Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Λογιστικά τερτίπια για εικονική μείωση του ελλείματος - Με εντολή του υπ. Οικονομικών, οι ΔΟΥ, αναστέλλουν τις πληρωμές


Εγγραφο-βόμβα, με το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητεί την προσωρινή αναστολή πληρωμών από όλες τις εφορίες της χώρας κατά το διήμερο 28 και 29 Ιουλίου αποκάλυψε χθες ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων, Γ.  Βρούτσης.
Σύμφωνα με το κατεπείγον έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι πληρωμές μισθοδοσίας, δαπανών και επιστροφών φόρου που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν χθες και σήμερα από τις ΔΟΥ αναβάλλονται για...
μετά την 1η Αυγούστου!

Εντολή υπουργείου
Το έγγραφο εστάλη χθες το πρωί προς όλους τους διευθυντές των 297 εφοριών της χώρας, κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, και με προφανή στόχο να «ωραιοποιηθούν» τα στοιχεία για την εκτέλεση του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011, δηλαδή να μην καταγραφούν στις δαπάνες και τις επιστροφές φόρων του Ιουλίου ποσά συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που επρόκειτο να πληρωθούν από τις ΔΟΥ! Με τον τρόπο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστεί ότι η εικόνα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο επτάμηνο, όσον αφορά τα καθαρά έσοδα και τις δαπάνες του Δημοσίου, θα φανεί βελτιωμένη σε σχέση με το εξάμηνο, το πεντάμηνο και τις προηγούμενες περιόδους του 2011 και έτσι οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της Τρόικας, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και εξετάζουν εξονυχιστικά όλα τα στοιχεία για την υλοποίηση του Μνημονίου και του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, θα σχηματίσουν θετική γνώμη για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού από τον Ιούλιο και μετά που άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή το Μεσοπρόθεσμο.


Ο υπολογισμός
Ενας επιπρόσθετος λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να «μεγεθύνει» τα καθαρά έσοδα, μέσω εικονικής μείωσης των επιστροφών φόρου, και να «σμικρύνει» τις δαπάνες του μηνός Ιουλίου είναι ο διαφορετικός τρόπος που υπολογίζει τα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, προκειμένου να εκταμιευτεί κάθε δόση θα πρέπει τα μεγέθη της οικονομίας να πιάνουν συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους σε συγκεκριμένους μήνες.

Η λακωνική εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προς τους προϊσταμένους των ΔΟΥ της χώρας, όπως καταγράφεται στο έγγραφο, έχει ως εξής:
«Ολες οι πληρωμές που διενεργούνται από τις υπηρεσίες που προΐσταστε (δαπάνες, μισθοδοσία, επιστροφές φόρων), που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Ιουλίου 2011, να γίνουν μετά την 1η Αυγούστου 2011»!

Η αποκάλυψη

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. κ. Βρούτσης, που αποκάλυψε το έγγραφο-βόμβα, έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου λογιστικές αλχημείες της κυβέρνησης, που αφήνουν εκτεθειμένο το οικονομικό επιτελείο. Κάλεσε δε τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο «να δώσει άμεσα εξηγήσεις».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε τα εξής:
«Η υπ’ αριθμ. 0006289/28-07-2011 πρωτοφανής οδηγία του υπουργείου Οικονομικών, που εστάλη προς τις ΔΟΥ όλης της χώρας, σχετικά με την αναστολή όλων των πληρωμών μισθοδοσίας και επιστροφής φόρων, προκαλεί έκπληξη και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια από τις γνωστές λογιστικές αλχημείες που επιχειρεί η κυβέρνηση, θέλοντας να παρουσιάσει διαφορετική εικόνα τόσο στα δημόσια έσοδα όσο και στις δαπάνες του μηνός Ιουλίου. Η ενέργεια αυτή δεν έχει προηγούμενο. Αφήνει έκθετο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλούμε να δώσει άμεσα εξηγήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δαπάνες μισθοδοσίας των οποίων οι πληρωμές ανεστάλησαν αφορούν σε υπερωρίες δημοσίων υπαλλήλων, αμοιβές καθαριστριών και συμβασιούχων που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον, ανεστάλησαν:
- πληρωμές προμηθευτών του Δημοσίου,
- πληρωμές αποζημιώσεων ιδιωτών που έχουν επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου,
- πληρωμές επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ προς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 400 εκατ. ευρώ!
ΕΤ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: