Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ο δρόμος για την κόλαση του ελληνικού δημοσίου είναι γεμάτος νόμους...

Περί τις 171.500 νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις των 30 χρόνων της μεταπολίτευσης συνθέτουν τον λαβύρινθο της πολυνομίας που τρέφει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά στη χώρα μας. 
Μόλις το 1,5% του δικαίου ψηφίζεται από τη Βουλή

Ο δρόμος για την κόλαση του ελληνικού δημοσίου είναι γεμάτος νόμους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τη ρυθμιστική παραγωγή κατά τα πρώτα 30 χρόνια της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. 
Τα νούμερα, που παρουσίασε η προϊστάμενη του τμήματος καλής νομοθέτησης της γραμματείας της Κυβέρνησης Έφη Στεφοπούλου στην εκδήλωση του Dukakis Center for Public & Humanitarian Service και το Anatolia Business School του American College of Thessaloniki είναι σοκαριστικά...

Σε 30 χρόνια λοιπόν υπήρξαν 171.500 νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, εκ των οποίων:
- 3.430 νόμοι, μόλις το 3% των συνολικών ρυθμίσεων
- 20.580 προεδρικά διατάγματα
- 114.905 Υπουργικές Αποφάσεις
- 24.010 αποφάσεις περιφερειών
-  8.575 αποφάσεις νομαρχών.

Σύμφωνα με την κυρία Στεφοπούλου, οι υπουργικές αποφάσεις, που αποτελούν το 70% των ρυθμίσεων δεν έχουν κανένα τεκμήριο διαφάνειας, ενώ οι πολίτες και επιχειρηματίες ουδέποτε ενημερώνονται πριν την έκδοση των αποφάσεων. Επιπλέον, μόλις το 1,5% του δικαίου που μας αφορά ψηφίζεται από τη Βουλή καθώς προϊόντος του χρόνου αυξάνονται οι κυρωτικοί νόμοι έναντι των γενικών νόμων. «Η Βουλή έχει μετατραπεί σε οργανισμό κυρώσεων χωρίς καμία συζήτηση», τόνισε η κυρία Στεφοπούλου.
Χέρι-χέρι με την πολυνομία πάει και η γραφειοκρατία. Η κυρία Στεφοπούλου ανέφερε ότι υπάρχει τέτοια πληθώρα λεπτομερών ρυθμίσεων για τη μικρή επιχειρηματικότητα που είναι αδύνατον να βρει κανείς τον δρόμο του μέσα στον λαβύρινθο του δημοσίου. «Δεν υπάρχει ένας νόμος που να να περιγράφει τη διαδικασία ίδρυσης και εγκατάστασης μια επιχείρησης. Αντίθετα υπάρχουν περίπου 216 κανονιστικά κείμενα», εξήγησε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τομέα της εκτέλεσης συμβάσεων για την επίλυση μιας εμπορικής διαφοράς μεταξύ δύο πλευρών απαιτούνται 39 διαδικασίες, 819 ημέρες και το κόστος φθάνει το 14,4% της αξίας της σύμβασης. Έχει, δε, μετρηθεί από την ολλανδική κυβέρνηση ότι το κόστος της γραφειοκρατίας στη Ελλάδα φθάνει το 6,8% του ΑΕΠ, ήτοι στα 13-14 δισ.ευρώ.
Η τρίτη πληγή της δημόσιας διοίκησης είναι η διαφθορά, η οποία σε μεγάλο βαθμό τρέφεται από την κοινωνική ανοχή και επιδοκιμασία. «Υπάρχει απουσία πίεσης από την κοινωνία για την εγκαθίδρυση μηχανισμών μέτρησης της αποδοτικότητας, οι οποίοι οδηγούν στη μείσωη της διαφθοράς καθώς και απουσία αιτημάτων λογοδοσίας», υπογράμμισε η κυρία Στεφοπούλου.
Το φάρμακο για τα προβλήματα της πολυνομίας και κατ' επέκταση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς θα μπορούσε να αποτελέσει ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου και η βελτίωση των κανόνων παραγωγής του μέσω της εφαρμογής του νόμου 4048/2012 για την καλή νομοθέτηση.  Το ζήτημα είναι ότι ο νόμος που κυκλοφορούσε από το 2002 από συρτάρι υπουργού σε συρτάρι υπουργού και τελικά ψηφίστηκε το 2012 ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί. Και αυτό γιατί κανείς δεν συμφωνεί στον ρυθμιστικό προγραμματισμό και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.
Το πρόβλημα της απουσίας θεσμικών δομών
Στην απουσία «καλών» κανόνων και θεσμικών δομών απέδωσε την βαθιά κρίση στην Ελλάδα η οικονομολόγος και πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη, που επίσης μίλησε στην εκδήλωση του ACT. Όπως σημείωσε, η συνταγή της τρόικας για την Ελλάδα έχει πενιχρά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην ανάπτυξη διότι παραγνωρίστηκε το μεγάλο ποσοστό της άτυπης οικονομίας.
Σύμφωνα με την κυρία Παναρίτη, όσο η Ελλάδα δεν προχωρά σε δομικές αλλαγές δεν μπορεί να μπει σε μόνιμος, υγιείς αναπτυξιακούς ρυθμούς. «Η Αργεντινή δεν έκανε ποτέ δομικές αλλαγές για αυτό συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίση. Ακόμη και σε χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία με ισχυρή άτυπη οικονομία η ανάπτυξη είναι περιοδική και κρατάει πέντε-εφτά χρόνια. Μετά πρέπει να επέμβει εκ νέου για να τις βοηθήσει το ΔΝΤ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατά την ίδια case-study σε ό,τι αφορά την προώθηση δομικών αλλαγών αποτελεί το Περού, που τα τελευταία χρόνια καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης 4-5% ετησίως χωρίς να επηρεάζεται από την κρίση στις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Απαντώντας, μάλιστα, σε παρατήρηση που διατυπώθηκε από ακροατή ότι στο Περού οι αλλαγές εφαρμόστηκαν από ένα αυταρχικό καθεστώς η κυρία Παναρίτη δήλωσε: «στην Ελλάδα έχουμε δικτατορία εκλογών και δικτατορία προέδρων κομμάτων».
Στην εκδήλωση του ACT με θέμα «Business&Politics in Post Crisis Greece: Where do we draw the line» μίλησαν ακόμη ο ειδικός ανταποκριτής του Reuters για την Ελλάδα Stephen Grey και ο διευθυντής της McKinsey&Company, Ντένης Μαρτίνης.  
«Το Κολλέγιο Ανατόλια έχει ως κύρια αποστολή όχι μόνο να προσφέρει καινοτόμα και ποιοτικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες αλλά και να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η κρίση που η κοινωνία βιώνει είναι βαθιά και πολυεπίπεδη. Το ACT το τριτοβάθμιο τμήμα του Ανατόλια συμβάλλει ενεργά στο διάλογο για την έξοδο από την κρίση διοργανώνοντας μία σειρά εκδηλώσεων αλλά και άλλων παράλληλων δραστηριοτήτων», τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση ο εκτελεστικός πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Πάνος Βλάχος.


της Αθανασίας Μπίδιου
abidiou@voria.gr
 

Πηγή:Voria
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: