Μπροστά σε εξαιρετικά ανηφορικό δρόμο βρίσκεται η χώρα και η κυβέρνηση είναι «κολλημένη την «πλάτη στον τοίχο».
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι έχει μπροστά της το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, όπου δεν προεξοφλείται πλέον η επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και η μείωση των επιτοκίων.
Επ’ αυτού, ο κ. Παπανδρέου πήρε πρόσφατα την «ψυχρολουσία» σε Γερμανία και Φιλανδία, όπου η «σιδηρά» καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συνέδεσε απολύτως το ελληνικό αίτημα με την συνολική έγκριση του πακέτου για το ‘’Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας’’ το οποίο συναντά αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αρκετοί στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ...
το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμή του χρέους μπορεί να μετατεθεί για τον Ιούνιο ή και τον Σεπτέμβριο και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη, δημιουργώντας προσδοκίες που αυτή την ώρα δεν είναι ορατές. Λένε λοιπόν ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την τακτική του και πάντως, στόχος θα πρέπει να παραμένει η χώρα να βγει στις αγορές το 2012.
Παράλληλα πολλοί διεθνείς αναλυτές ‘’δείχνουν’’ τον δρόμο της πτώχευσης για την Ελλάδα, και φυσικά αρκετοί ποντάρουν και στην πτώχευση της χώρας.
Ακόμη και ο -πάντα αισιόδοξος- υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου εμφανίστηκε απαισιόδοξος στο πρόσφατο ΚΤΕ Οικονομίας, παραδεχόμενος ότι τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο από ότι τα υπολόγιζαν, καθώς το διεθνές τοπίο είναι «κινούμενη άμμος.»
Ακόμη και ο -πάντα αισιόδοξος- υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου εμφανίστηκε απαισιόδοξος στο πρόσφατο ΚΤΕ Οικονομίας, παραδεχόμενος ότι τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο από ότι τα υπολόγιζαν, καθώς το διεθνές τοπίο είναι «κινούμενη άμμος.»
Στο εσωτερικό «μέτωπο» η ανοχή των πολιτών φαίνεται να φθάνει στο τέλος της, πέραν των περικοπών δεν βλέπουν συνολικά να διευκολύνεται η ζωή τους από τις πολυδιαφημιζόμενες μεταρρυθμίσεις.
Στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν οι φωνές «να πούμε όλη την αλήθεια στο λαό», ενώ ασκείται όλο και περισσότερο κριτική στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωσταντίνου για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα.
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου είναι έντονα προβληματισμένοι από την μαζική απεργία της Τετάρτης, την μεγαλύτερη που έχει γίνει στην χώρα. Παρά το γεγονός ότι ανέμεναν ότι θα είναι μαζική, δεν υπολόγιζαν ότι στα ογκώδη για πρώτη φορά μπλόκ της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τα συνθήματα θα ήταν τόσο έντονα αντικυβερνητικά, περιλαμβάνοντας και μετριοπαθείς υπουργούς της κυβέρνησης όπως ο Γιάννης Ραγκούσης.
Έμπειρό κομματικό στέλεχος παρατηρούσε ότι ο κατά κύριο λόγο «μηχανισμός» του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια, ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τώρα έχουν στραφεί εναντίον του.
Παράλληλα αντελήφθησαν ότι υπήρξε κοινός βηματισμός των πάσης φύσεως δυσαρεστημένων και πάντως στις τάξεις του Κινήματος « δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»…. ήταν και δικά του στελέχη.
«Σάκος του μποξ» για το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου, που κατά την φράση έμπειρου κοινοβουλευτικού στελέχους «το πουλόβερ του ξηλώνεται με ταχύτητα», μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον συναδέλφων του υπουργών.
Άλλωστε όλες οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ξεκινούν από το εάν θα παραμείνει στην θέση του ή όχι ο σημερινός «τσάρος» της οικονομίας.
Η «παράλυση» της κυβέρνησης είναι τόσο ορατή που μέλη της μιλούν «ανοιχτά» περί αρρυθμιών , ενώ το αποκορύφωμα ήταν ο αντιπρόεδρός της κ. Πάγκαλος ο οποίος μίλησε δημόσια για έλλειψη συντονισμού, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή.
Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου μοιάζει να υποβάλλεται στο «μαρτύριο της σταγόνας…» πολλαπλώς και καλείται να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες.
Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου μοιάζει να υποβάλλεται στο «μαρτύριο της σταγόνας…» πολλαπλώς και καλείται να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες.
Πάντως το ότι η επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους είναι στον «αέρα» αυτή τη στιγμή, απομακρύνει και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη προσπαθεί να «σπρώξει» με εντατικούς ρυθμούς επενδύσεις, όπως αυτή του Ελληνικού, προκειμένου να ρίξει ένα «σωσίβιο» στην «τρικυμία» της ανεργίας. Αυτό όμως πέρα από τα αντικειμενικά εμπόδια φαίνεται να εμπλέκεται και στα συμφέροντα των εκδοτών, οι οποίοι φέρονται να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πολύ συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο που είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει και εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που κάτι «στραβώσει».
Στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούν επειγόντως πρωτοβουλίες στο εσωτερικό μέτωπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου