Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Νταλάρα: «Τέτοια συρρίκνωση δεν την αντέχει καμιά δημοκρατική κοινωνία»

Τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι η περαιτέρω μείωση του χρέους, αλλά η αποδέσμευση των κονδυλίων που απαιτούνται για τις μεταρρυθμίσεις, την...
ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF λέει ότι τα 10 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα «προτιμούσα να είχαν χρησιμοποιηθεί για απευθείας επενδύσεις στην ελληνική οικονομία».
Δεν παραγνωρίζει βεβαίως τη σημασία του προγράμματος επαναγοράς για τη μείωση του χρέους λέγοντας ότι... «θα έχει ορισμένα οφέλη για την Ελλάδα εάν εκτελεστεί με επιτυχία στις επόμενες ημέρες. Θα μειώσει το χρέος της χώρας κατά περίπου 10% του ΑΕΠ και κάτι τέτοιο θα είναι πολύ χρήσιμο».
 
Σχολιάζοντας τα υψηλά ποσοστά ύφεσης στην Ελλάδα τονίζεί ότι «τόσο μεγάλη συρρίκνωση δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται για πολύ καιρό σε καμιά δημοκρατική κοινωνία» ενώ προσθέτει ότι εδώ και 35 χρόνια δεν ξαναείδε μια εθνική οικονομία να συρρικνώνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό επί τόσο μεγάλο διάστημα.
 
Ο κ. Νταλάρα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έκδηλα οικοδομεί αξιοπιστία για την Ελλάδα, ακολουθώντας τον δρόμο δύσκολων μεταρρυθμίσεων, που είμαι βέβαιος ότι θα αποφέρουν κέρδη στην οικονομία της».
 
Δεν αποκλείει την πιθανότητα για ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότηση της Ελλάδας του χρόνου από τους εταίρους εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι «η Αθήνα μπορεί να τα καταφέρει».
 
Σημαντική η μείωση του χρέους, αλλά...
 
Ειδικότερα, στη συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», ο Τσαρλς Νταλάρα αναφέρει ότι «αυτό που έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα δεν είναι η περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά η αποδέσμευση των κονδυλίων που απαιτούνται για τη στήριξη του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
 
Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, λέει ότι «πρόκειται για κρίσιμες αποφάσεις των Ευρωπαίων, ύστερα από τις εξίσου σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, με τη θέσπιση σειράς νομοθετικών μέτρων που προνοούν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της οικονομικής ευρωστίας της Ελλάδας».
 
»Η προσπάθεια για μείωση του χρέους με την επαναγορά ομολόγων θα έχει ορισμένα οφέλη για την Ελλάδα, αν εκτελεστεί με επιτυχία στις επόμενες μέρες. Θα μειώσει το χρέος της χώρας κατά περίπου 10% του ΑΕΠ και κάτι τέτοιο θα είναι πολύ χρήσιμο.
 
»Πάντως, πρέπει να πω ότι προσωπικά θα προτιμούσα τα χρήματα αυτά να είχαν χρησιμοποιηθεί για απευθείας επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

»Και αυτό επειδή πιστεύω πως η μακροπρόθεσμη προοπτική μείωσης του χρέους σε 7 με 8 χρόνια δεν βοηθά τόσο πολύ την επίλυση των σημερινών οικονομικών προβλημάτων της χώρας όσο θα βοηθούσαν η αύξηση των επενδύσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη της οικονομίας.

» Αν είχαν ρίξει αυτά τα 10 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη επενδυτικών ευκαιριών, στην εκτέλεση έργων υποδομής, καθώς και στην εφαρμογή άλλων προγραμμάτων τα οποία προβλέπονταν σε σχέδια που είχαν εκπονηθεί σε εποχές μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης, τότε νομίζω ότι η ελληνική οικονομία θα είχε οφέλη αρκετά νωρίτερα»
.
 
Καμιά κοινωνία δεν αντέχει τόσο βαθιά ύφεση
 
Σε ερώτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με βάση τις προσωπικές εμπειρίες που αποκόμισε από τις επισκέψεις του στην Αθήνα, ο κ. Νταλάρα τόνισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση έκδηλα οικοδομεί αξιοπιστία για την Ελλάδα, ακολουθώντας τον δρόμο δύσκολων μεταρρυθμίσεων, που είμαι βέβαιος ότι θα αποφέρουν κέρδη στην οικονομία της».

»Από την άλλη πλευρά, έχουμε μια συνεχιζόμενη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. Βρισκόμουν στο γραφείο του Πρωθυπουργού όταν ανακοινώθηκε πως στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό άνω του 7%. Τόσο μεγάλη συρρίκνωση δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται για πολύ καιρό σε καμιά δημοκρατική κοινωνία.

»Πρέπει η κατάσταση αυτή να αρχίσει να αντιστρέφεται και οι μηχανές ανάπτυξης της χώρας να ξεκινήσουν ξανά. Το υφιστάμενο πρόγραμμα στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα συνεχιστεί το 2013 με ρυθμό 4 ως 5%, επιπροσθέτως της συρρίκνωσης των τελευταίων χρόνων, που συνολικά έφθασε σχεδόν το 20%»
.

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ύφεση»
 
«Ασχολούμαι με προβλήματα εξωτερικού χρέους επί 35 χρόνια και μπορώ να σας πω ότι ουδέποτε άλλοτε είδα μια εθνική οικονομία να συρρικνώνεται σε τέτοιο μεγάλο βαθμό επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» είπε ο Τσ. Νταλάρα.
«Χρειάζεται λοιπόν οι πάντες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η ελληνική κυβέρνηση και οι αγορές να υποστηρίξουν την ταχεία οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» πρόσθεσε.
 
«Πιστεύω ότι η Αθήνα μπορεί να τα καταφέρει, αλλά ίσως χρειαστεί παράλληλα να αναληφθούν και δεσμεύσεις από μέρους της Ευρωζώνης για πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας του χρόνου, προκειμένου αυτή να παρατείνει για λίγο ακόμα την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων της και να έχει μεγαλύτερο περιθώριο για οικονομικές επενδύσεις» είπε ακόμη ο κ. Νταλάρα.



tovima.gr 
politika-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: