Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

WSJ: Τουλάχιστον η ελληνική Ναυτιλία έχει πιθανότητες να αποφύγει την κρίση


Τουλάχιστον ένας τομέας στην ελληνική οικονομία έχει την πιθανότητα να αποφύγει την κρίση, αναφέρει η «The Wall Street Journal», δείχνοντας τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες. 
Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες σημείωσαν μεγαλύτερη κερδοφορία από άλλες για το έτος 2009 διότι ο κύκλος εργασιών τους δεν στηριζόταν στο εμπόριο αγαθών.

Η κορυφαία βαθμίδα της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας φαίνεται ότι είναι έτοιμη για μια ισχυρή χρονιά, χάρη στην επικέντρωσή της σε δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν το πετρέλαιο και τα χημικά προϊόντα, καθώς και σε πλοία που ...μεταφέρουν αγαθά, όπως το σιτάρι και τον άνθρακα.
Η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει ως στόχο να αποκομίσει οικονομικό όφελος και  από την «έκρηξη» στη ναυσιπλοΐα  στην Κίνα.
Οι φορτωτές, επίσης, βρίσκονται στη σωστή θέση  επειδή στερούνται την έκθεση στην κακή αγορά εμπορευματοκιβωτίων-ναυτιλίας, η οποία έχει υπερεκταθεί.
Η καλύτερη στρατηγική για παγκόσμια  κερδοφορία θεωρείται η «απόσταση» από την  ελληνική πραγματικότητα, στρατηγική που ακολουθήθηκε και από Έλληνες μεγιστάνες όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος. 
Παραδόξως, η ελληνική οικονομική κρίση, μπορεί να βοηθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες με το «ξεφούσκωμα» των μισθών και την αποκλιμάκωση των τιμών κατοικιών. 
Με αυτό τον τρόπο, οι υπόλοιποι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν τους φόρους ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες εξαιρούνται από την καταβολή των  φόρων, σύμφωνα με ανάλογο νόμο.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό είναι σχεδόν απίθανο να αλλάξει παρόλα τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που θέτουν το ΔΝΤ και η ΕΕ για την «επιβίωση» της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: