Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Ο Σίλβιο αντιγράφει τον Γιώργο και η Ιταλία την... Ελλάδα!

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με μαζική «φυγή» βουλευτών από την κεντροδεξιά συμπολίτευση. “Δεν παραιτούμαι” επιμένει ο Καβαλιέρε.

Ο ιταλός πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, διαψεύδοντας ως αβάσιμες δηλώσεις περί επικείμενης αποχώρησης που προέρχονται από έγκριτους δημοσιογράφους. Εκείνοι όμως επιμένουν, λέγοντας ότι ο Μπερλουσκόνι θα παραιτηθεί αφότου λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για τα μέτρα που ζητά η Ευρώπη, ζητώντας πρόωρες εκλογές για τον Ιανουάριο...
 
«Θέλω να δω κατάματα ποιοι θα με προδώσουν» λέει ο Μπερλουσκόνι εν όψει της «μητέρας των μαχών» σήμερα στο Κοινοβούλιο, τη στιγμή που δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έρχεται η ώρα του Μάριο Μόντι ως επικεφαλής σχήματος ευρείας συνεργασίας.

CIAO SIVLIO......   ΦΩΤΟ REUTERS
CIAO SIVLIO...... ΦΩΤΟ REUTERS
Η φημολογία περί παραίτησης γύρισε χθες σε θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο του Μιλάνου και δημιούργησε πρόσκαιρα κλίμα ευφορίας στις αγορές, μετά την έναρξη μίας «μαύρης» Δευτέρας για την Ιταλία με αρνητικό ρεκόρ στα spread και άνοδο των ασφαλίστρων κινδύνου CDS. Η διάψευση της προκάλεσε νέα άνοδο των spread στις 480 μονάδες, αλλά και της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου στο 6,58%.
 
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να διανύει τις τελευταίες του ώρες στην εξουσία, αν και ο ίδιος δημοσίως αρνείται κατηγορηματικά ότι πλησιάζουν οι τίτλοι τέλους. Η αντιπολίτευση σε όλο της το φάσμα ζητά παραίτηση και το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει πως εάν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν αποχωρήσει πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής.
 
«Είναι σαφές ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να παραιτηθεί. Είναι ζήτημα ωρών, λεπτών σύμφωνα με ορισμένους» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τζουλιάνο Φεράρα, διευθυντής της εφημερίδας Il Foglio και πρώην υπουργός, που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού της Ιταλίας.
 
Ανάλογη δήλωση ήλθε από τον δημοσιογράφο της κεντροδεξιάς καθημερινής εφημερίδας Libero, Φράνκο Μπέκις, ο οποίος ανέφερε μέσω Twitter ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παραιτηθεί το βράδυ της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης.
 
Λίγη ώρα αργότερα ήρθε η επίσημη διάψευση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να χαρακτηρίζει μέσω συνεργατών του αβάσιμες τις φήμες περί παραίτησης -παρόλο που και η Λέγκα του Βορρά, ο κυβερνητικός του εταίρος στη Βουλή, αναγνωρίζει ότι πλειοψηφία πλέον δεν υπάρχει.
 
«Μίλησα πριν από λίγα λεπτά με τον πρόεδρο [του Συμβουλίου] Μπερλουσκόνι, ο οποίος μου είπε ότι οι φήμες περί παραίτησης στερούνται βάσης» δήλωσε ο Φαμπρίτζιο Τσικίτο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαού της Ελευθερίας.
 
Η διάψευση αναρτήθηκε και στη σελίδα του Ιταλού πρωθυπουργού στο Facebook -«οι φήμες περί παραίτησής μου είναι αβάσιμες».
 

Οι ιταλίδες έχουν το δικό τους τρόπο να ζητησουν από τον Καβαλιέρε να παραιτηθεί.  ΦΩΤΟ REUTERS
Οι ιταλίδες έχουν το δικό τους τρόπο να ζητησουν από τον Καβαλιέρε να παραιτηθεί. ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Μπερλουσκόνι διέψευσε τα «κουτσομπολιά» και σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα Libero, λέγοντας επίσης ότι επιμένει στην ψήφο εμπιστοσύνης για να δει κατάματα ποιος θα τον προδώσει. «Αύριο, (δηλαδή σήμερα Τρίτη) ψηφίζεται ο ισολογισμός του Δημοσίου στη Βουλή. Στη συνέχεια θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης επί της επιστολής που παρουσιάστηκε στην ΕΕ και την ΕΚΤ. Θέλω να δω κατάματα ποιος θα τολμήσει να με προδώσει» δήλωσε.
 
Μέσα σε αυτό το κλίμα όπως μεταδίδει η Rai, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει ακόμη μία εβδομάδα πολιτικού βίου καθώς πολλοί αντάρτες βουλευτές του Καβαλιέρε προτίθενται να ψηφίσουν την Τρίτη τον ισολογισμό του 2010 στην Βουλή, «απλά και μόνο από αίσθημα καθήκοντος». Μπορεί, όμως, κάποιοι, να διαλέξουν τον δρόμο της αποχής, ώστε να δοθεί πράσινο φως στον ισολογισμό, στέλνοντας όμως, συγχρόνως, ένα ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας στον πρωθυπουργό.
 
Αυτό σημαίνει ότι η οριστική και κατά τα φαινόμενα κρίσιμη αναμέτρηση μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ο Μπερλουσκόνι θα συνδέσει, όπως λέει, την έγκριση μέρους των οικονομικών μέτρων που ζητά η Ευρώπη, με ψήφο εμπιστοσύνης.
 
Πάντως, στις 11 σήμερα το πρωί οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης πρόκειται να συναντηθούν και να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία για την έγκριση του ισολογισμού του Δημοσίου για το 2010, που είχε ήδη καταψηφιστεί το Σεπτέμβριο.
 
Ακολουθεί η ψηφοφορία επί των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προώθησε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά το τελεσίγραφο που έλαβε από Παρίσι και Βερολίνο.
 
Ωστόσο, παρά τη διάψευση του Ιταλού πρωθυπουργού ο δημοσιογράφος Τζουλιάνο Φεράρα επιμένει ότι ο Καβαλιέρε πρόκειται να παραιτηθεί άμεσα, κατά τα φαινόμενα στο «μοντέλο» της παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου.
"Πες μου ρε Γιωργο πως θα το κανεις εσύ να το κάνω κι εγω"..... ΦΩΤΟ REUTERS"Πες μου ρε Γιωργο πως θα το κανεις εσύ να το κάνω κι εγω"..... ΦΩΤΟ REUTERS
 
Συγκεκριμένα, ο Φεράρα αναφέρει στο δικτυακό τόπο της Foglio ότι «ο Μπερλουσκόνι θα παρουσιασθεί ενώπιον της Βουλής και της Γερουσίας, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να εγκρίνει το νόμο οικονομικής σταθερότητας και την τροπολογία που περιέχει μέρος των μέτρων που ζήτησε η Ευρώπη, και μετά από ένα λεπτό θα ανακοινώσει ότι παραιτείται, ζητώντας εκλογές για τον Ιανουάριο».
 
Όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας και τις πιθανές εξελίξεις, το γνωστό καθολικό περιοδικό Famiglia Cristiana θεωρεί ότι «ήρθε η ώρα του πρώην επιτρόπου Μάριο Μόντι, ο οποίος μπορεί να ηγηθεί ενός σχήματος που να βγάλει τη χώρα από τη βαλτωμένη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει». Το όνομα του Μάριο Μόντι ακούγεται όλο και περισσότερο για τη θέση στην Ιταλία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: