Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Απολαμβάνοντας τον ήλιο που συμπιέζει τους λογαριασμούς στο μηδέν

Απολαμβάνοντας τον ήλιο που συμπιέζει τους λογαριασμούς στο μηδέν
Τα παράθυρα με δυτικό προσανατολισμό στο γραφείο του Jim Duffield άρχισαν να χρωματίζονται μπλε στις 14:50, μια Παρασκευή, που ο ήλιος του μεσοχείμωνου έδυε πίσω από το Rocky Mountain.  
Για τον 62χρονο κ. Duffield ήταν η επόμενη ημέρα σε ό, τι είχε σχεδιαστεί, με επιμέλεια στη λεπτομέρειά του προκειμένου να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο κατά 100% καθαρού ενεργειακά κτήριο γραφείων στις ΗΠΑ.
Είναι ακόμη στο στάδιο της προσαρμογής, έξι μήνες αφότου ο ίδιος και 800 μηχανικοί και διευθυντικά στελέχη καθώς και το ...
προσωπικό υποστήριξης από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μετακόμισαν στο κτίριο των 64 εκατ. δολ., τα οποία προσέφερε η ομοσπονδιακή υπηρεσία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα έργο πρότυπο για το πώς να γίνεται αποδοτική μια κατασκευή.

Το κέντρο δεδομένων είναι μακράν ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας στο συγκρότημα, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς θερμότητας, που συλλέγεται και χρησιμοποιείται να ζεσταθεί το υπόλοιπο κτίριο. Τίποτα σε αυτό το κτίριο δεν έγινε με τον συνήθη τρόπο, δήλωσε ο Jerry Blocher, ανώτερος διευθυντής στην Haselden Construction, ανάδοχο του έργου.

Ορισμένες από τις τεχνικές και τα κόλπα είναι τόσο παλιά όσο και οι μεγάλοι καθεδρικοί ναοί της Ευρώπης, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των The New York Times. Οι προκλήσεις ήταν πολλές και ενδεικτικό ήταν το θέμα του φωτισμού που θα έπρεπε να εξασφαλιστεί για 24 ώρες χωρίς να επιβαρύνει το καθαρό ενεργειακά κτήριο.

Οι σχεδιαστές αναγκάστηκαν να μειώσουν τους διαχωριστικούς τοίχους μεταξύ των θαλάμων εργασίας. Ακόμη και τα γραφεία των διευθυντών δεν έχουν διαχωριστικά προκειμένου να καταστεί δυνατή η ροή του φυσικού φωτός, στον ανώτατο δυνατό βαθμό.

Τελικά, το κόστος κατασκευής διαμορφώθηκε σε μόλις 259 δολ. ανά τετραγωνικό πόδι, σχεδόν 77 δολάρια κάτω από το μέσο κόστος ενός υπερ-αποδοτικού κτιρίου γραφείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Haselden Construction.
GreenBusiness

Δεν υπάρχουν σχόλια: