Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Σεζόν πολιτικού εξτρεμισμού


Ως την ημέρα της εν δυνάμει τεχνικής αθέτησης υποχρεώσεων των ΗΠΑ απομένει ακριβώς μιά βδομάδα. 
Η συμφωνία δεν επιτυγχάνεται. 
Ο Λευκός Οίκος, από τη μιά, και το Κογκρέσο, από την άλλη, μπλοκάρουν τις πρωτοβουλίες το ένα μέρος του άλλου.
Ούτε οι δημοκρατικοί με επικεφαλής τον Ομπάμα, ούτε οι ρεπουμπλικανοί (οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων) δεν μπορούν να...
βρουν συμβιβασμό.
Ποιά απειλή κρύβεται σ΄αυτό το γεγονός εξήγησε με προσιτή μορφή ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
- Για πρώτη φορά στην ιστορία η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας – ΑΑΑ – θα μειωθεί. Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο αμφιβάλλουν, κατά πόσο είναι ακίνδυνο να δίνουν δανεικά στις ΗΠΑ. Τα επιτόκια για τα δάνεια θα εκτοξευθούν αστραπιαία. Το ίδιο περιμένει και την υποθήκη. Ρισκάρουμε να πέσουμε σε βαθιά οικονομική κρίση, την ευθύνη για την οποία θα φέρει εξ ολοκλήρου η Ουάσιγκτον. Η αθέτηση υποχρεώσεων για τα χρεόγραφά μας είναι το αλόγιστο και ανεύθυνο αποτέλεσμα, με το οποίο μπορεί να τελειώσουν οι τρέχουσες συζητήσεις.
Το μόνο που οι τωρινές συζητήσεις κάθε άλλο παρά αφορούν το κρατικό χρέος. Ουσιαστικά, πραγματική πολιτική αντιπαράθεση έχει αναπτυχθεί γύρω από το θέμα, ποιός πρέπει να πληρώσει τη νύφη για τις υπερβολικές δαπάνες του προϋπολογισμού – οι πλούσιοι, όπως προτείνει ο Ομπάμα, ή οι φτωχοί, όπως προσπαθούν να πετύχουν οι ρεπουμπλικανοί. Αυτό φυσικά αποτελεί σκέτη προεκλογική δημοκοπία.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε απροκάλυπτα τους αντιπάλους του ότι οι πιό πλούσιοι Αμερικανοί και οι μεγάλες εταιρίες δεν θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα. Μάλιστα ο αρχηγός της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ χαρακτήρισε τις ενέργειες των ρεπουμπλικανών ως εξτρεμισμό.
Απαντώντας ο Πρόεδρος της  Βουλής των αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ Τζον Μπόινερ πέρασε σε αντεπίθεση υποδεικνύοντας τις υπερβολικές δαπάνες της Ουάσιγκτον.
- Εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα αναζητούν δουλειά, ενώ στην Ουάσιγκτον συνεχίζουν να διασπαθίσουν τα χρήματα δεξιά και αριστερά. Ενόσω οι επιχειρηματίες μας αντιπαραβάλλουν τη χρέωση με την πίστωση, η Ουάσιγκτον αυξάνει το κρατικό χρέος. Ο Πρόεδρος Ομπάμα συνεχώς τονίζει την ανάγκη εξεύρεσης συμβιβασμού. Όμως γι΄αυτόν αυτό σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα εξακολουθεί και στο εξής να δαπανά, ενώ οι υπόλοιποι θα πληρώνουν γι΄αυτό τη νύφη. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση. Γιατί διακινδυνεύεται η ευδαιμονία των Αμερικανών.
Όμως δεν διακινδυνεύεται η ευδαιμονία μόνο των Αμερικανών, αλλά και όλης της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι κορυφαίοι όμιλοι πιστοληπτικής αξιολόγησης του κόσμου προειδοποίησαν έντιμα τις ΗΠΑ ότι η αξιολόγηση της αξιοπιστίας τους θα αναθεωρηθεί. Αν, βέβαια, δεν συμβεί θαύμα και οι δημοκρατικοί και οι ρεπουμπλικανοί καταλήξουν σε συμβιβασμό στο θέμα της μείωσης του κρατικού χρέους, το οποίο, ας υπενθυμίσουμε, ξεπερνά τα 14 τρισεκ. 300 δισεκ. δολάρια.
http://greek.ruvr.ru/2011/07/26/53765578.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: