Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Kοινή γραμμή για την επαναδιαπραγμάτευση, ψήφος εμπιστοσύνης σε Στουρνάρα

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ- ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΚΟΥΒΕΛΗ ΤΗΝ EΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Σύμπνοια απόψεων διαπιστώθηκε στη σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, με τη συμμετοχή του Γιάννη Στουρνάρα στο γραφείο του πρωθυπουργού, για την προσπάθεια αναθεώρησης των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. Παράλληλα, την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας για το περιεχόμενο της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων, τόνισε ότι...
η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει στους άξονες της προγραμματικής σύγκλισης, ενώ συζητήθηκαν, σε «πολύ καλό κλίμα» όπως είπε, οι ενέργειες με τις οποίες θα επιστρέψει η χώρα στην τροχιά του προγράμματος. «Ο κοινός στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης θα επιτευχθεί» είπε ο κ. Κεδίκογλου, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες.

Σε δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση, οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης υπογράμμισαν την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσουν την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να  στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι στόχος είναι η αναθεώρηση των δυσμενών όρων και η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να διεκδικήσει και την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και την αντιμετώπιση των ζητημάτων που συνδέονται με νέα μέτρα» είπε. «Ο κ. Στουρνάρας έχει την ικανότητα και την εμπειρία να διαπραγματευτεί και να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική» είπε, ενώ παράλληλα, υπογράμμισε ότι αφετηρία της αναθεώρησης του προγράμματος είναι η παράταση δημοσιονομικής προσαρμογής. Ερωτηθείς για το πότε θα τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «έχει ήδη τεθεί και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα».

Oι τρεις αρχηγοί αποφάσισαν την άμεση ενεργοποίηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, η οποία κατά τον κ. Βενιζέλο, θα αποτελείται από τέσσερα επίπεδα, των πολιτικών αρχηγών, των εμπλεκόμενων υπουργών, των θεσμικών εκπροσώπων της χώρας εντός και εκτός Ελλάδας και, μια σειρά προσώπων που στο παρελθόν έχουν διαχειριστεί επιστημονικά ή διοικητικά θέματα, ο κατάλογος για τους οποίους θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η πρόσκληση προς τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και πρωτίστως του ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πάντα ανοικτή.

O πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η κυβέρνηση συνέχεται από την προγραμματική συμφωνία λέγοντας ότι «η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει». Ο κ. Κουβέλης είπε ότι «η προγραμματική σύγκλιση παραμένει στο ακέραιο» επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση και την αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων με άμεσα μέτρα». Παράλληλα, άφησε αιχμές προς τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «όσοι ανακάλυψαν όψιμα την επαναδιαπραγμάτευση, καλύτερο θα είναι να εγκαταλείψουν τις θέσεις που υπονομεύουν την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας».

Ο κ. Στουρνάρας κατέφθασε στις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό και ζήτησε το ραντεβού των τριών πολιτικών αρχηγών αφού ενοχλήθηκε έντονα με την στάση του υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup, που δεν έθεσε τελικώς στους δανειστές μας το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης όπως προέβλεπε η κυβερνητική γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: