Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Bofinger: Ο Mario Monti έχει δίκιο

Δικαίως η Ιταλία ζητά από την ευρωζώνη στήριξη στην αγορά ομολόγων ώστε να χαλιναγωγηθούν οι αποδόσεις. 
Αυτή δεν είναι η άποψη Ιταλού πολιτικού, αλλά του Peter Bofinger, οικονομικού συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης και ένας από τους αποκαλούμενους «πέντε σοφούς» της Γερμανίας.
Σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα που δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα με την υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Moody’s, ο  Bofinger αναφέρει πως οι τρέχουσες αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων δεν δικαιολογούνται από τη δημοσιονομική θέση της χώρας και πως οι αγορές δεν αναγνωρίζουν την πρόοδο που καταγράφει η Ιταλία η οποία είναι η δεύτερη «πιο ισχυρή» χώρα της G7 μετά την Γερμανία από...
πλευράς ελλείμματος του προϋπολογισμού. 
«Εάν δει κανείς το δομικό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ θα είναι στο 0,8% το 2012, η Ιταλία είαι ακόμη πιο ισχυρή και από τη Γερμανία» δήλωσε ο  P. Bofinger και συμπλήρωσε: 
«Δεν μπορώ να δω γιατί η Ιταλιά θα πρέπει να πληρώνει αποδόσεις 6% και 6,5% με έλλειμμα στο 1,7% ενώ η Βρετανία με έλλειμμα στο 7,7%, μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στην αγορά με περίπου 2%»
Κατά τον P. Bofinger, η διαφορά έγκειται στο ότι η Τράπεζα της Αγγλίας, εν αντιθέσει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λειτουργεί ως ύστατος δανειστής. 
 Και για τον λόγο αυτό, ο ίδιος θεωρεί πως ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti έχει δίκιο που ζητάει παρέμβαση στην αγορά ομολόγων ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού για την Ιταλία.
http://politicanea.blogspot.gr/2012/07/bofinger-mario-monti.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: