Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Φυτικές ίνες. Η μαγική… τροφή

Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών ως προς την απώλεια βάρους, τη μείωση της χοληστερόλης και την προστασία κατά των καρδιακών νοσημάτων έχουν αποδειχθεί από προηγούμενες μελέτες και είναι γνωστές σε όλους. 
Αυτό που δεν ξέραμε όμως είναι ότι, σύμφωνα με νέες μελέτες, οι φυτικές ίνες μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και εναντίον θανατηφόρων νόσων.
Οι επιστήμονες από το Harvard που πραγματοποίησαν την έρευνα ισχυρίζονται ότι το διαιτολόγιό μας πρέπει να περιλαμβάνει σταθερά τη συγκεκριμένη ομάδα τροφών, και μάλιστα τουλάχιστον 28 γραμμάρια την ημέρα. 
Για τους ...
άνδρες, η ποσότητα αυξάνεται στα 35 γραμμάρια ημερησίως.
Συγκρίνοντας τις γυναίκες που κατανάλωναν μόνο 11 γραμμάρια φυτικές ίνες ημερησίως με τις γυναίκες που κατανάλωναν 29 γραμμάρια,  διαπιστώθηκε ότι η δεύτερη ομάδα είχε 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνει από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με την πρώτη ομάδα.  
Η πρόσληψη φυτικών ινών μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοαγγειακές και μολυσματικές νόσους, καθώς και από παθήσεις το αναπνευστικού από 34%-54% .
Συνολικά, οι φυτικές ίνες είχαν μεγαλύτερες προστατευτικές ιδιότητες όταν προέρχονταν από σιτάρι παρά από φρούτα, λαχανικά ή φασόλια, ίσως επειδή το σιτάρι ολικής άλεσης περιέχει βιταμίνες και μέταλλα που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τον οργανισμό από πολλές ασθένειες.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μισό φλιτζάνι  βραστές φακές περιέχει περίπου 8 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ μισό φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα 9 γραμμάρια.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: