Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Σχετικά με την Α.Ε.Κ


Το παρόν δεν αφορά μόνο τη συμπαθή Α.Ε.Κ, αλλά οποιαδήποτε ομάδα συμπεριφέρεται αντίστοιχα, όπως διαβάσαμε στο περιοδικό ΄Playboy΄.

Αντιγράφω από το www.aek364.gr, όπως αναρτήθηκε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου: 

«Οι έμπειροι παίκτες της ΑΕΚ, με εξαίρεση δύο, έχουν μείνει εκτός αποστολής (σ.σ. με τη Λοκομοτίβ Μόσχας) για το κρίσιμο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ την Κυριακή. Οι Δέλλας, Λυμπερέπουλος, Καφές, Καράμπελας, Βάργκας έμειναν εκτός. Ο τεχνικός της ΑΕΚ έχει πάρει μαζικά 6 παίκτες που έχουν ηλικία 20 ετών και κάτω. Μάλιστα, εξ αυτών τρείς ποδοσφαιριστές δεν έχουν παίξει ποτέ ... (Χέλγκασον, Τσουκαλάς, Εγγλέζου) και δύο πολύ λίγο (Κλωναρίδης, Μπουγαΐδης)».
Λίγα εκατοστά παρακάτω ο «r212008» σχολιάζει: «Ρε παιδιά, από ποιον πήρε το δικαίωμα ο Κωστένογλου να ξεφτιλίζει την ιστορία μας στην Ευρώπη; Σιγά τη Λοκομοτίβ, αν το χτυπούσαμε, ίσως να νικούσαμε κιόλας, και τώρα μας πάει για διασυρμό...». Μισό μέτρο παρακάτω ο «AEK-R-21» διαφωνεί: «Καλά κάνει ο Κωστένογλου και προστατεύει τους παίκτες ενόψει βάζελας, αφού στην Ευρώπη έχουμε αποκλειστεί και δεν περνάμε στους ομίλους. Έστω να κατεβάσει καλή 11άδα με τα βάζελα, γιατί είναι δύσκολο το παιχνίδι, θα έχουν και κόσμο και είναι και φορμαρισμένοι». Για την ιστορία, η Λοκομοτίβ κέρδισε εύκολα 3-1...

Την αφορμή για να καταθέσω την άποψη μου δε μου την έδωσε το γεγονός ότι είμαι «βάζελος», αλλά το οξύμωρο: Μια ομάδα κυνηγάει το πρωτάθλημα ή έστω κάποια από τις πρώτες θέσεις (προφανώς) για να εξασφαλίσει την έξοδο της στην Ευρώπη), όμως όντας στην Ευρώπη, κάνει οικονομία δυνάμεων ώστε να είναι δυνατή στους αγώνες του πρωταθλήματος! Γιατί; Είναι παράνοια ή μου διαφεύγει κάτι;

Η ΑΕΚ βρίσκεται εδώ και καιρό σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, χωρίς οικονομικούς πόρους, με συσσωρευμένα χρέη και με δυσοίωνο μέλλον - ακόμη και ο πλέον τελειωμένος ΑΕΚτζής δύσκολο να πιστεύει πως η ομάδα του κυνηγάει με ελπίδες το πρωτάθλημα. Η τέλεια ευκαιρία για να βρει έναν καλό προπονητή, να προχωρήσει σε ριζική ανανέωση, να μαζέψει νεαρούς, ταλαντούχους και φτηνούς ποδοσφαιριστές, Έλληνες ή ξένους, δεν έχει σημασία (που μπορεί να της βγούνε, μπορεί και όχι), και νά πορευτεί με την προοπτική «πάμε κι όπου μας βγάλει». Το πιο πιθανό είναι ότι ο δρόμος αυτός θα την οδηγούσε μακρύτερα απ΄ ό,τι αυτός που έχει επιλέξει μέχρι σήμερα, θα έβγαζε κάποιους καλούς παίκτες, θα βελτίωνε με τις αγοραπωλησίες τα οικονομικά της, η ομάδα θα γινόταν προσιτή σε κάποιον επενδυτή, θα παρουσίαζε καλύτερο θέαμα...

Αντ΄ αυτού, το καλοκαίρι επένδυσε σε έμπειρους παίκτες (έμπειρος θεωρείται ένας παίκτης από τη στιγμή που θα καβαλήσει τα τριάντα) και σε δανεικούς. Εντάξει, ψώνισε-για να μην είμαι άδικος - και κάποιους πιτσιρικάδες, τους χρησιμοποιεί όμως σε ματς - αγγαρεία για να προστατέψει τους «έμπειρους». Γιατί; Μάγια να είναι ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα!

Σε μια εποχή, δηλαδή, που κυνηγάει το ευρώ με το δίκαννο, αποστρέφεται το πληρωμένο από την UEFA καλό αποτέλεσμα στην Ευρώπη (που θα έμπαινε και στον κουμπαρά της ευρωπαϊκής συλλογής της βαθμών) για να κυνηγήσει την τζάμπα νίκη επί του Παναθηναϊκού, του Εργοτέλη, της Ξάνθης, δεν έχει σημασία. Ή αποστρέφεται έστω το τζαμπέ δικαίωμα να κυνηγήσει την πρόκριση της στο Champions League. Γιατί; Μα για να μπορεί ο κάθε ΑΕΚτζής να αντικρίσει την επόμενη μέρα ένα «βάζελο» και να του πει: «σας γαμήσαμε!». Και εκεί βρίσκεται η απάντηση που έψαχνα για το οξύμωρο που προανέφερα. Ο φίλαθλοι και οι διοικήσει ζουν με στερεότυπα. Πρωταρχικός στόχος μιας ομάδας είναι να κερδίσει τους εγχώριους αντιπάλους της και να μην πάρει κάποιους από αυτούς το πρωτάθλημα! «Γαύροι», «βάζελοι» και «χανούμια» δεν έχουν κατά βάθος πρόβλημα να κερδίσει το πρωτάθλημα ο Ηρακλής ή ο Ατρόμητος, αρκεί να μην τον πάρει ο «αιώνιος», τον οποίο βέβαια θα πρέπει προηγουμένου να έχουν κερδίσει.

Να γιατί ένας Άγιαξ ή μια Πόρτο δε θα μπορούσε ποτέ να δημιουργηθεί επί ελληνικού εδάφους. Δεν είναι θέμα οικονομικών πόρων ή πληθυσμιακό. Και οι δύο χώρες έχουν τον ίδιο περίπου πληθυσμό μ΄ εμάς, και μάλιστα λιγότερους πολυεκατομμυριούχους απ΄ ό,τι εμείς. Τελικά, όσοι αναρωτιούνται τι δουλειά έχουμε εμείς στην Ευρώπη ίσως να μην έχουν άδικο.

ΥΓ.: Τουλάχιστον ο Π AO Κ, που βρίσκεται στην ίδια άθλια οικονομική κατάσταση με την ΑΕΚ, έχει βγάλει και κάποιους παίκτες νεαρής ηλικίας και περιμένει έναν Ανδρέα Βγενόπουλο για να το εξαργυρώσει.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: