Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τα “μαύρα μαντάτα” για το ΠαΣοΚ


Τη φθορά του ΠαΣοΚ καταγράφουν δυο ακόμη δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.  Η «Pulse» για τον «Ελεύθερο Τύπο», καταγράφει τη διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ στο +3,5% (23,5%-20%), τη στιγμή που στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, η ψαλίδα άνοιγε μέχρι το +6% (27%-21%).    Η «Rass» για το «Παρόν», εντοπίζει τη διαφορά στο +3,4% (26,1%-22,7%) από +3,6% που ήταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση την οποία είχε διενεργήσει η ίδια εταιρεία.

Τα πραγματικά «μαύρα μαντάτα» για το ΠΑΣΟΚ ωστόσο, έρχονται από ένα ..
συγκεκριμένο εύρημα της δημοσκόπησης της «Rass», που καταγράφει τις συσπειρώσεις των κομμάτων, και τις μετακινήσεις οπαδών από το ένα κόμμα στο άλλο. Εκεί, η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ έχει υποχωρήσει στο 57,4%, ενώ η αντίστοιχη της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στο 60,7%.
Όσο για τις απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων, το μέγεθος που στο πλαίσιο του δικομματισμού δείχνει και την τάση για την αλλαγή συσχετισμών σε επίπεδο πρώτου κόμματος, η Νέα Δημοκρατία εισπράττει 6% από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, και χάνει μόλις 1,5% προς το κυβερνών κόμμα.
Μια τάση που, εφόσον παγιωθεί, θα επιτρέψει στον Αντώνη Σαμαρά να προσδοκά βάσιμα σε πολιτική ανατροπή, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: