Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Δέκα συμφωνίες στο μεικτό ελληνοτουρκικό συμβούλιο συνεργασίας

Δέκα συμφωνίες που θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας τόσο στον τομέα της οικονομίας με αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όσο και στους τομείς του περιβάλλοντος και του τουρισμού, αναμένεται να υπογράψουν σήμερα  Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται από την αστυνομία για την επίσκεψη Ερντογάν.
Στις συναντήσεις των δυο πλευρών, σύμφωνα με «Τα Νέα», αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, το ζήτημα της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών, το Κυπριακό αλλά και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας, το οποίο ...
θέτει επίμονα η τουρκική πλευρά.
Η τουρκική πλευρά με την επίσκεψη στην Αθήνα επιχειρεί να περάσει μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης στο πνεύμα των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», που προωθεί τον τελευταίο καιρό η Αγκυρα.
Η Αθήνα από την πλευρά της επιμένει ότι η επίσκεψη Ερντογάν είναι η επίσημη «σφραγίδα» για την απαρχή μια νέας πορείας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν καλλιεργεί, ωστόσο, υψηλές προσδοκίες στα μεγάλα θέματα, καθώς πιστεύει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να ξεκινήσει από τα ζητήματα χαμηλής πολιτικής (π.χ. τουρισμός, περιβάλλον, ενέργεια, παιδεία κ.λπ.) για να προχωρήσει εν συνεχεία στα πολιτικά ζητήματα.
Δηλώσεις Πεταλωτή
Στην επίσκεψη αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. «Γίνεται ήδη προεργασία σε πολλά επίπεδα, όπου θα υπογραφούν συμφωνίες ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς και θα ανακοινωθούν όποιες αποφάσεις ληφθούν» δήλωσε.
Ίδια απάντηση έδωσε ο κ. Πεταλωτής για το εάν οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν σε θέματα ενεργειακής φύσης.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν σκέψεις για τουρκικές επενδύσεις σε νησιά του Αιγαίου, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει φόρουμ, όπου θα ακουστούν οι απόψεις της τουρκικής πλευράς για την ελληνική οικονομία και ποιοί τομείς συνεργασίας μπορούν να ανοίξουν.
«Η μείωση των εξοπλισμών θα είναι όχι απλώς θεμιτή συμφωνία όποτε και εάν γίνει, αλλά και επιβεβλημένη με την οικονομική παγκόσμια κρίση που διερχόμαστε ως χώρες».
Eγκεμέν Μπαγίς: Ιστορική ευκαιρία
Μια ιστορική ευκαιρία βλέπει πίσω από την επίσκεψη Ερντογάν ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς.
«Γιατί να μην κάνουμε αυτό που έκανε ο Ατατούρκ και ο Βενιζέλος; Αυτοί οι δύο ηγέτες οδήγησαν τις χώρες τους σε πόλεμο, αν αυτοί μπόρεσαν και έσφιξαν τα χέρια, αν αυτοί μπόρεσαν και έγιναν φίλοι, αν μπόρεσαν και έχρισαν ο ένας τον άλλο υποψήφιους για το Νόμπελ ειρήνης, αυτοί οι πρωθυπουργοί (Παπανδρέου, Ερντογάν) που το μόνο που έχουν είναι μια καλή σχέση, μπορούν να κάνουν το ίδιο».
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι ενδεχομένως να μην μπορέσουν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα: «Αν επιτύχουν όμως να επιλύσουν κάποια από τα ζητήματα, αυτό θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα που θα πρέπει να επιτύχουμε μαζί».
To πρόγραμμα της επίσκεψης
Οι δέκα υπουργοί με τις συζύγους τους που θα συνοδεύουν τον Τούρκο πρωθυπουργό φθάνουν στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης, ενώ ο Τ. Ερντογάν φθάνει το πρωί της Παρασκευής για να γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Θα ακολουθήσει συνάντησή με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κατόπιν θα δει τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον αρχηγό της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.
Το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί στο «Χίλτον» η μεικτή συνεδρίαση των 17 Ελλήνων και Τούρκων υπουργών που συμμετέχουν στο Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας, υπό την προεδρία των Γ.Παπανδρέου και Τ.Ερντογάν.
Μετά τη συνέντευξη Τύπου θα ακολουθήσει το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, πάλι υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, το οποίο συνδιοργανώνει ο ΣΕΒ.
Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν οι 100 επιχειρηματίες που φέρνει μαζί του ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: