Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Έρχεται η τρόικα με κίτρινες και κόκκινες κάρτες στις βαλίτσες της…

Θα είναι μια από τις κρισιμότερες εβδομάδες για την ελληνική οικονομία, αυτή η οποία ξεκινά τη Δευτέρα. 
Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της αναμένεται στην Αθήνα, η τρόικα των ελεγκτών, η οποία θα αποφασίσει αν τελικώς η κυβέρνηση υλοποίησε τα συμφωνηθέντα. Δηλαδή, κατάρτησε ένα αυστηρό και σοβαρό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2015, από το οποίο θα εξαρτηθεί:

α) το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου που θα συνταχθεί, ενόψει της χορήγησης της τέταρτης δόσης του δανείου των 110 δισ ευρώ,
β) η εξασφάλιση της πέμπτης δόσης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θέμα για το οποίο ήδη έχουν γραφτεί πολλά.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν η τρόικα φύγει από την Αθήνα δυσαρεστημένη με τα όσα θα δει και θα ακούσει κατά την εδώ παραμονή της, τότε, η κίτρινη κάρτα για τη δόση του Ιουνίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η κόκκινη για αυτή του Σεπτεμβρίου εξαιρετικά πιθανή.
Εκτός κι αν οι συνήθεις πολιτικές παρεμβάσεις "στρογγυλέψουν" και πάλι την κατάσταση. Ωστόσο, αυτή τη φορά, τα περιθώρια ακόμα και για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, είναι μάλλον περιορισμένα. Κι αυτό γιατί τα μέλη της τρόικας διαμηνύουν ότι κινδυνεύει ολόκληρο το ελληνικό "στοίχημα". Οπότε ποιος θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για έναν ακόμα "καλλωπισμό" της ελληνικής κατάστασης;
Όπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω, το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αρχές Ιουνίου, ξαφνικά, γίνεται πολύ καυτό. Και είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει το ...best seller της ΕΕ για τις εβδομάδες που ακολουθούν.
Το θέμα είναι αν όλα τα παραπάνω, έχουν γίνει "συνείδηση" και στην Ελλάδα. Όπου υπουργοί της κυβέρνησης εξακολουθούν να συμπεριφέρονται περίπου ως "τρίτοι" προς το πρόβλημα. Και να εφαρμόζουν δική τους πολιτική, αγνοώντας ότι σε περίπτωση που το στοίχημα χαθεί, δεν θα υπάρχει ...αντικείμενο.
Newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: