Ένα νέο κερδοσκοπικό παιχνίδι δισεκατομμυρίων έχει στηθεί στην ελληνική αγορά ομολόγων, όπως τονίζουν στο “S10” στελέχη μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας στην Αθήνα, αλλά αυτή την φορά το… όνομα του παιχνιδιού δεν είναι το άγριο σορτάρισμα, όπως συνέβη στη διάρκεια του ελληνικού δράματος του πρώτου εξαμήνου του έτους, το οποίο τελείωσε με την υπαγωγή της χώρας στο διεθνή μηχανισμό στήριξης.
Μετά την περιοδεία του Γ. Παπακωνσταντίνου και κορυφαίων στελεχών της τρόικας στα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης (Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη) καταγράφονται θεαματικές εξελίξεις στην… διακεκαυμένη ζώνη της ελληνικής αγοράς ομολόγων, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υποκρύπτουν την προσπάθεια κερδοσκοπικών χαρτοφυλακίων να κερδοσκοπήσουν αγρίως, ποντάροντας στο «καλό σενάριο» για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πάρτι» που έχει στηθεί, έστω και σε...μικρή κλίμακα (με πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών) από τα μέσα Σεπτεμβρίου, φέρνοντας το spread των ελληνικών δεκαετών τίτλων σχεδόν 200 μονάδες βάσεις χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα των αρχών του μήνα (κοντά στις 1.000 μονάδες) έχει ήδη αποδώσει τεράστια κέρδη στα κερδοσκοπικά fund που πήραν το ρίσκο της τοποθέτησης στα… ομόλογα-σκουπίδια της Ευρωζώνης, σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα με σημαντική μόχλευση, μέσω δανεισμού από μεγάλες τράπεζες του Λονδίνου.
Όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, έχει ιδιαίτερη σημασία για να αντιληφθεί κανείς τα νέα «στοιχήματα» που παίζονται αυτή την περίοδο στις αγορές, το γεγονός, ότι το καλοκαίρι, μετά τις δραματικές υποβαθμίσεις της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων, συντελέστηκαν μεγάλες αλλαγές στη διαπραγμάτευσή τους: συντηρητικά χαρτοφυλάκια ήταν υποχρεωμένα από το καταστατικό τους να ξεπουλήσουν όπως-όπως τα ελληνικά ομόλογα, που είχαν τεθεί εκτός investment grade από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ σε ξεπούλημα, με αγοραστή την ΕΚΤ, αποδύθηκαν και αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Αυτή η διαδικασία «αλλαγής χεριών» των ελληνικών ομολόγων φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν καταγράφηκαν και τα… χιλιάρια στα spread, καθώς ελάχιστοι τολμούσαν να «αγγίξουν» ελληνικό ρίσκο. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, κάτι φαίνεται πως έχει αλλάξει, καθώς χαρτοφυλάκια υψηλού κινδύνου, που κατά κανόνα τοποθετούν κεφάλαια σε ομόλογα χαμηλής αξιολόγησης και εταιρικούς τίτλους, ποντάροντας στις υψηλές τους αποδόσεις, παρά τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών, άρχισαν να ανακαλύπτουν την ελληνική αγορά ομολόγων, που είχε «στεγνώσει» από «συντηρητικούς παίκτες».
Αυτή η «ανακάλυψη», όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν οφείλεται βέβαια στην… πειστικότητα των λόγων του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, κατά την επίσκεψή του στις τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ούτε και στη διαμορφωμένη πεποίθηση, ότι όλα θα πάνε καλά στο πρόγραμμα σταθεροποίησης και στη λήξη του η Ελλάδα θα έχει μεταβληθεί σε… οικονομικό παράδεισο.
Στους υπολογισμούς των κερδοσκόπων φαίνεται πως έχουν βαρύνει αποφασιστικά άλλοι σημαντικοί παράγοντες:
n Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ διαβεβαίωσε τους παράγοντες των αγορών που είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί, συνοδεύοντας τον κ. Παπακωνσταντίνου στην περιοδεία του, ότι οι δανειστές της χώρας δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα όταν λήξει το τριετές πρόγραμμα και η χώρα μείνει με ένα χρέος της τάξεως του 150% του ΑΕΠ, το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθεί. Αυτή η διαβεβαίωση, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό της μετά το μνημόνιο εποχής, ο οποίος θα περιλαμβάνει κάποιας μορφής ευνοϊκή ρύθμιση του ελληνικού χρέους προς την τρόικα, άνοιξε την όρεξη των κερδοσκόπων, καθώς συνέβαλλε στη σημαντική μείωση του ρίσκου χρεοκοπίας της χώρας, που αποτελούσε και το μεγαλύτερο φόβητρο σε οποιοδήποτε σχεδιασμό για τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους.
n Στους υπολογισμούς αυτούς ήλθαν να προστεθούν και τα νέα δεδομένα, που δημιούργησε η ιρλανδική κρίση. Οι «σορτάκηδες» των αγορών έχουν πλέον νέα λαμπρά πεδία δράσης σε άλλες περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία), που προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια κερδών, αν έχουν παρόμοια εξέλιξη με την Ελλάδα και χρειασθεί να διασωθούν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Έτσι, το ενδιαφέρον για σορτάρισμα των ήδη εξουθενωμένων ελληνικών ομολόγων μετριάζεται και οι κερδοσκόποι που θέλουν να ποντάρουν στο «καλό σενάριο» έχουν μεγαλύτερα περιθώρια δράσης.
Πώς τελειώνει για αυτούς τους τολμηρούς κερδοσκόπους το σενάριο της επικερδούς τοποθέτησης στα ομόλογα-σκουπίδια της Ευρωζώνης;
Τραπεζικά στελέχη τονίζουν, ότι αυτή η κατηγορία επενδυτών ασφαλώς και δεν θα περιμένει μερικά χρόνια για να επιβεβαιωθεί το σενάριο της εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Θα περιμένουν απλώς την επόμενη αναβάθμιση της χώρας από την Moody’s ή την S&P: αμέσως μόλις ένας από τους δύο οίκους επαναφέρει την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από τον… σκουπιδοντενεκέ στο investment grade, οι «παίκτες» που είχαν «ποντάρει» στα ελληνικά ομόλογα με spread 800 ή 900 μονάδων θα έλθει η ώρα να αποχωρήσουν, πουλώντας στα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, που θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου