα από την S&P, στην κλίμακα CCC και είχε «αλλάξει» αμέσως μετά το πέρας της περίφημης αναδιάρθρωσης του χρέους μας, του γνωστού PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων.

Με βάση όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters οι αναλυτές του οίκου τονίζουν πως η συμφωνία των δανειστών της Ελλάδας για νέα μείωση του χρέους της, περιλαμβάνει και επαναγορά ομολόγων.

 Ως εκ τούτου οι αναλυτές της S&P ήταν «εξαναγκασμένοι» να προχωρήσουν σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αφού παρεμβάλλεται μια νέα «αναδιάρθρωση» στα υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν επενδυτές. Εξάλλου το ίδιο είχαν πράξει και κατά τη διαδικασία του PSI+ τον περασμένο Φεβρουάριο (για να αναβαθμίσουν στη συνέχεια τη χώρα σε CCC την άνοιξη). Με αυτό το σκεπτικό η υποβάθμιση αυτή θεωρείται κίνηση ρουτίνας και μόλις ολοκληρωθεί η επαναγορά η S&P αναμένεται να αλλάξει εκ νέου την αξιολόγησή της

Πέραν αυτού όμως γεγονός παραμένει πως αρκετοί αναλυτές διεθνών ΜΜΕ και πρακτορείων που αναμετέδωσαν την είδηση εστιάζουν στο ότι κάποιοι παράγοντες της αγοράς επιμένουν να εκτιμούν πως η συμφωνία επαναγοράς δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο βαθμό που δεν θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία.


Πηγή:Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: