Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Χρειαζόμαστε μια διαφορετική αντίληψη

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που θα πρέπει να γίνουν άμεσα για να αναρρώσει αυτή η οικονομία. Τα περισσότερα δεν είναι συνάρτηση χρημάτων, αλλά αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον δουλεύουμε.
Η ελληνική πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρο στην αγορά να κινητοποιηθεί και να επενδύσει με σκοπό το κέρδος.
Αυτή η κινητοποίηση είναι αυτό που θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, πλούτο στους πολίτες και τέλος, έσοδα στο κράτος, στο βαθμό που οι προσπάθειες αυτές θα είναι κερδοφόρες (διότι άλλο επένδυση και άλλο κερδοφορία).
Τo πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει είναι να απλοποιηθεί κατά πολύ ο τρόπος ίδρυσης μιας εταιρείας και να μειωθεί κατακόρυφα το...
πάγιο νομικό κόστος διατήρησης ενός νομικού προσώπου. Ναι μεν τελευταία έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, άλλα δεν είναι αρκετά. Δείτε και το video: “Πρέπει να μηδενιστεί το κόστος του ΄Επιχειρείν΄”.
Μια άλλη πολύ σημαντική αλλαγή που θα πρέπει να γίνει, που δεν βλέπω να συζητιέται καθόλου, είναι ότι θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το κομμάτι των συνταξιοδοτικών εισφορών. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να είναι δυο διαφορετικές εισφορές σε διαφορετικούς φορείς.
Κατ΄ αρχάς ο ιδιωτικός τομέας κάνει πολύ καλύτερη δουλειά όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο όσον αφορά το κόστος  όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε σχέση με το ΙΚΑ ή άλλους κρατικούς φορείς.
Στο βαθμό που οι ασφαλισμένοι όλοι θα μεταπηδήσουν στον ιδιωτικό τομέα, θα αυξηθούν κατακόρυφα οι οικονομίες κλίμακας και νομίζω ότι οι ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες θα γίνουν πολύ καλύτερες αλλά και φτηνότερες συγκριτικά με σήμερα.
Εφόσον γίνει αυτή η διαφοροποίηση, όπου ο κάθε ένας θα επιλέγει τον ιατροφαρμακευτικό φορέα αλλά και το επίπεδο των υπηρεσιών που θέλει, σε σχέση με το κόστος που προτίθεται να πληρώσει, στη συνέχεια δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε ένα τόσο κατακερματισμένο συνταξιοδοτικό σύστημα. Όλοι οι φορείς θα πρέπει να ενωθούν και να υπάρχει μόνο μια κύρια συνταξιοδοτική αρχή σε όλη την Ελλάδα για όλους.
Όχι μόνο θα μειωθεί το κράτος και η γραφειοκρατία με μια τέτοια κίνηση, αλλά θα δούμε τεράστια ανάπτυξη του ιατροφαρμακευτικού κλάδου. Αυτό συνεπάγεται πολύ περισσότερες νέες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν καταργώντας την περίθαλψη του ΙΚΑ κτλ.
Κάτι άλλο πάρα πολύ σημαντικό που θα πρέπει να γίνει είναι να πάψει να είναι υποχρεωτική η αυτασφάλιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μέλη στο ΔΣ εταιρειών.
Να γίνει μια διευκρίνιση εδώ για αν μην παρεξηγηθώ.
Στις μικρές εταιρείες που δεν έχουν κέρδος και αποτελούνται από 3-4 συνεταίρους, είτε το σχήμα είναι μορφής ΑΕ είτε κάτι άλλο, δεν έχει κανένα νόημα να τους υποχρεώνεις να πληρώνουν εισφορές, από την στιγμή που δεν μπορούν.
Έχω εξηγήσει πολλές φορές τον λόγο για αυτό: διότι αποθαρρύνει τον πειραματισμό και την επένδυση, κυρίως σε εταιρείες εντάσεως φαιάς ουσίας.
Παρομοίως οι δικηγόροι και οι μηχανικοί. Είναι λογικό άραγε κάποιος να μην μπορεί να δικηγορήσει ή  να αναλάβει κάποιο τεχνικό έργο, διότι δεν πληρώνει το όποιο ταμείο του όταν δεν μπορεί; Δεν είναι πιο σωστό να πληρώνει κανείς εισφορές ως ποσοστό των εργασιών που κάνει και όχι να πληρώνει μόνο και μόνο για να έχει το δικαίωμα να είναι στο κλειστό club αυτών που έχουν το δικαίωμα να είναι δικηγόροι ή μηχανικοί;
Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένα από αυτά είναι κάπως καινούργιες έννοιες, αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο η οικονομία να μην μπορεί να αναρρώσει, διότι κανείς δεν μπορεί να εκτελέσει εργασίες, είτε διότι δεν έχει πληρώσει εισφορές, είτε διότι δεν θα έχει φορολογική ενημερότητα είτε τέλος πάντων για κάποιον άλλο λόγο που σχετίζεται με την κρατικοδίαιτη νοοτροπία και τρέλα που μας διακατέχει.
Αν νομίζει αυτή η κυβέρνηση ή κάποια άλλη κυβέρνηση, ότι όλοι αυτοί που έχουν 2 και 3 χρόνια να πληρώσουν εισφορές, θα τις πληρώσουν, κάνουν λάθος. Διότι όπως χρέη που δεν μπορούν να πληρωθούν δεν θα πληρωθούν, το ίδιο ισχύει και για εισφορές και φόρους και για άλλες κρατικές υποχρεώσεις.
Και όσο δεν βρεθεί κάποια λύση σε αυτό το θέμα, η οικονομία αυτή δεν θα αναρρώσει, διότι απλά κανείς δεν θα μπορεί να επιχειρήσει, διότι δεν θα τον αφήνει το κράτος, διότι δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που υποτίθεται έχουν δημιουργηθεί, από το γεγονός ότι δεν κάνει τίποτα!!

Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: