Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

"Και τώρα καγκελάριε;"

Για βατερλώ του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κάνει λόγο σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος, ο οποίος επισημαίνει πως η καγκελάριος έχει περιέθει πλέον σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. 
Επιπλέον, υπάρχουν εκτενείς αναφορές ως προς τις συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος συνολικά για την ευρωζώνη.
"Και τώρα καγκελάριε;", ρωτά η Bild, προβάλλοντας μια φωτογραφία της κατηφούς και σκεπτικής Μέρκελ.
 "Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία απορρίπτει τον κιτρινόμαυρο συνασπισμό. Δράμα γύρω από το ευρώ", γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα, κάνοντας λόγο για "πολιτικό σεισμό.
Η Die Welt αναφέρεται στο έλλειμμα ηγεσίας στον......συνασπισμό της Μέρκελ, που έχασε την πλειοψηφία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
"Η εκλογική βραδιά ήταν καταστροφική για την Άνγκελα Μέρκελ", σημειώνει από την πλευρά της η Berliner Zeitung , ενώ σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, μόλις οκτώ μήνες μετά τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές "οι μεγάλες προσδοκίες του πληθυσμού μετατράπηκαν σε βαθιά απογοήτευση".
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει ότι οι χθεσινές τοπικές εκλογές μετατράπηκαν σε "μικρές βουλευτικές εκλογές", που σφραγίσθηκαν από έριδες στους κόλπους του συνασπισμού γύρω από τη μείωση των φόρων, τη δημοσιονομική σταθεροποίηση στο Βερολίνο και, όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, από τα μαύρα σύννεφα επάνω από την Ελλάδα που μετατράπηκαν την ημέρα της ψηφοφορίας σε θύελλα επάνω από το ευρώ".
Οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες θεωρούν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα αποτελούν "διπλή ήττα" της καγκελαρίου, τόσο σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής όσο και ως προς τη διαχείριση της υπόθεσης της Ελλάδας. 
Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλθτές, η Άνγκελα Μέρκελ, πληρώνει το γεγονός ότι εναντιώθηκε με σφοδρότητα και επι μακρόν κατά της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να μην εξοργίσει τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, κάτι που τελικά δεν κατάφερε.

1 σχόλιο:

aris53m είπε...

καγκελάριε ή καγκελάρια?