* - Ο "φάκελος" των μετρων που παραδίδουμε στην τρόϊκα
* - Τα περιουσιακά στοιχεία που βγαίνουν στο "σφυρί" μέσα στην χρονιά
Το "ψαλίδι" σε επιδόματα, μισθούς, φοροαπαλλαγές και οι εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις είναι οι "άσοι" που κρατάει στο "μανίκι" της η Κυβέρνηση, για να πείσει την τρόϊκα ότι έχει τα περιθώρια να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει, με "φόντο" και τις σημερινές ανακοινώσεις της Eurostat που θα αναθεωρήσει για ακόμη μία φορά το έλλειμμα του 2010. Αν επιβεβαιωθεί τελικώς ότι το έλλειμμα του 2010 διαμορφώθηκε στο ...10,6% αντί 9,4% που υπολογιζόταν ως τώρα, προκύπτει η ανάγκη για κάλυψη «τρύπας» 2 δισ. ευρώ επιπλέον. Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως θεωρούν ότι το πρόσθετο πακέτο των 3 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί φέτος, θα είναι ικανό να καλύψει και τις ανάγκες που έρχονται από πέρυσι, αλλά και τις νέες αποκλίσεις και αστοχίες (κυρίως στα έσοδα) του 2011, που αγγίζουν επίσης τα 2 δισ. ευρώ ως το α΄τετράμηνο της χρονιάς.
Από σήμερα κιόλας το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αρχίσει να οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες του "πακέτου" μέτρων των 26 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-'15, αλλά και του πλάνου των ιδιωτικοποιήσεων:
Στα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά συγκαταλέγεται η εξειδίκευση των φοροαπαλλαγών που θα καταργηθούν και ποιοι δικαιούχοι θα τις χάσουν, ώστε να περικοπούν 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Θα πρέπει να καθοριστούν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα χορηγούνται πλέον τα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και με ποιο τρόπο θα περιοριστεί κατά επιπλέον 2 δισ. ευρώ η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, ενώ τον Ιούνιο θα ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο την εξοικονόμηση έως το 2015 σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι υψηλόμισθοι του Δημοσίου – εφοριακοί, τελωνειακοί και αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια) δεν θα αποφύγουν τις περικοπές που ίσως φτάσουν το 30%.
Την ίδια στιγμή αναμένεται η οικονομική ενίσχυση εκείνων των υπαλλήλων, που έχουν υψηλά τυπικά προσόντα και αμείβονται χαμηλότερα ακόμα και από υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Επίσης προβλέπεται περιορισμός των θέσεων διευθυντών και προϊσταμένων από 24.000 σε 20.000, ενώ θα περιοριστούν και οι κενές οργανικές θέσεις. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την καθιέρωση μερικής απασχόλησης μόνιμου προσωπικού με μειωμένες αποδοχές, μέτρο που στοχεύει κυρίως στις μητέρες. Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών έως 5 χρόνια για να εργασθεί ο υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα. Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η αύξηση του ωραρίου στις 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ θα περικοπούν δραστικά και οι υπερωρίες.
Επιδόματα στο "στόχαστρο"
Στο "μικροσκόπιο" μπαίνουν και δεκάδες επιδόματα το επόμενο χρονικό διάστημα και πολλοί είναι οι σημερινοί δικαιούχοι, που θα αντιμετωπίσουν την κατάργησή τους. Πρώτοι στη λίστα φιγουράρουν 15.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, οι οποίοι θα βγουν εκτός λίστας με την αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Μετά τη διαπίστωση ότι εισπράττουν το βοήθημα ακόμα και μέτοχοι εταιρειών ή ιδιοκτήτες πολυκατοικίας, προβλέπεται στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση για τη καταβολή του επιδόματος να συνυπολογίζονται και τα περιουσιακά στοιχεία και το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογούμενο πραγματικό, τεκμαρκτό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.884,11 ευρώ.
Το κονδύλι για το επίδομα ενοικίου ψαλιδίστηκε κατά 110 εκ ευρώ. Χαμένοι από τις περικοπές θα βγουν Έλληνες και χιλιάδες αλλοδαποί που προσκόμιζαν πλαστά δικαιολογητικά. Στο εξής θα συνυπολογίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία από της χώρες καταγωγής τους προκειμένου να πάρουν επίδομα ενοικίου.
Πόροι αναμένεται να εξοικονομηθούν και από τον ΟΑΕΔ με την ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων ώστε να περιοριστεί η χορήγηση επιδομάτων σε άνεργους μαιμού, με πλαστά δικαιολογητικά και εικονικές απολύσεις.
Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλειεται να περιορίσει τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας είτε καθιερώνοντας πλαφόν στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των ανέργων είτε θεσπίζοντας πιο αυστηρότερες προυποθεσεις πχ. επιδότηση μετά από ένα χρόνο δουλειάς και όχι μετα από 5 μήνες που ισχύει σήμερα.
Από τις περικοπές φαίνεται ότι δε θα γλιτώσουν ούτε τα πολυτεκνικά επιδόματα. Ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν, το πλαφον θα διαμορφωθεί λίγο πάνω η λίγο κατω από τα 40.000 ευρώ. Ψαλίδισμα θα υποστούν τα κονδύλια για τον κοινωνικό τουρισμό καθώς και οι παροχές πρόνοιας και υγείας.
Οι μόνοι που θα διασωθούν -καθώς φαίνεται- είναι οι επιδοματούχοι παραπληγικοί και οι ανάπηροι. Ωστόσο και στις συντάξεις αναπηρίας θα γίνει επανέλεγχος και θα αντικατασταθούν οι υγιεινομικές επιτροπές με θέσπιση ενιαίων κριτηρίων.
Η τρόϊκα αναμένει ακόμη τα σχέδια για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου για την εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ, τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 1,2 δισ. ευρώ και περαιτέρω περικοπές δαπανών στην Υγεία ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πλάνο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ.
Στα χέρια της τροικας το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων
Μέσα στην εβδομάδα και πριν ανοίξει η βουλή μετά το Πάσχα θα έχει λάβει οριστική μορφή το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, καθώς ο συγκεντρωτικός πίνακας θα παραδοθεί στην Τρόικα στις 3 Μαΐου. Τα πρώτα κλιμάκιά της αναμένονται στην Αθήνα στις 6 Μαΐου ενώ στις 10 του μήνα θα έρθουν και οι επικεφαλής.
Στόχος είναι να εισπραχθούν μόνο το 2011 τουλάχιστον 2 - 4 δισ. ευρώ απο το συνολικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με προσδοκόμενα έσοδα ως το 2015, 35 δισ. ευρώ.
Το πακέτο θα περιλαμβάνει:
- 10%-15% του ΟΤΕ στους Γερμανούς της Deutsche Telekom, για έσοδα 450 εκατομμύρια, με υπερτίμημα έως 15% επι των μετοχών που θα μεταβιβαστούν.
- έσοδα 250 εκατομμυρίων ευρώ απο την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας.
- πώληση ως το 2012 του Ιπποδρόμου, για τον οποίο έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον Γάλλοι επενδυτές
- διάθεση ποσοστού μετοχών της ΔΕΠΑ
- πώληση της ΛΑΡΚΟ
- επέκταση της σύμβασης με τους Γερμανούς για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"
- πώληση μέρους απο το 55% των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο
- πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
- μετοχοποίηση των Κρατικών Λαχείων.
Για το 2012 δρομολογούνται
- πώληση 34% των μετοχών του ΟΠΑΠ που διαθέτει το Δημόσιο
- εκχώρηση ποσοστού 17% των μετοχών της ΔΕΗ, δηλαδή μείωση της συμμεοχής του δημοσίου απο το 51% στο 34%, χωρίς το Δημόσιο να χάσει τον έλεγχο και την διοίκηση της επιχείρησης -και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ.
- σύμπραξη δημοσίου με ιδιώτες για εκμετάλλευση λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων ως το 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου