Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Δεκάδες νεκροί σε διαδηλώσεις στη Λιβύη

Συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λιβύη οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, μετά την «Ημέρα Οργής» εναντίον του καθεστώτος την Πέμπτη.
Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Βεγγάζης, ενώ ακτιβιστές έστησαν σκηνές στην αλ Μπάιντα, όπως επισημαίνουν αυτόπτες μάρτυρες. 
Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί από την Τρίτη στη Λιβύη, κατά την βίαιη καταστολή διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες δείχνουν πτώματα νέων ανθρώπων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και ...δεκάδες διαδηλωτές να καταστρέφουν ένα μνημείο προς τιμήν του Πράσινου Βιβλίου του Καντάφι στην πόλη Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης.
Στη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους, μετά τις συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας.
Το ραδιόφωνο του BBC μετέδωσε, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, πως δέκα πτώματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης.
Επίσης, κάτοικος της Βεγγάζης δήλωσε πως ο γιος του Καντάφι Σαάντι δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι φτάνει στην πόλη για να αναλάβει την δημαρχία, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες.
Στην αλ Μπάιντα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές του Λίβυου ηγέτη συνεχίζονται και σήμερα και ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τουλάχιστον πέντε νεκροί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Μηνύματα ομάδων της αντιπολίτευσης στο διαδίκτυο αναγγέλλουν νέες διαδηλώσεις σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής.  
Οι κηδείες των θυμάτων σήμερα στη Βεγγάζη και την αλ Μπάιντα αναμένεται επίσης να πυροδοτήσουν νέες αναταραχές.

Πηγές: parapolitika/Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια: