Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Κυβέρνηση στην κόψη του… ΣΥΡΙΖΑ

Παρακολουθώντας το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, θα ήθελα να επισημάνω ότι σε μερικούς μήνες από τώρα, ίσως και νωρίτερα, οι ηγεσίες των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό να κληθούν να αντιμετωπίσουν μια διαφορετική πραγματικότητα απ’ τη σημερινή.
Αυτό που σήμερα είναι ορατό, η αμηχανία των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενδεχομένως να λάβει ιδεολογικά χαρακτηριστικά γεγονός που θα στρέψει πολλούς απ’ αυτούς σε μια ιδιότυπη αντιπολίτευση.  
Το γεγονός ότι οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, δείχνει ότι δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Απ’ τη στιγμή λοιπόν που...
η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά έναντι οποιουδήποτε πολιτικού κόστους, είναι βέβαιο ότι τα κόμματα που συμμετέχουν, κυρίως η Νέα Δημοκρατία, σύντομα θα κληθούν να διαχειρισθούν το κομματικό κόστος. 

Είναι έτοιμη η Νέα Δημοκρατία να διαχειρισθεί επιτυχώς μια κρίση;

Θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα, μετεξελισσόμενη σε μια σύγχρονη παράταξη που θα έχει βασική συνιστώσα το κέντρο, ενώ οργανωτικά θα πρέπει να επιλέξει ένα ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας ώστε να μπορεί να σταθεί στο νέο πολιτικό σκηνικό.
Χωρίς περιστροφές
Τα κόμματα που μετέχουν στη κυβέρνηση παίζουν με το χρόνο και δοκιμάζουν τις αντοχές τους.  
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Νέα Δημοκρατία, αφού η ΔΗΜΑΡ κατά κύριο λόγο και το ΠΑΣΟΚ, είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω απ’ τη κυβέρνηση. 
Προφανώς το γεγονός ότι όλο το στελεχικό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας «μετακομίζει» σε κυβερνητικές θέσεις έχει ένα σχετικό ρίσκο.
Σε κάθε περίπτωση πολλά θα κριθούν τους επόμενους μήνες απ’ τη συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση. 
Η συνοχή όμως εξαρτάται απ’ τη βούληση των ηγεσιών τους να αντιληφθούν τους νέους όρους του «παιχνιδιού» που άλλαξαν με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της «Χρυσής Αυγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: