Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στο μικροσκόπιο του διεθνούς Τύπου

Στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επικεντρώνονται και σήμερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων. 
Οι συνομιλίες για την κυβέρνηση συνεργασίας συνεχίζονται, τονίζουν. 
Ως προς τον διάδοχο του Γ.Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, τα ξένα ΜΜΕ εξακολουθούν να γράφουν για τον Λουκά Παπαδήμο, όμως πλέον υπάρχουν αναφορές και στο όνομα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου.
«Οι αρχηγοί των ελληνικών πολιτικών κομμάτων αγωνίζονται να συμφωνήσουν για τον νέο πρωθυπουργό, παρά τις πιέσεις που ασκεί η ΕΕ να υπάρξουν άμεσα δεσμεύσεις για την οικονομική διάσωση της χώρας που θα βάλει τέλος στο χάος το οποίοι απειλεί το σύνολο της ευρωζώνης» μεταδίδει το Reuters, σημειώνοντας πως η «απογοήτευση των Βρυξελλών ήταν εμφανής» για το... αδιέξοδο στις συνομιλίες Παπανδρέου-Σαμαρά.

«Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της Αθήνας έναντι της ΕΕ και του ΔΝΤ, προκειμένου να λάβει το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ» αναφέρει το ίδιο πρακτορείο.

«Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Ν.Διαμαντούρος θεωρούνται υποψήφιοι για τη θέση του πρωθυπουργού»
μεταδίδει το Associated Press, επικαλούμενο πηγές από την Αθήνα.

«Παρά τη συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας, το πολιτικό σύστημα είναι ανέτοιμο στο να οδηγήσει τη χώρα στον 21ο αιώνα» γράφει το CNN στην ιστοσελίδα του. Σε διαφορετικό άρθρο το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει πως «ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης θα μπορούσε να κλείσει το πρώτο κεφάλαιο στο μακροχρόνιο και ταραχώδες πολιτικό και οικονομικό έπος στην Ελλάδα».

«Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού» γράφει ο Monde.

«Ο αργός ρυθμός των συνομιλιών στην Ελλάδα δημιουργεί φόβους για την Ιταλία» υποστηρίζουν οι New York Times. Όπως αναφέρουν, η εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις συνομιλίες του Γ.Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά τροφοδότησε νέες ανησυχίες για το εάν η Ελλάδα θα επικυρώσει τελικά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, η οποία -κατά την εφημερίδα- είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της κρίσης και την θωράκιση της ιταλικής οικονομίας.

Τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία συνδέει και ο Guardian. «Ο Μπερλουσκόνι αρνείται να παραιτηθεί την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες για την κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα» γράφει.

«Η σκληρή γραμμή της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα είχε στόχο να στείλει ηχηρό μήνυμα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι πρέπει να προχωρήσει σε οδυνηρές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ιταλία να ξεπεράσει την οικονομική κρίση» σημειώνει η Washington Post.

Με συνεχείς ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ από την Αθήνα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, να μεταφέρουν την εικόνα από την Ελλάδα και όλα τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

«Ποιος θα γίνει πρωθυπουργός και πότε;», «Τελευταία πράξη για τον πρωθυπουργό Παπανδρέου;», «Και το όνομα αυτού…», «Αναμένοντας τη νέα κυβέρνηση», είναι μερικοί χαρακτηριστικοί τίτλοι δημοσιευμάτων .

Επικρατέστερος για την πρωθυπουργία θεωρείται ο Λουκάς Παπαδήμος με τα σχετικά ρεπορτάζ να επισημαίνουν ότι «ίσως η υποψηφιότητά του να έχει καταρρεύσει εξαιτίας των αξιώσεών του, κυρίως όσον αφορά τη στελέχωση της νέας κυβέρνησης και με πολιτικά πρόσωπα».

Πάντως ότι ορισμένοι αναλυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένη την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπαδήμο σε βαθμό μάλιστα που να μην αναφέρονται καν στα άλλα δυο ονόματα που φέρονται να βρίσκονται στο τραπέζι, δηλαδή των κ. Ρουμελιώτη και Διαμαντούρου.

Η Welt Online γράφει για τον κ. Παπαδήμο ότι «η υποψηφιότητά του ταιριάζει απόλυτα στους καιρούς καθώς στις Βρυξέλλες τον γνωρίζουν πολύ καλύτερα από ότι στην ίδια του την πατρίδα. Μπορεί οι Έλληνες να μην τον εμπιστεύονται απαραίτητα, (επειδή δεν τον γνωρίζουν), αλλά στις Βρυξέλλες τον θεωρούν έναν ιδιαίτερα μορφωμένο άνθρωπο».

Για έναν «σιωπηλό αγωνιστή για τη διαφύλαξη της ευρωζώνης» κάνει λόγο ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης ARD.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σήμερα και στις πιέσεις που ασκούνται από τους Ευρωπαίους και τη γερμανική κυβέρνηση ειδικότερα, με έμφαση στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το συμπεφωνημένο πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: