Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του στους έλληνες πρέσβεις: "Το νέο τοπίο των διεθνών σχέσεων, αναδεικνύει την ανάγκη μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης" (!)


Την προειδοποίηση πως «η αντιμετώπιση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης που διανύει η χώρα, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως μια γενικότερη εθνική αδυναμία» έκανε από το βήμα του υπουργείου Εξωτερικών σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε Ενημερωτική Ημερίδα των Ελλήνων Πρέσβεων στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Στόχος μας είναι η ανάταξη του διεθνούς κύρους της χώρας και η ανάδειξη της νέας ποιοτικής ταυτότητας της χώρας μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως... 
στην πρόσφατη σύνοδο Κορυφής «οι εταίροι μας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης», προσφέροντας μιαν «ισχυρή ασπίδα ασφάλειας και στα εθνικά μας ζητήματα».
Ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας πως στην προσπάθεια για την ανάκτηση της εθνικής αξιοπιστίας ερχόμαστε αντιμέτωποι με την καλόπιστη κριτική αλλά και με «κακόβουλα, σχεδόν ρατσιστικά σχόλια», αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας: στην πανίσχυρη ναυτιλία, τον τουρισμό, την ποιοτική γεωργία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό, τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και τις επενδυτικές ευκαιρίες, υπογραμμίζοντας τον ρόλο και τη συμβολή της οικονομικής διπλωματίας.

Κατά την ανάλυση του πρωθυπουργού, το αντικείμενο των διεθνών σχέσεων έχει διευρυνθεί - τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης, της ενέργειας, δημιουργούν ένα «νέο και πιο σύνθετο τοπίο», ενώ αναδεικνύουν την ανάγκη μιας σοβαρής παγκόσμιας διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, η ΕΕ έχει έναν καθοριστικό ρόλο στην ευνομία αλλά επίσης στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προωθώντας και το νέο πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης.

«Η ελληνική κρίση έτυχε να εκδηλωθεί την ώρα της αναμόρφωσης της ΕΕ, δοκιμάζοντας τελικά την ΕΕ στον νέο της ρόλο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως στην εξέλιξη αυτής της διεργασίας, «η ΕΕ εμφανίζεται πιο ισχυρή, με κοινή πολιτική στάση και λόγο» αναφέροντας ορισμένες καινοτομίες που αναδύθηκαν και εξετάζονται αυτή την περίοδο - όπως είναι η συγκρότηση ενός Οικονομικού Νομισματικού Ταμείου, η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, η θέσπιση των ευρω-ομολόγων για την ανάπτυξη, και η θέσπιση του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Τονίζοντας εξάλλου, ότι τα αποτελέσματα της συνόδου Κορυφής δεν πρέπει να μας οδηγήσουν στην «επανάπαυση», ο πρωθυπουργός ανέτρεξε στα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής - το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την εκκρεμότητα στη σχέση με την ΠΓΔΜ, τα Βαλκάνια, τις εξελίξεις στη Β. Αφρική και το Μεσανατολικό - για να υπογραμμίσει την ανάγκη διατήρησης ενός «εξωστρεφούς χαρακτήρα στην εξωτερική μας πολιτική» και την ιδιαίτερη αξία που αποδίδουμε στις αρχές της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της καλής γειτονίας και της συνεργασίας.-
Ε.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: