Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Αγορά εργασίας – αγορά κατοικίας: Τι σχέση μπορεί να έχουν;

Η αγορά κατοικίας είναι αυτή από την οποία ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008. 
Σχεδόν τρία χρόνια μετά και αρκετά τρισεκατομμύρια δολάρια από τη Fed και δεν υπάρχει ανάκαμψη, παρά μόνο σταθεροποίηση στα χαμηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον από το 1963.
Η αγορά εργασίας είναι το θύμα της κρίσης και επίσης μια σημαντική αγορά αφού το 70% του αμερικανικού ΑΕΠ το συνεισφέρει ο αμερικανός καταναλωτής.
Χωρίς τη συμμετοχή και των δυο αυτών αγορών, η... αμερικανική ανάπτυξη θα συναντά προβλήματα και δε θα μπορεί να σταθεροποιηθεί.
clip_image002
Αυτό συμβαίνει επειδή η αγορά κατοικίας (πωλήσεις νέων κατοικιών) και η ανεργία έχουν αρνητική συσχέτιση και μάλιστα στον απόλυτο βαθμό, με τις κορυφές του ενός να είναι πυθμένας του άλλου. Η εξήγηση είναι απλή: όσο μειώνεται η ανεργία τόσο ο αμερικανός καταναλωτής είναι σε θέση να προγραμματίσει τις οικονομίες του και να προχωρήσει σε αγορά κατοικίας.
Δυο σημαντικές παρατηρήσεις για το παραπάνω διάγραμμα. 
Πρώτον, το θετικό στοιχείο είναι ότι η ανεργία φαίνεται να έχει κορυφώσει και ενδεχομένως η αγορά κατοικίας να είναι κοντά στο δικό της πυθμένα. 
Δεύτερον, το αρνητικό στοιχείο είναι ότι κάθε φορά στο παρελθόν η ύφεση τελείωνε όταν η αγορά κατοικίας σχημάτιζε πυθμένα. 
Τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και η αγορά κατοικίας είναι σημαντικά χαμηλότερα από το σημείο στο οποίο βρισκόταν, όταν η Fed επισημοποίησε το τέλος της ύφεσης.
Χρήστος Αλωνιστιώτης
chr.alonistiotis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: