Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Το δημόσιο θα εκδικηθεί το ΠαΣοΚ

Αλλιώς τα περίμεναν οι δημόσιοι υπάλληλοι, όταν πριν από έναν χρόνο το ΠΑΣΟΚ επέστρεφε στην εξουσία. 
Η συντριπτική πλειονότητα εκείνων που διορίστηκαν στο δημόσιο άλλωστε, είναι ΠαΣοΚ. 
Διορίστηκε επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ, και επί ΠαΣοΚ διόρισαν οι περισσότεροι και τα παιδιά τους, ή ακόμη και συγγενείς και φίλους.
Την αρχή την έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981. Ίσως τότε η συγκεκριμένη επιλογή ήταν απενοχοποιημένη, καθώς ο Ανδρέας είχε έρθει στην εξουσία ως εκείνος που θα αποκαθιστούσε την πολιτική και κοινωνική ...
ισορροπία.
Με τον θρίαμβο της επελαύνουσας Αλλαγής, το1981, ήρθε η ώρα της Κεντροαριστέρας, να γευτεί τη νομή της εξουσίας. Έτσι, το δημόσιο διογκώθηκε, και συνέχισε να το κάνει ακόμη και μετά τον νόμο Πεπονή, τον πολυθρύλητο νόμο για την ίδρυση του ΑΣΕΠ, το 1994.
Ακόμη και επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, την περίοδο 1990-93, ΠΑΣΟΚ ήταν οι περισσότεροι που διορίζονταν, για να μην κατηγορηθεί η “Δεξιά” για αποκλεισμούς και διώξεις.
Και βέβαια, το σύνολο του δημοσίου, ακόμη και όσοι δεν ήταν ΠΑΣΟΚ στις πολιτικές πεποιθήσεις τους, μπολιάστηκαν από τη νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ: Αραχτοί και λάιτ…
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, και οι κυβερνήσεις Καραμανλή έκαναν διορισμούς. Κυρίως όμως παιδιών με stage, τα περισσότερα από τα οποία βρέθηκαν εκ των υστέρων στον δρόμο, και ψάχνουν να πληρώσουν δικηγόρους, για να διεκδικήσουν νομικά το δίκιο τους. Και βέβαια, που να φτάσουν όλοι αυτοί για να… ισοφαριστεί το σκορ.
Σε ένα καταπράσινο δημόσιο λοιπόν, ήρθε το ΔΝΤ να αρχίσει τις… εκτελέσεις. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι να χάνουν το ένα μετά το άλλο τα κεκτημένα τους. 
Φυσικά, η μονιμότητα που απολαμβάνουν είναι το σημαντικότερο από αυτά. Μόνο που, αν εξαιρέσει κανείς υπαλλήλους προνομιακών υπουργείων, όπως του Οικονομικών και του Εσωτερικών, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους αμείβονται στα όρια των 1.200 ευρώ. Να πούμε 1.500, για να μην μαλώνουμε. Και μιλάμε για υπαλλήλους που με τον μισθό αυτόν καλούνται να συντηρήσουν οικογένειες. Γιατί, όταν η τρόικα ζητούσε περιστολή και εξορθολογισμό των δαπανών στο δημόσιο, δεν μιλούσε μόνο για τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Και πίστευε ενδεχομένως ότι η Λούκα Κατσέλη δεν θα έκανε έναν χρόνο να συντάξει αναπτυξιακό νόμο, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο τα εισοδήματα.
Να είστε βέβαιοι λοιπόν, ότι το δημόσιο θα είναι εκείνο που θα “εκδικηθεί” το ΠΑΣΟΚ, για τη συνειδησιακή “προδοσία” της εκχώρησης της διακυβέρνησης στους εκπροσώπους της τρόικας.
Πρόκειται μάλιστα για τον πιο συμπαγή πυρήνα ψηφοφόρων που είχε ποτέ κομματικός σχηματισμός στην Ελλάδα, με την προφανή εξαίρεση του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Και ο λογαριασμός θα έρθει στον Γιώργο Παπανδρέου, νωρίτερα από ό, τι περιμένει.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Ο Εμμανουήλ Ζερβός είναι κοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: