Έλληνες σχεδιάζουν το e-government 37 χωρών!
Το ίδιο και η ΕΚΤ, ΟΟΣΑ, αλλά και πολλές κυβερνήσεις! Bravo στην ελληνική εταιρεία Agilis: σχεδιάζει υψηλής ποιότητας προγράμματα e-govermrnt και δίνει τη σωστή ερμηνεία του «greek statistics».
Agilis: σύμβουλος μελέτης - διαχείρισης οικονομικών και στατιστικών στοιχείων, καθώς και παραγωγός εξειδικευμένου λογισμικού.
Τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη κυκλοφορούσε η έκφραση: «Greek statistics» για να περιγραφεί σαρκαστικά η κατασκευή ανακριβών στατιστικών και οικονομικών στοιχείων...
Να όμως η σωστή ελληνική «απάντηση»:
επιστημονικές μέθοδοι
επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων αλλά και λογισμικό για την συλλογή,
την επεξεργασία αλλά και την ασφαλή και ακριβή ανταλλαγή των δεδομένων
αυτών, που χρησιμοποιούνται από την Eurostat (τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης), υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και εθνικές κυβερνήσεις κρατών, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης,
είναι προϊόντα μιας ελληνικής εταιρείας, μιας εταιρείας που έχει την
έδρα της στην Αθήνα, και είναι στελεχωμένη με Έλληνες επιστήμονες: την
Agilis.Να όμως η σωστή ελληνική «απάντηση»:
Η Agilis δραστηριοποιείται στο χώρο της λεγόμενης «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» (e-government). Κύριοι πελάτες της είναι κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί όπως
Ο κ. Γρηγόρης Φαρμάκης, μηχανολόγος μηχανικός, είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος. Το 1998 ξεκίνησαν μαζί με τον καθηγητή στατιστικής κ. Γιώργο Πετράκο -νυν Πρόεδρο της εταιρείας. Το βασικό κίνητρο, όπως λέει, δεν ήταν να βγάλουν λεφτά αλλά να ασχοληθούν με τα θέματα της επιστήμης και της τεχνολογίας που τους άρεσαν στο πανεπιστήμιο.
13 χρόνια αργότερα, η Agilis θεωρείται στον χώρο των Official Statistics, μία από τις λίγες εξειδικευμένες εταιρείες διεθνώς, γεγονός που της εξασφαλίζει διεθνείς συνεργασίες με τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων.
Παρά το γεγονός ότι έχει μεγαλώσει, απασχολώντας σήμερα 30 εργαζόμενους, διατηρεί την κουλτούρα της ακαδημαϊκής αναζήτησης που τη χαρακτηρίζει από την ίδρυσή της. Οι επιστήμονες της Agilis, οικονομολόγοι, στατιστικοί, και μηχανικοί λογισμικού -στη πλειονότητά τους με μεταπτυχιακά στο εξωτερικό- συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα με πανεπιστήμια, δημοσιεύουν σε επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους σε διεθνή συνέδρια.
Η συνταγή της επιτυχίας
Βασικές επιλογές της εταιρείας από τις πρώτες ημέρες της ήταν:
1ον, ο προσανατολισμός της στο εξωτερικό και
2ον, η ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών.
«Δουλεύουμε πάρα πολύ με συνεργασίες» λέει ο κ. Φαρμάκης.
«Δε πιστεύουμε ότι υπάρχουν ανταγωνιστές στην αγορά, αλλά συναγωνιστές».
Οπως όλες οι εταιρείες που διακρίνονται διεθνώς η Agilis έχει επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της και στην καινοτομία. Η λογική που διέπει την διοίκηση δεν είναι η κάθετη ιεραρχία, αλλά η συμμετοχή στις ομάδες, η έμφαση στη γνώση, η ενθάρρυνση για πειραματισμό, η ανταμοιβή για τη πρωτοβουλία.
Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει σε πολλές άλλες εταιρείες -στις οποίες μόνο ο υπεύθυνος έργου (ο project manager) έρχεται σε επαφή με τον πελάτη- στην Agilis κανείς, ούτε τα πρωτο-προσλαμβανόμενα στελέχη δεν εκτελούν εντολές απομονωμένα από τον τελικό χρήστη του προϊόντος αλλά είναι σε άμεση επαφή μαζί του, συμμετέχοντας στις συναντήσεις από την πρώτη ημέρα.
Τα αποτελέσματα
Η 100% ελληνική εταιρεία έχει, επίσης, πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη του διεθνούς προτύπου ανταλλαγής στατιστικών δεδομένων SDMX-ML και έχει αναπτύξει -για λογαριασμό του διεθνούς φορέα SDMX και της Eurostat- εργαλεία λογισμικού για την υλοποίηση του προτύπου αυτού, τα οποία χρησιμοποιούνται διεθνώς.
H εταιρεία μετέχει στις διεθνείς επιτροπές δημιουργίας της διεθνούς πιστοποίησης (του λεγόμενου ISO), γι αυτού του είδους την επεξεργασία και μεταφορά δεδομένων.
Οι συνθήκες εργασίας
Καταλαμβάνει έναν όροφο στο κτίριο «Έβδομης Τέχνης», στην αρχή της οδού Ακαδημίας, ένα κτίριο που κάποτε στέγαζε κινηματογραφικά στούντιο. Εκεί, εκτός από τα γραφεία με τις ανοικτές πόρτες βλέπει κανείς ότι η Agilis επένδυσε στη κατασκευή γυμναστηρίου, σάουνας και αίθουσας με βίντεο-παιχνίδια.
«Όταν περνάς τη μισή ζωή στο χώρο εργασίας σου είναι απαραίτητο να περνάς και όμορφα» λέει ο κ. Φαρμάκης. «Εδώ κανείς μας δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο. Οι εργαζόμενοι μπορεί να διαλέγουν τις ώρες της παρουσίας τους, με μόνη δέσμευση τις ημέρες που είναι απαραίτητη η παρουσία τους για συναντήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μου είναι πώς να διώχνω τον κόσμο από το κτίριο, όχι πώς να τον φέρνω».
Και ποιο είναι το μέλλον της εταιρείας;
«Να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της» απαντάει ο κ. Φαρμάκης. «Να μπορέσει με γενναιότητα να ξανοιχτεί στον καινούριο κόσμο που είναι μπροστά μας. Έναν κόσμο που θα τον χαρακτηρίζουν τα ανοιχτά δεδομένα, τα πολλά δεδομένα, η αλλαγή που φέρνουν τα social media, το λεγόμενο «web 3» και «web 4» και το επερχόμενο «Internet of Things». Το όνειρο μου για την Agilis είναι να ξαναγεννηθεί».
Περισσότερες πληροφορίες
http://www.agilis-sa.gr
http://agilis.posterous.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου