Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Το ώριμο δέντρο και η αναδιάρθρωση

Ας πούμε ότι έχουμε μια βερικοκιά. Ας υποθέσουμε τώρα ότι τα φρούτα είναι ώριμα και είναι έτοιμα να πέσουν. 
Ξαφνικά λοιπόν έρχεται ένας δυνατός άνεμος και πέφτουν τα βερίκοκα.
Τι θα πούμε, ότι φταίει ο άνεμος που έπεσαν τα βερίκοκα; 
Μα αφού έτσι και αλλιώς είναι ώριμα και έτοιμα να πέσουν. 
Αν δεν έπεφταν με τον άνεμο, θα έπεφταν με έναν σεισμό ή με λίγη βροχή. Ό,τι και να κάνουμε, θα πέσουν. Το πότε και υπό ποιες συνθήκες δεν έχει και τόση σημασία, διότι ξέρουμε ότι θα πέσουν.
Το υποθετικό καταστρεπτικό email της περασμένης εβδομάδας σχετικά με την επικείμενη αναδιάρθρωση εντός του Πάσχα αυτό μου θυμίζει.
Λέμε τώρα ότι φταίει το email. Μα αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά είναι παρά πόδας να χώσουν τον τραπεζικό κλάδο, το email μας μάρανε; ...
Άσχετα αν ορισμένοι επιμένουν να λένε ότι το 2012 θα γυρίσουμε στις αγορές, είναι δύσκολο έως αδύνατον να σταματήσουμε τα βερίκοκα από το να πέσουν.
Η δυναμική του ελληνικού χρέους είναι τέτοια που είναι δύσκολα να αποτρέψουμε την αναδιάρθρωση. Τώρα το αν θα γίνει σήμερα ή του χρόνου, έχει λίγη σημασία. Διότι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά το περιμένουν και το αναμένουν.

Το αν ξαφνικά αποφασίσουν ορισμένοι να πουλήσουν την αγορά σήμερα ή αύριο για την όποια αιτία, έχει λίγη σημασία. Το κλίμα είναι τέτοιο (ώριμο) που με το παραμικρό και για την πιο ασήμαντη αιτία, η αγορά μπορεί να πέσει πάρα πολύ. Είναι τόσο απλό.

Ας δούμε όμως το περιβόητο email που έκανε τη ζημιά: 

“Over the last 20min, there seems to be some increased noise over Greek debt restructuring as early as this Easter weekend. Spreads are moving wider now with 2-year spread +100 from +35 mid-day, while [Greek] banks are at -4%, i6% vs +2% in the morning.

“The last few days the talks over Greek restructuring/rescheduling have intensified, despite the ongoing denials by Greek and foreign officials.

“If a credit event takes place it is crucial to see what the terms would be as a haircut would have a much different outcome vs an extension of maturities.”

(μετάφραση)

"Κατά τα τελευταία 20 λεπτά, φαίνεται να υπάρχει κάποια αύξηση του θορύβου γύρω από την ελληνική αναδιάρθρωση του χρέους πιθανότατα και το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Τα spreads διευρύνονται, με τα  2ετή να είναι 100 μονάδες πάνω από 35 μονάδες που ήταν το μεσημέρι, ενώ  οι τράπεζες βρίσκονται στο -4%, -6% έναντι +2% το πρωί.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι συνομιλίες γύρο από την  αναδιάρθρωση / αναδιάταξη, παρά τις συνεχιζόμενες αρνήσεις από Έλληνες και ξένους αξιωματούχους.

"Εάν ένα πιστωτικό γεγονός λάβει χώρα, είναι σημαντικό να δούμε τους όρους που θα περιλαμβάνει καθώς ένα κούρεμα θα έχει πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα σε σχέση με την παράταση της προθεσμίας εξόφλησης».

Δεν είμαι ειδικός στην νομική αποκρυπτογράφηση, αλλά τι ακριβώς είναι το παράνομο σε αυτή την επικοινωνία δεν ξέρω. Δεν έχω όμως καμία αμφιβολία ότι χιλιάδες παρόμοιες τέτοιες επικοινωνίες λαμβάνουν χώρα καθημερινά σε όλο τον κόσμο και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πολλοί εξ αυτών είναι  Έλληνες αποδέκτες. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να τους σωπάσουμε όλους, είτε είναι νόμιμες ή παράνομες οι επικοινωνίες αυτές, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι έχουμε δίκιο.

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Η αγορά τον καπνό τον βλέπει εδώ και πολύ καιρό, τώρα αρχίζει και βλέπει και φλόγες.

Η έντονη πτωτική κίνηση της προηγούμενης Πέμπτης θα μπορούσε να προκληθεί από το οτιδήποτε στη φάση που είμαστε, διότι απλά το σύννεφο της αναδιάρθρωσης είναι πάνω από την Ελλάδα (άσχετα αν το διαψεύδουμε συνέχεια).

Το αν μία φήμη ή ένα email προκαλέσει μια μεγάλη πτωτική κίνηση στην αγορά δεν έχει και τόση σημασία. Τούτο διότι η βερικοκιά είναι ώριμη και τα φρούτα θα πέσουν με το παραμικρό.

Στη σημερινή αγορά όλοι πουλάνε πρώτα και κάνουν ερωτήσεις μετέπειτα. Αλλά σε αυτό δεν φταίει ο άνεμος ή ένα email, αλλά η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.
Του Γιώργου Καισάριου / Capital
george.kesarios@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: