Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Στήριξη Μητσοτάκη σε Σαμαρά για τον μηδενισμό του ελλείμματος!

H κεντρική λογική του Α. Σαμαρά είναι σωστή



Συνέντευξη παραχώρησε ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στον Real fm.
Απάντησε για τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους της ΝΔ, για το μίγμα πολιτικής που ακολουθείται, για τον μηδενισμό του ελλείμματος σε 1,5 χρόνο χωρίς μέτρα.
Επίσης εξήγησε τη στάση της ΝΔ στο θέμα της απελευθέρωσης στις μεταφορές, και τέλος σχολίασε τις θέσεις της ΝΔ για την «ανάπτυξη» στο Ελληνικό, καθώς προεκλογικά ο κ. Γ. Παπανδρέου έλεγε ότι ήθελε όλο το Ελληνικό να γίνει πάρκο.
Πιο συγκεκριμένα
Για τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους της ΝΔ :

• Είναι αναμενόμενο, καθώς οδεύουμε προς τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, οι τόνοι να ανεβαίνουν και τα κόμματα να προσπαθούν να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση μέσα από τη χρήση και καινούργιων μεθόδων επικοινωνίας. Η αναφορά σε πραγματικό υλικό και η υπενθύμιση πολιτικών δηλώσεων, από όποια πλευρά κι αν προέρχονται, είναι χρήσιμη για να καταδείξει τη συνέπεια των απόψεων αυτών που τις εκφράζουν.
• Πάντα κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις...Κάποιοι από μας διατηρούσαμε και τότε διακριτικά φυσικά τις επιφυλάξεις μας για την αξιοπιστία των στοιχείων και βλέπαμε ότι τα πράγματα στην πραγματική οικονομία ήταν πολύ χειρότερα από αυτά που παρουσιάζονταν τότε από την κυβέρνηση.
Οι πολιτικές ευθύνες αποδόθηκαν συνολικά στην παράταξη μέσα από τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη...Και το πληρώσαμε πάρα πάρα πολύ ακριβά ως παράταξη αυτή τη νύφη. Φοβάμαι ότι η ιστορία αυτή θα μας καταδιώκει ως παράταξη για αρκετό καιρό ακόμη...
Η μεγάλη ευκαιρία για τη ΝΔ χάθηκε το 2004, όταν αναλάβαμε την εξουσία με πανηγυρικό τρόπο και με μία πολύ μεγάλη αποδοχή από την κοινή γνώμη και διστάσαμε να κάνουμε αυτά τα οποία εκ των υστέρων αποδείχθηκαν απαραίτητα γιατί φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος και γιατί δεν τολμήσαμε.
Για το μίγμα πολιτικής που ακολουθείται :
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία συνολικότερη αμφισβήτηση, όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά κι εκτός Ελλάδος, κατά το πόσο το μίγμα πολιτικής το οποίο προκρίνει το μνημόνιο, δηλαδή μία βαθιά ύφεση η οποία συνοδεύεται από υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και ένα πολύ βίαιο δημοσιονομικό συμμάζεμα, έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα...
Τα δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας μάς λένε ένα πολύ απλό πράγμα, ότι η πολιτική αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σε επίπεδο εσόδων και βυθίζει την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Αυτή την κριτική εμείς ως παράταξη την είχαμε κάνει εδώ και πολύ καιρό...Να καθίσουμε τώρα κάτω με τους πιστωτές μας και να πούμε αυτό το μίγμα πολιτικής το οποίο προκρίνουμε δουλεύει στην πράξη; Ποια είναι τα καλά του;
Για τις δηλώσεις Σαμαρά περί μηδενισμού του ελλείμματος σε 1,5 χρόνο χωρίς μέτρα:
Πιστεύω ότι ο στόχος αυτός στηρίζεται σε κάποιο οικονομικό μοντέλο. Φαντάζομαι ότι με κάποιες υποθέσεις για πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενδεχομένως κι ο στόχος αυτός να μπορούσε να επιτευχθεί. Το βλέπω όμως πολύ πολύ δύσκολο...Αποτελεί ένα τμήμα ενός γενικότερου σχεδίου.
Εγώ σας λέω ότι είναι ένας στόχος ο οποίος δεν είναι εύκολα επιτεύξιμος. Εγώ πιστεύω ότι η κεντρική λογική είναι σωστή. Πιστεύω ότι η κεντρική λογική, ότι αυτό το οποίο χρειάζεται πάνω απ' όλα σήμερα μια οικονομία σε ύφεση είναι ένα πολύ ισχυρό αναπτυξιακό σοκ το οποίο θα περάσει μέσα από βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, συνοδευόμενο ενδεχομένως και από μία μείωση κι όχι αύξηση της φορολογίας που ενδεχομένως να φέρει περισσότερα έσοδα,.., αυτή την κεντρική λογική βεβαίως και την ασπάζομαι και βεβαίως πιστεύω ότι πρέπει να μπει στο τραπέζι της συζήτησης.
Για τη στάση της ΝΔ στο θέμα της απελευθέρωσης στις μεταφορές :
Για το ζήτημα των φορτηγών εμείς ψηφίσαμε την απελευθέρωση, εγώ θα ήθελα να ήμασταν ελαφρώς πιο τολμηροί στη ρητορική μας για ένα βασικό λόγο, διότι θεωρώ παντελώς ανεπίτρεπτο οποιαδήποτε οργανωμένη συντεχνία,..., να χρησιμοποιεί παράνομα μέσα κι εκβιαστικά για να εκβιάσει οποιοδήποτε κράτος κι οποιαδήποτε κυβέρνηση. Άρα, έχω ένα ζήτημα αρχής με τις πρακτικές αυτές.
Για το θέμα του Ελληνικού :
• Για το θέμα του Ελληνικού θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε την κυβέρνηση για το απίστευτο αλαλούμ στο οποίο έχουμε περιέλθει. Εγώ ήμουν από τους ελάχιστους που και πριν από τις εκλογές εδώ και πολύ καιρό λέω ότι δεν πρέπει όλο το Ελληνικό να γίνει πάρκο. Και βρείτε μου πολλούς οι οποίοι να το λέγανε τότε...Ο κ. Παπανδρέου ήταν αυτός που έλεγε ότι πρέπει να γίνει όλο το Ελληνικό πάρκο και σήμερα αρχίζει κι αλλάζει τη θέση του - ευτυχώς θα σας έλεγα - κι έρχεται να εναρμονιστεί με την κοινή λογική. Αλλά με ποιο τρόπο θα γίνει η διαδικασία;...
• Καλό το fast track, δεν έχω καμιά διαφωνία σε αυτό. 
Με τους υπόλοιπους όλους τι θα γίνει; 
Μήπως το fast track επιβραβεύει πάντα τους ίδιους μεγάλους οι οποίοι έχουν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας και μπορούν να διεκδικήσουν τα επιχειρηματικά τους δίκια - -και βεβαίως τους χρειαζόμαστε κι αυτούς - , αλλά με το μικρό επιχειρηματία ο οποίος δεν έχει πρόσβαση σε κανένα φαστ τρακ κι έχει απέναντί του ένα κράτος μπάχαλο τι θα γίνει; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: