Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Εκλογές ή τραβάτε σπίτι σας

Των Δημήτρη Μυ - Σταύρου Χριστακόπουλου

Ή πολιτική διακυβέρνηση ή ξεφτίλα, εκτροπή και πολιτική κατάρρευση. 
Αυτό έλεγε το «Π» ήδη από την άνοιξη του 2010, πριν ακόμη η χώρα δεσμευτεί υπό την τρόικα. 
«Όχι στις εξωθεσμικές λύσεις» λέγαμε από τότε. 
Πριν όλοι αρχίσουν να μιλούν για την κρίση, ζητούσαμε, ως εφημερίδα, με άρθρα και πρωτοσέλιδα, να παραμείνει η διαχείρισή της σε πολιτικά χέρια. 
Τι κορόιδα ήμασταν!
Πού να φανταστούμε τότε πως σήμερα, δυο χρόνια μετά, τα δυο μεγάλα κόμματα με το ζόρι θα έπαιρναν αυθόρμητη ψήφο στις δημοσκοπήσεις 35% και τα δυο μαζί – το πάλαι ποτέ...
85%. Πού να φανταστούμε τη σημερινή ξεφτίλα. Πού να φανταστούμε τις δύο σημερινές εναλλακτικές λύσεις για την πρωθυπουργία της χώρας:
● Ο πρώην τραπεζίτης της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος από τη μία. Της «τράπεζας των τραπεζών», που υπάρχει για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Τον εκλεκτό της Μέρκελ, σύμφωνα με τους... υποστηρικτές του! Αυτόν θέλουν κάποιοι να μας εκπροσωπήσει στη «διαπραγμάτευση» με τις τράπεζες για την υποτιθέμενη μείωση του χρέους. Τον υπάλληλο (σύμβουλο) του Παπανδρέου!
● Κι ο βουλευτής Καστοριάς Φίλιππος Πετσάλνικος από την άλλη, με την αυθαίρετη πισίνα στο χωριό του. Που είναι και πρόεδρος της Βουλής – άγνωστο γιατί. Που θα πρέπει να πάει σε σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο για να μας εκπροσωπήσει ανάμεσα στα θηρία που διψάνε για την «τιμωρία» μας.
1. Τα ΜΜΕ της διαπλοκής, η Διαμαντοπούλου, ο Ραγκούσης, οι φίλοι τους, ο Καρατζαφέρης και οι Μητσοτάκηδες, τασσόμενοι αναφανδόν με τον Παπαδήμο.
2. Ο Παπανδρέου και οι δικοί του, με τον Φίλιππο, να υπερασπίζονται την... πολιτική και «θεσμική» εκδοχή της τροϊκανής πρωθυπουργίας.
3. Κι ο Σαμαράς αμέτοχος στη μέση, κρυπτόμενος πίσω από το δάχτυλό του, επειδή τυπικά ο αρμόδιος να ορίσει τον πρωθυπουργό της συγκυβέρνησής τους (φτου κακά) είναι ο Παπανδρέου.
4. Και οι δυο μαζί να προσπαθούν να συμμαζέψουν τα κόμματά τους. Και να αλληλοκατηγορούνται, υπό το βλοσυρό και εξευτελιστικό βλέμμα των τηλεπαρουσιαστών, για το ποιος... δεν θέλει τον Παπαδήμο. Για τον οποίο κανείς δεν παραδέχεται ότι τον πρότεινε – εκτός από τα ΜΜΕ και τη θεσμοποιημένη διαφθορά - διαπλοκή.

Λαχανάκι Βρυξελλών
Κυβέρνηση - λαχανάκι Βρυξελλών. Κάπως έτσι μοιάζει η κυβέρνηση που επεδίωξε χθες ο Παπανδρέου, με πρωθυπουργό Πετσάλνικο, συμμετοχή Σαμαρά και λοιπών πρόθυμων δυνάμεων. Λαχανάκι μαγειρεμένο στον ατμό των κομματικών μαγειρείων, με προορισμό να χορτάσει τις γερμανικές ορέξεις. Ο μόνος λόγος για την ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης έχει με σαφήνεια περιγραφεί απέξω:
Κυβέρνηση με τη στήριξη των δυο μεγάλων κομμάτων, για να περάσουν και να γίνουν νόμοι του κράτους όλα όσα οι νέες δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια προβλέπουν. Δηλαδή ξεπούλημα περιουσίας, νέα δανειακά δεσμά για πολλά ακόμη χρόνια με νέα αύξηση (και όχι... μείωση) του χρέους, φοροεπιδρομή, απολύσεις στο Δημόσιο, περικοπές αμοιβών, συντάξεων κ.λπ. Δηλαδή ολοκλήρωση της σημερινής καταστροφής.
Και, πάνω απ’ όλα, στήριξη και σωτηρία όχι της Ελλάδας, αλλά του ευρώ και της ευρωζώνης. Η οποία βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Και ήδη οι συντελεστές της ψάχνουν δημοσίως να βρουν τρόπο να τη διασπάσουν για να χωριστούν οι «αμνοί» από τα (δημοσιονομικά) ερίφια.
Όσο επιτελείται αυτό το έργο, οι εταίροι θα απελευθερώσουν την επόμενη δόση, με την οποία δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις όπως μας λένε, αλλά τα τοκοχρεολύσια. Νέα δανεικά για να ξεπληρωθούν τα παλιότερα, ώστε το 2020 το χρέος να είναι ακριβώς εκεί απ’ όπου το παρέλαβε το 2009 η κυβέρνηση Παπανδρέου. Στο 120% του ΑΕΠ!
Όταν ολοκληρωθεί το ξεπούλημα, το λαχανάκι Βρυξελλών θα έχει ολοκληρώσει το έργο του...
Οι συντελεστές αυτής της επιδιωκόμενης κυβέρνησης, θεωρούν ότι με τη μεταμφίεσή της σε «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» θα διαφύγουν της οργής του κόσμου. Πιστεύουν πως το εκλογικό ανάθεμα θα πέσει στους ώμους του Πετσάλνικου ή του Παπαδήμου και των λοιπών πρόθυμων συντελεστών. Λες και ο Πετσάλνικος δεν είναι ΠΑΣΟΚ και ο Σαμαράς που τον στηρίζει δεν είναι Νέα Δημοκρατία...
Προφανώς όλοι αυτοί υποτιμούν βαθύτατα τη νοημοσύνη της κοινωνίας. Πολύ περισσότερο δεν έχουν καμία επαφή με την κοινωνία και τα προβλήματά της. Προφανώς δεν θέλουν να πιστέψουν πως η κυβέρνηση που ετοιμάζουν αποτελεί την απαρχή του ξηλώματος αυτού που μέχρι σήμερα ήταν το «κυβερνητικό» κατεστημένο της χώρας...
Το ξήλωμα έχει ξεκινήσει πριν από την οριστικοποίηση της σύνθεσης, πριν από την ορκωμοσία. Τα δύο κόμματα εξουσίας που θα τη στηρίζουν είναι καταδικασμένα να πληρώσουν το τίμημα που συνεπάγεται η θρασύτατη εξαπάτηση του κόσμου.
● Το ΠΑΣΟΚ, που από το «λεφτά υπάρχουν» οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια.
● Η Ν.Δ., που από την «αντιμνημονιακή» της ρητορική καταλήγει να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση η οποία προορίζεται να ψηφίσει τις δανειακές συμβάσεις και να συνεχίσει (με... «εθνική αξιοπρέπεια) την καταστροφή της Ελλάδας.

Άμα δεν μπορείτε...
Οι δύο κεντρικοί πυλώνες του μεταπολιτευτικού σκηνικού οδεύουν προς ριζικές... ανασυνθέσεις. Ούτε τους σκληρούς κομματικούς πυρήνες τους δεν μπορούν πια να συσπειρώσουν. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξευτελίζονται βυθισμένοι είτε στην υποτέλεια έναντι των ξένων δανειστών είτε στο καταθλιπτικό θέαμα του πολιτικού κουκλοθέατρου με χειριστές τα ΜΜΕ.
Αν δεν μπορείτε, κύριοι, ούτε καν να κυβερνήσετε ως μαριονέτες, τραβάτε τουλάχιστον σε εκλογές. Μήπως και κερδίσετε έστω τη στοιχειώδη λαϊκή νομιμοποίηση, που καθημερινά φυλλορροεί. Αν δεν μπορείτε να μετρήσετε την υπερηφάνειά σας, μετρήστε τουλάχιστον τα λιγοστά κουκιά σας.
Και μην τρέμετε. Κανείς δεν θα τολμήσει να σας... πτωχεύσει επειδή κάνετε εκλογές. Κι αν τολμήσει, θα «ξεπλυθείτε» έχοντας τον ελληνικό λαό στο πλάι σας. Ακόμη οι δυνάστες μας έχουν περισσότερα να χάσουν από εσάς.
Κι αν δεν μπορείτε ούτε εκλογές να κάνετε, τότε τραβάτε σπίτι σας. Δεν είστε καν χρήσιμοι...

Υστερόγραφο: Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Capital.gr,  το οποίο υπογράφει ο καλός συνάδελφος Γιάννης Αγγέλης, αλλά και του Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ., κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τους οποίους επικοινώνησε η ιστοσελίδα, δήλωσαν ότι «αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ελλάδα σε συνάρτηση με τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας συνιστούν βαρύτατα ποινικά αδικήματα. Είναι σε βάρος της οικονομίας της χώρας και σε βάρος του κοινοτικού προϋπολογισμού. Ως εκ τούτου θα υπάρξει συνέχεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να τα αντιπαρέλθει...».
Δηλαδή; Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Κομισιόν (μέρος της τρόικας) μιλάει για «ποινικά αδικήματα εις βάρος της οικονομίας της χώρας και του κοινοτικού προϋπολογισμού». Διότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν διαπιστωθεί αξιοσημείωτες κερδοσκοπικές κινήσεις τόσο στις αγορές ομολόγων όσο και στις χρηματιστηριακές αγορές και την αγορά συναλλάγματος». Κατά συνέπεια είναι «απολύτως αναμενόμενο να κινηθούν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές για να διερευνήσουν» τους συσχετισμούς των πολιτικών γεγονότων με τις κινήσεις στις αγορές.
Τι εννοούν άραγε οι ποιητές;
Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: