Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ανάλυση των σημερινών δημοσκοπήσεων...

Την πόρτα της εξόδου δείχνουν μαζικά οι πολίτες στον Γ. Παπανδρέου σύμφωνα με τις έρευνες που δημοσιεύονται την Κυριακή 6/11 (των εταιρειών Alco στο “Πρώτο Θέμα”, Marc στο “Έθνος” και Pulse στον “Τύπο της Κυριακής”). 
Η ελληνική κοινή γνώμη δηλώνει με τον πιο απερίφραστο τρόπο σε όλα τα ερωτήματα τη δυσφορία της για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το οποίο συσπειρώνει σήμερα μόλις...
1 στους 3 όσων το ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές του 2009.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alco, μόνο το 13% των πολιτών θα έδινε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, με το 79% να απαντά ότι δεν θα της έδινε ψήφο εμπιστοσύνης αν ψήφιζε στη Βουλή. 
Η πλήρης αυτή δυσαρμονία του λαϊκού αισθήματος με την υπάρχουσα πλειοψηφία στη Βουλή βεβαιώνεται άλλωστε και από τη σχετική ερώτηση της Pulse, όπου το 69% απαντά ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λάβει άλλα οικονομικά μέτρα με μόνο το 24,5% να απαντά το αντίθετο. 
Ταυτόχρονα, τόσο στην έρευνα της Pulse όσο και σε αυτή της Marc αποκαλύπτεται ότι η συντριπτική μειοψηφία του 6,5% και 10,3% αντίστοιχα θα επιθυμούσε να παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση στην εξουσία.
Είναι άλλωστε σαφές ότι οι πολίτες θεωρούν κατά 79% στην έρευνα της Alco και κατά 76,3% στην έρευνα της Marc ότι η πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ήταν λάθος απόφαση, ενώ αποκαλυπτικό της οργής του κόσμου είναι το 69% που θεωρεί δικαιολογημένες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που σημειώθηκαν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου σύμφωνα με την έρευνα της Pulse και το 61% που συμφωνεί με τις εκδηλώσεις αυτές στην έρευνα της Alco.
Με αυτά τα δεδομένα, οι πολίτες αξιολογούν τον Αντώνη Σαμαρά καταλληλότερο από τον Γ. Παπανδρέου για τη θέση του πρωθυπουργού με διπλάσιο ποσοστό (24% έναντι 12%) θεωρώντας παράλληλα ότι εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με διαφορά 13 μονάδων (29% απάντησε υπέρ του Α. Σαμαρά και 16% υπέρ του Γ. Παπανδρέου).
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει τον κύκλο της φέρνοντας τη χώρα στην πιο δραματική θέση που βρέθηκε ποτέ στην πρόσφατη ιστορία της. Την αλήθεια αυτή ασπάζονται και καταλαβαίνουν πρώτοι απ’ όλους οι ίδιοι οι πολίτες που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές εγκαταλείποντάς το μαζικά, με αποτέλεσμα η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ στην ερώτηση ψήφου να εμφανίζεται σήμερα στο 34,5% σύμφωνα με την Alco, στο 33,1% σύμφωνα με την Marc ή στο 32% σύμφωνα με την Pulse. 
Και οι τρεις εταιρείες δηλαδή καταγράφουν ομόφωνα συσπείρωση της τάξης του 1 στους 3 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Το αποτέλεσμα είναι η ΝΔ να αυξάνει περαιτέρω το προβάδισμα της έναντι του ΠΑΣΟΚ το οποίο καταγράφεται πλέον μόνιμα σε όλες της έρευνες της περιόδου με διαφορές της τάξης του 10% στις αναγωγές που κάνουν οι εταιρείες. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Alco το ποσοστό της ΝΔ υπολογίζεται σήμερα στο 29,6% και του ΠΑΣΟΚ στο 19,7% χωρίς την αναγωγή του 8,3% των αναποφάσιστων και αντίστοιχα στην έρευνα της Marc το ποσοστό ΝΔ υπολογίζεται στο 30,3% και του ΠΑΣΟΚ στο 20,5%.
taxalia

Δεν υπάρχουν σχόλια: