... η πιο άσχημη
χρονιά των τελευταίων δεκαετιών, τόσο για την οικονομία ολόκληρης της
χώρας, όσο βέβαια και για το δικό μας πορτοφόλι.
Το πορτοφόλι που έχει
«στεγνώσει» προ καιρού, το πορτοφόλι που όσες οικονομίες και αν
περιελάμβανε, μετά τα απανωτά χαράτσια, μετά τις έκτακτες εισφορές, με
τα τόσα τέλη και βεβαιωμένα χρέη, δυστυχώς άδειασε.Βέβαια οι ιθύνοντες της κυβέρνησης, οι «εγκέφαλοι» του Υπουργείου Οικονομικών, δώσανε ...παράταση στην είσπραξη χαρατσιών. Με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, δόθηκε ανακοίνωση για παράταση στην είσπραξη οφειλών (βλέπε καλύτερα χαρατσιών), μέχρι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012, καθώς επίσης την ίδια ημερομηνία λήγει και ι η υποβολή δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών και βεβαιωμένων χρεών καθώς και των δηλώσεων του άρθρου 18 του ν.4002/2011 που λήξανε την 30 Δεκεμβρίου 2011.
Επίσης με ανάλογη απόφαση του ίδιου υπουργείου, παρατάθηκε η περίοδος προμήθειας των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας του έτους 2012 που έληξε την 31-12-2011 καθώς και της διαδικασίας θέσης των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, παρατείνεται μέχρι και τις 13-1-2012.
Όλες φυσικά αυτές οι παρατάσεις δόθηκαν όχι μόνο για να μας αφήσουν να περάσουμε ήσυχα και ήρεμα (είναι να απορεί κανείς) τις γιορτινές αυτές μέρες, αλλά για να μπούνε στα κρατικά ταμεία χρήματα, αφού όλες οι προβλέψεις των ιθυνόντων, πήγαν κατά διαόλου. Τόσο κατά διαόλου, που και επίσημα ο κ. Σαχινίδης το παραδέχθηκε δις στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», ο κ. Σαχινίδης στη Βουλή, είπε χαρακτηριστικά:
«Μου είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να απαντήσω με ακρίβεια για το πού θα διαμορφωθεί τελικά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2011. Το `έλλειμμα του 2011 κινείται στο 10%-11% του ΑΕΠ και αν ... δεν περιοριστεί, τότε θα πάµε όλοι μαζί για τσίπουρα. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ύφεση, η οποία θα επηρεάσει τόσο τα φορολογικά, όσο και τα ασφαλιστικά έσοδα. Είναι γεγονός ότι έχουμε και αυξημένη ανεργία και μάλιστα περισσότερη από αυτή που αρχικά είχε προβλεφθεί. Όλες οι ελπίδες είναι στον Παντελή Οικονόμου για να εισπράξει τα έσοδα. Αν δεν πετύχουμε θα πάμε όλοι μαζί για τσίπουρα στη Θεσσαλία».
Άρα λοιπόν αγαπητοί συνοδοιπόροι, όλες οι παρατάσεις, δεν δόθηκαν με αποκλειστικό λόγο της ηρεμίας μας στις γιορτινές μέρες, αλλά για να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στον κρατικό κορβανά.
Ομοίως στην ίδια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποφασίστηκε η παράταση του μέτρου της απόσυρσης οχημάτων και ταυτόχρονα ότι στην απόσυρση θα μπορούν να συμμετάσχουν και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ. Η απόσυρση για το 2012 αφορά σε αγορά αυτοκινήτων προδιαγραφών Euro5, καινούριων ή μεταχειρισμένων. Το 2011 περίπου 85.000 ΙΧ και 5.000 φορτηγά «πήραν τον δρόμο» κέντρα ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ.
Όσον τώρα αφορά το όφελος από την μέχρι τώρα απόσυρση, τα ανακοινωθέντα στοιχεία λένε ότι :
α) Για τα αυτοκίνητα μέχρι και 900 κ.εκ. το όφελος είναι έως 300 ευρώ, με εργοστασιακή αξία έως 6.000 ευρώ.
β) Από 901 μέχρι και 1.400 κ.εκ. αγγίζει τα 960 ευρώ (εργοστασιακή αξία μέχρι 8.000 ευρώ).
γ) Από 1.401 μέχρι και 1.600 κ.εκ. έως 1.430 ευρώ (εργοστασιακή αξία μέχρι 11.000 ευρώ).
δ) Για αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία έως 14.000 ευρώ και κυβισμό από 1.601 έως 2.000 κ.εκ. το όφελος μπορεί να φτάσει και τα 2.800 ευρώ.
Ο νέος όμως χρόνος, βρίσκεται προ των θυρών και μαζί του έρχονται και τα νέα μέτρα. Μέτρα που έχουν να κάνουν με τις επιβολές της ΤΡΟΙΚΑΣ που επιστρέφει (στις 16 Ιανουαρίου), ζητώντας εδώ και τώρα δεσμεύσεις για λήψη νέων μέτρων ύψους 25 δις ευρώ, σε αντίθετη δε περίπτωση, απειλεί με αναβολή των διαπραγματεύσεων. Με τον ερχομό τους θα ελεχθεί η πρόοδος των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ αυτών και υπουργών, δίχως βεβαίως να γίνουν γνωστά στον Ελληνικό λαό.
Απ’ αυτόν τον έλεγχο θα εξαρτηθεί και η εισήγηση του νέου δανείου ύψους 89 δις ευρώ. Επίσης αρχές Φεβρουαρίου, θα κριθεί και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με το PSI (Αλήθεια που είναι η παλαιότερη σιγουριά του Βενιζέλου για την συμφωνημένη διευθέτηση του ζητήματος ;), όσον αφορά το εθελοντικό «κούρεμα», που για τους περισσότερους σημαίνει κανονική πτώχευση. Με ότι βεβαίως αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας και όλων εμάς των πολιτών της. Έτσι λοιπόν για να συμφωνηθεί και να υπογραφεί το νέο Μνημόνιο, εύλογα καταλαβαίνετε αγαπητοί συνοδοιπόροι, πως αναπόφευκτα έρχονται νέα μέτρα, σκληρότερα.
Μέτρα που δεν θα περνούν μόνο μέσα από φόρους (έμμεσους και άμεσους), αλλά και από μείωση κρατικών δαπανών (Βλέπε απολύσεις κρατικών υπαλλήλων, λουκέτα σε δημόσιες υπηρεσίες-οργανισμούς). Μάλιστα τα προεόρτια αυτής της εξέλιξης, διαφάνηκαν ολοκάθαρα, μέσα από το Μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα και το υπουργείο Προϋπολογισμού Δημόσιου Λογιστικού και Μεταρρύθμισης της Γαλλίας. Οι επιπτώσεις αυτής της συνεργασίας, αναπτύχθηκαν από τον φίλο Λάζαρο Ελευθεριάδη, στον διαδικτυακό τόπο που μας φιλοξενεί (Aegeantimes.gr) σε ανάλογο άρθρο της 30/12/2012
(http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=40636&type=1&kata=0).
Οι δηλώσεις του κ Ρέππα λοιπόν, αλλά και ο εξαγγελθείς σκοπός του υπογραφέντος μνημονίου (είναι η αναδιάρθρωση των δομών του κράτους και η παροχή βοήθειας στις ελληνικές αρχές), μας δείχνουν ξεκάθαρα, ότι μέσα από την νέα αρχιτεκτονική και στρατηγική της διοικητικής μεταρρύθμισης έρχονται νέες μειώσεις στις απολαβές και νέες μειώσεις (απολύσεις) προσωπικού.
Μαζί όμως με τα μέτρα έρχονται και οι εφαρμογές των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που οι τελευταίες κυβερνήσεις ευαγγελίζονται, ψηφίζουν, αλλά δεν εφαρμόζουν. Τρανό παράδειγμα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Το περιθώριο που έχει δοθεί από την ΤΡΟΙΚΑ, είναι έως το τέλος του πρώτο τριμήνου.
Στις απαιτήσεις της ΤΡΟΙΚΑ είναι και η διασφάλιση επιπλέον 7 δις ευρώ, έως το τέλος του α’ εξαμήνου της νέας χρονιάς και εκ των πραγμάτων θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο (αυτής της κυβέρνησης ή όποιας προκύψει, από την αναμενόμενη «αναβάθμιση» του κ. Παπαδήμα) να καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Μέσα σε όλα αυτά, έρχονται άμεσα νομοσχέδια για νέα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δεδομένα, με αυξημένα όρια ηλικίας (ως πότε άραγε θα δουλεύουμε;), καταργήσεις κατώτερων μισθών και νέοι φόροι.
Μέσα λοιπόν από τις απαισιόδοξες προβλέψεις, θέλω να ευχηθώ ολόψυχα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΥΤΕΡΑ. Μακάρι ο νέος χρόνος που ανατέλλει, να φέρει μαζί του ΦΩΤΙΣΗ και ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ στους κυβερνώντες μας. Διότι σε αντίθετη περίπτωση και σε μια χώρα που οι προβλέψεις και οι προγραμματισμοί, ανατρέπονται πριν ακόμη ολοκληρωθεί η εξαγγελίας τους, κανείς μα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την δραματική πορεία των όποιων εξελίξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου