Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

«Χαστούκι» Λαφαζάνη στον Τσίπρα

ΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟ «ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ» ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ


Οι οργισμένοι «προεδρικοί», το ερμήνευσαν σαν προαναγγελία διάσπασης
Οι μετριοπαθείς το χαρακτήρισαν αναμενόμενο
Γεγονός είναι, ότι το «Αριστερό Ρεύμα» έκανε την έκπληξη και αντέστρεψε τα δεδομένα. Εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας δεν τόλμησε τη σύγκρουση στη συνδιάσκεψη με τους «θιασώτες της δραχμής», σήκωσαν εκείνοι το γάντι για λογαριασμό του...
Το Αριστερό Ρεύμα πάει για ξεχωριστή καταγραφή των δυνάμεων του, θα κατεβάσει διαφορετική λίστα, η συμφωνία όλων για κοινή λίστα πάει περίπατο. Το ρεύμα συνεδρίασε χθες το απόγευμα και έστειλε τα μαντάτα ότι κατεβαίνουμε μόνοι μας.

Η ιστοσελίδα iskra.gr  που πάγια απηχεί τις απόψεις του Λαφαζάνη και των συν αυτώ ανέλαβε να στηρίξει ιδεολογικά και επικοινωνιακά  αυτήν την απόφαση χθες, αναφέροντας τα εξής: «Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν στην Ίσκρα ότι η κατάθεση των απόψεων στη Συνδιάσκεψη αναδεικνύει ένα ευρύτατο ρεύμα ανάμεσα στους αντιπροσώπους της Συνδιάσκεψης που θα διεκδικεί ένα ενωμένο και πιο ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα αναλάβει ένα πιο αναβαθμισμένο ρόλο στους κοινωνικούς αγώνες και θα προβάλει μια πιο αιχμηρή και αποσαφηνισμένη εναλλακτική προγραμματική πρόταση. 

Στο μεταξύ, ο διαφαινόμενος προσανατολισμός του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ να διαμορφώσει ξεχωριστή λίστα, στη βάση των κρίσιμων τροπολογιών του και των γενικότερων απόψεών του που, όπως τόνιζαν στελέχη του ΣΥΝ, είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο και κατακτημένο σε όλες τις διαδικασίες του χώρου, έχει προκαλέσει διάφορα αστήρικτα έως απαράδεκτα σχόλια σε αρκετά μέσα ενημέρωσης».

Σε όρους, που είναι κατανοητοί στο μέσο Έλληνα, ο καυγάς γίνεται για το ευρώ.


Ο Λαφαζάνης, το Ρεύμα, και κάποιες ακραίες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ΔΕΑ, η Ρόζα και το Κόκκινο, θα ήθελαν για την περίπτωση που στην επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν, να υπάρχει ένα σχέδιο Β - ακόμα περισσότερο, να δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχέδιο Β - που θα λέει πως αν οι γερμανοί δεν χορέψουν στο σκοπό μας, εμείς θα τα κάνουμε λαμπόγυαλο και θα τυπώσουμε άλλο νέο νόμισμα.

Αν όμως κάτι τέτοιο καταγραφεί σαν προγραμματική δέσμευση, πέρα από το ότι θα είναι ένα απρόσμενο και εξαιρετικά πολύτιμο δώρο για τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε μια διαπραγμάτευση  με τους εταίρους με μια μαξιμαλιστική θέση (στα λόγια Τσίπρας και Λαφαζάνης τα ίδια) και χωρίς δυνατότητα υποχώρησης, ή εναλλακτικής, άλλη από το σχέδιο Β. Αυτό, που δεν το θέλει ο κ. Τσίπρας γιατί του στερεί κάθε δυνατότητα ελιγμού, το είχε καταθέσει το «Ρεύμα» ήδη σαν τροπολογία στην Κ.Ε. του ΣΥΝ που συζήτησε την ιδρυτική διακήρυξη και μειοψήφησε. Το επαναφέρει στο συνέδριο και το ότι θα μειοψηφήσει και πάλι δεν έχει καμιά σημασία, θα έχει κατοχυρώσει όμως την «ορθή αριστερή θέση» απέναντι στους διαλλακτικούς
Στην πραγματικότητα, η απόφαση του Ρεύματος για αυτόνομη κάθοδο, αν υλοποιηθεί τελικά γιατί παρασκηνιακές διεργασίες θα υπάρχουν ως το απόγευμα, θα είναι ένα «αγκάθι» για την λειτουργία του ενιαίου κόμματος και ένα «χαστούκι» στον κ. Τσίπρα. Από το πώς θα το αντιμετωπίσει κρίνεται εν εν πολλοίς και η ικανότητα του ως ηγέτη του χώρου….       


Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: