Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Τα γουρούνια (PIGS) και οι αλεπούδες της Ευρώπης...

Αν δεχτούμε ότι οι αγορές αποκωδικοποιούν το "μέλλον" ή καλύτερα (μιλώντας στη γλώσσα των αγορών) προεξοφλούν τα γεγονότα, τότε μάλλον κάτι γνωρίζουν και δεν μας λένε.  

Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα γεγονότα είναι εκρηκτική και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς συμβαίνει και κυρίως τι ακριβώς θα συμβεί στο εγγύς μέλλον.
Αυτό ωστόσο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η Ευρώπη άργησε χαρακτηριστικά να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τη σωτηρία (ερώτημα βέβαια ποιοι την θέλουν) του ευρώ.
Έτσι την εκρηκτική Δεύτερα ακολούθησε μια χλιαρή Τρίτη στη διάρκεια της...
οποίας (όπως λένε και οι περισπούδαστοι αναλυτές και ειδικοί) οι επενδυτές προχώρησαν σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών, παρά το γεγονός ότι "πράσινο" ταμπλό είχαν πολύ καιρό να δουν.
Να με συμπαθάνε οι φίλοι αναλυτές και "ειδικοί" αλλά στο σημείο αυτό το έργο έχει πολύ μεγάλο "γκαπ" και δεν μπορώ να το παρακολουθήσω.
Το σενάριο ωστόσο που κερδίζει τους περισσότερους πόντους είναι αυτό της αργοπορημένης αντίδρασης της Ευρώπης η οποία έλαβε μέτρα όταν είδε την φωτιά να μπαίνει στο σπίτι της. 
Λογικό όμως ήταν να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί όταν καίγεται η αυλή σου (βλέπε Ελλάδα) και δεν λάβεις κάποια μέτρα, τότε μοιραία η φωτιά θα μπει και στο σαλόνι.
Αυτό που οι αγορές προφανώς θέλουν να στείλουν ως μήνυμα έχει να κάνει με τον διαχωρισμό των κρατών της Ευρωζώνης σε "γουρούνια" (PIGS) και "αλεπούδες".  
Αυτό που ίσως όμως λησμονούν οι ηγέτες της Ευρώπης είναι ότι οι αλεπούδες είναι εξαιρετικά πονηρά ζώα και πολλές φορές πέφτουν στην ίδια την παγίδα που στήνουν. 
Για τις αλεπούδες επίσης ο ελληνικός λαός λέει "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια".
Γιάννης Διονάτος ΕΜΕΑ/Busines

Δεν υπάρχουν σχόλια: