Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ρε Μεγαλέξη , θές και τα λές ή σου ξεφεύγουν;

Τα δύο πρόσωπα του Τσίπρα: 

Τι σημασία έχει αν στην Ελλάδα είναι η δραχμή ή το ευρώ;… (αλλά)… θα διασφαλίσω την παραμονή μας στην ευρωζώνη!

Σύγχυση έχει προκληθεί από τις αντικρουόμενες δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ημέρα, αφού σε άρθρο του στους Financial Times δεσμευόταν ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ενώ σε συνέντευξη στην δημόσια τηλεόραση είπε "Τι σημασία έχει αν είναι δραχμή ή ευρώ;" 
Και συνέχισε ότι «το νόμισμα δεν είναι φετίχ! Δεν είναι φετίχ το νόμισμα. Από πότε είναι φετίχ; Έχει σημασία το αν είναι δραχμή ή ευρώ»
«Είμαι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της άποψης πως το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη. Αλλά αν συνεχίζουμε με τα μνημόνια, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια έξω από την Ευρώπη, μας πηγαίνουν προς την Αφρική», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: 


«Μια χώρα που θα έχει 1,5 εκατ. ανέργους, κατεστραμμένα σχολεία και νοσοκομεία, τα παιδιά μας να πεινάνε στο δρόμο και μισθούς 300 ευρώ, δε θα είναι χαρούμενη επειδή θα έχει ευρώ». Ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη επανέλαβε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ ούτε νομικά ούτε οικονομικά γιατί τότε θα καταρρεύσει όλο το νόμισμα.

Δεν έκρυψε πως αν το τίμημα είναι μεγάλο, δε θα διστάσει να πει όχι στο ευρώ! 

«Αν αποδεχθούμε μια αντίληψη που λέει «ευρώ και ξερό ψωμί και ας αυτοκτονούν κάθε μέρα 10.000 άνθρωποι», ούτε διαπραγμάτευση θα μπορούμε να κάνουμε, ούτε καλύτερες συνθήκες για την Ευρώπη θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε. Λέμε ευρώ, που είναι το εθνικό μας νόμισμα αλλά θα παλέψουμε να είναι ισότιμη η χώρα να είναι ισότιμη στην ευρωζώνη, αλλά να είναι ευρωπαϊκή χώρα διότι μια χώρα με μισθούς πείνας δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα, είναι αφρικανική».

Στο άρθρο του στους Financial Times, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο πολιτικό κίνημα σήμερα στην Ελλάδα που μπορεί να αποφέρει οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Η σταθερότητα στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα θα ευνοήσει την Ευρωζώνη σε μια κρίσιμη καμπή για την εξέλιξη του ενιαίου νομίσματος. Εάν δεν αλλάξουμε την πορεία μας, η λιτότητα απειλεί να μας εκδιώξει από την Ευρωζώνη, με ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα.» Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα στην Ελλάδα, διότι δεν φέρουμε το πολιτικό φορτίο των κομμάτων του κατεστημένου, που έφεραν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού. 

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ψηφοφόροι στηρίζουν τη δέσμευσή μας να τραβήξουμε τη χώρα από το χείλος της καταστροφής. Θα τη βάλουμε σε νέα τροχιά ανάπτυξης μέσω μιας κυβέρνησης με διαφάνεια.

Η ανανεωμένη Ελλάδα θα συμβάλει στις νέες βάσεις μιας πιο ενωμένης Ευρώπης. Οι εξελίξεις στην Ισπανία το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώνουν ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκή και πως ο τρόπος αντιμετώπισής της έως τώρα ήταν απολύτως αναποτελεσματικός. 

Ο λαός της Ελλάδας θέλει να αντικαταστήσει το Μνημόνιο (όπως υπογράφηκε τον Μάρτιο από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) με ένα “εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη». Αυτό είναι απαραίτητο για να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και για να σωθεί το ενιαίο νόμισμα. 

Τα συστημικά δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι, εν πολλοίς, πρόβλημα χαμηλών δημοσίων εσόδων. 

Αναρίθμητες φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές δόθηκαν στα κατεστημένα συμφέροντα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μαζί με χαμηλό πραγματικό φορολογικό συντελεστή στα προσωπικά εισοδήματα, αλλά και στο κεφάλαιο, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Το ίδιο συμβαίνει και με την ιδιαίτερα αναποτελεσματική μέθοδο είσπραξης των φόρων».




bankingnews.gr
online-pressblog.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: