Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Τρισέ : για τη στάση πληρωμών της Ελλάδας, ας περιμένουμε

Σε συνέντευξη του στη Süddeutsche Zeitung, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν – Κλωντ , μιλάει για τη κρίση της ευρωζώνης και την Ιταλία, το όραμα για μια ευρωπαϊκή συνομοσπονδία και για τι πρέπει να γίνει με την Ελλάδα. Και δεν αποκλείει η τελευταία, να κάνει στάση πληρωμών..
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ εξέφρασε προσφάτως την ανησυχία του για την εξέλιξη της Ευρώπη και για το νόμισμά της. Ανησυχείτε κι εσείς;
Τρισέ: Ο Χέλμουτ Κολ διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην εισαγωγή κοινού νομίσματος στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό η Ευρώπη τού...
οφείλει μεγάλη αναγνώριση. Και για το λόγο αυτό είναι σημαντικά όλα όσα λέει για το Ευρώ. Το Ευρώ υπήρξε τα τελευταία δώδεκα χρόνια μία αξιοσημείωτη επιτυχία. Το νόμισμά μας είναι ισχυρό και σταθερό και η σταθερότητα των τιμών σε Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι από την εισαγωγή του Ευρώ πριν από 12 χρόνια αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα 50 χρόνια..
Αυτό που ξεχνάτε είναι τα δυσθεώρητα χρέη σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Τρισέ: Σε ορισμένες χώρες έχουμε προβλήματα με τη δημοσιονομική πολιτική. Κατά το παρελθόν έγιναν λάθη. Οι χώρες αυτές είναι πλέον επιβαρυμένες με ένα μεγάλο χρέος. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν αποτελεσματικά για να διορθωθεί αυτό.
Όσον αφορά την ΕΚΤ, πάντα ζητούσαμε μία αυστηρή τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και είχαμε εκφράσει τις «σοβαρές μας επιφυλάξεις», όταν το 2004 και το 2005 χαλάρωσε το γράμμα και το πνεύμα του Συμφώνου. Τώρα ζητούμε να υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές στο θέμα της οικονομικής εποπτείας στην Ευρωζώνη.
Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ετοίμασε το επόμενο οικονομικό πακέτο για Ελλάδα, αυτή τη φορά με το ποσό των 109 δισ. Ευρώ.
Τρισέ: Αποφασιστικής σημασίας είναι η Ελλάδα να εφαρμόζει εξίσου το πρόγραμμα προσαρμογής σε επίπεδο δημοσιονομικών και σε επίπεδο δομών. Αυτό είναι το Α και το Ω. Αποφασιστικής σημασίας είναι, επίσης, ο στενός έλεγχος της εφαρμογής αυτής, καθώς και μία ευρεία τεχνική υποστήριξη από πλευράς Κομισιόν, ΔΝΤ και ευρωπαϊκών κρατών-μελών.
Μέχρι πρότινος απευθύνατε προειδοποιήσεις για τις συνέπειες μίας στάσης πληρωμών και απειλούσατε με διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Τελικά, όμως, αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση.
Τρισέ: Δηλώναμε συνέχεια δημοσίως και με πολύ σαφή τρόπο ότι συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τρία πράγματα: Τον εξαναγκασμό του ιδιωτικού τομέα, το πιστωτικό γεγονός και μία – έστω και μερική – στάση πληρωμών. Όσον αφορά τα δύο πρώτα σημεία, μπορώ να πω ότι οι κυβερνήσεις ακολούθησαν τη συμβουλή μας. Σε ό, τι αφορά το τρίτο σημείο, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις.
Τί σημαίνει αυτό;
Τρισέ: Έχω δηλώσει, επίσης, ότι στην περίπτωση μίας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών, η ΕΚΤ και το σύστημα του Ευρώ θα ζητούσαν την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αναβάθμιση της φερεγγυότητας για τις εγγυήσεις, που έχουν κατατεθεί. Αυτά τα στοιχεία είναι αποφασιστικής σημασίας προκειμένου να είναι δυνατή η αναχρηματοδότηση των τραπεζών με εγγυήσεις που να είναι αποδεκτές. Η οικονομική αξιοπιστία της ΕΚΤ δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων το έχουν αποδεχθεί αυτό. Για το λόγο αυτό προέβλεψαν κονδύλια για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και αποφάσισαν να υπάρξει μία αναβάθμιση της φερεγγυότητας για το σύστημα του Ευρώ ύψους 35 δισ. Ευρώ προκειμένου να διασφαλίσουν την απαιτούμενη ποιότητα των εγγυήσεων σε περίπτωση στάσης πληρωμών.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναβαθμίστηκε σημαντικά. Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο;
Τρισέ: Υπάρχουν ακόμη τέσσερις τομείς, στους οποίους οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων ακολούθησαν τις συμβουλές μας.
Πρώτον, η μεγαλύτερη ευελιξία του EFSF, κάτι που ζητούσαμε προ πολλού.
Δεύτερον, η επίσημη επιβεβαίωση από όλα τα κράτη – μέλη ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στις αγορές κεφαλαίου.
Τρίτον, η ενίσχυση της οικονομικής εποπτείας στην Ευρωζώνη με τους σχετικούς κανόνες λήψης αποφάσεων στο προληπτικό κομμάτι του Συμφώνου Σταθερότητας.
Και τέταρτον, η σημαντική ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας για την Ελλάδα. Πολύ σημαντική είναι τώρα η πλήρης και αυστηρή υλοποίηση αυτών των αποφάσεων. …
Σε πρώτη φάση διασώθηκαν μόνο μικρά κράτη της Ε.Ε. Τελευταία, όμως, υπήρχε ο κίνδυνος να διολισθήσει και η Ιταλία στην κρίση.
Τρισέ: Τρία κράτη στηρίζονται από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που εφαρμόζουν. Είμαι πεπεισμένος ότι όλα τα κράτη της Ευρωζώνης όχι μόνο θα τηρήσουν με συνέπεια τις δεσμεύσεις τους, αλλά και θα λάβουν προληπτικά τα αναγκαία μέτρα, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας. ..
Εσείς ο ίδιος υπήρξατε προσφάτως πιο τολμηρός και κάνατε μάλιστα λόγο για έναν κοινό Υπουργό Οικονομικών για την Ευρώπη (με αφορμή την απονομή του Βραβείου «Καρλομάγνου» στο Άαχεν της Γερμανίας).
Τρισέ: Δεν είναι μόνο θεμιτό, αλλά και σημαντικό να τεθούν οι επίκαιρες αποφάσεις σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Σε αυτό περιλαμβάνεται και το όραμα για τη μελλοντική διαμόρφωση της Ευρώπης, για το οποίο μίλησα στο Άαχεν. Προϋπόθεση είναι η αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, άρα εξαρτάται από τις δημοκρατίες της Ευρώπης.
Στο μέλλον θα πρέπει να είναι δυνατή η επιβολή μέτρων εις βάρος ενός κράτους, το οποίο δεν τηρεί τις συμφωνηθείσες διορθώσεις. Και όσον αφορά το απώτερο μέλλον: Ως Ευρωπαίος πολίτης ελπίζω σε μία ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.
Αυτή δεν θα έχει τη μορφή των ΗΠΑ – οι Ευρωπαίοι έχουν τις δικές τους παραδόσεις και την ιστορία τους. Τότε θα έχουμε, όμως, και ένα ευρωπαϊκό Υπουργείο Οικονομικών με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: