Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

The offshore business model uncovered!

Υπάρχει κάτι που ποτέ δεν έχω καταλάβει για το business model του να έχει κανείς offshore εταιρείες, με σκοπό αυτό το όχημα να χρησιμοποιείται για την αγορά ακινήτων.
Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο κάποιος να έχει περάσει την ιδιοκτησία ενός ακινήτου σε μια offshore όταν, η φορολογική επιβάρυνση για αυτό είναι ίσο με το 3% της αντικειμενικής του αξίας;
Αν βάλεις τα πράγματα κάτω, ακόμα και αν ένα ακίνητο έχει 6% έσοδα σε σχέση με την αξία κτίσης του (κάτι σπάνιο και ασυνήθιστα μεγάλο στην Ελλάδα), τότε αν βάλεις του φόρους, τις φθορές, το down time και το 3% φόρου...
...(να μην αναφέρουμε τον πληθωρισμό και πολλά άλλα), τότε το πιο πιθανό είναι να χάνεις λεφτά.

Η απάντηση λοιπόν ήρθε χτες, η τέλος πάντων πήραμε κάποια ιδέα για ποιο λόγο ορισμένοι κρύβονται πίσω από offshore.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=26056&catid=3
Το πρώτο μεγάλο χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής επέφερε το ΣΔΟΕ, επιβάλλοντας πρόστιμο μαμούθ σε Έλληνα εφοπλιστή, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ!
Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον εφοπλιστή είναι το υψηλότερο στην ιστορία του ΣΔΟΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα θα ενημερωθούν για την υπόθεση ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Όπως διαπιστώθηκε, από το 2005 μέχρι σήμερα, ο εφοπλιστής (και ο αδερφός του που δραστηριοποιείται στον ίδιο χώρο), αγόρασε μέσω κυπριακών εταιριών 120 ακίνητα, αντικειμενικής αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Για κανένα από αυτά όμως δεν κατέβαλε ετήσιο φόρο αγοράς 3%, και τώρα καλείται να από την εφορία να πληρώσει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις.
Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και ενοικιάζονται από τράπεζες και καταστηματάρχες. Έχει επίσης ακίνητη περιουσία στη Μύκονο, στη Τζιά, την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα, τη Φιλοθέη και την Αράχωβα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο εφοπλιστής, για τα ακίνητα που μισθώνει, δεν δήλωνε στην εφορία τα μισθώματα.
Αν ο επιχειρηματίας δεν καταβάλλει το ποσό θα ενεργοποιηθεί η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει δήμευση περιουσιακής κατάστασης.
Στο βαθμό που όλα αυτά είναι αληθές, ο λόγος που κάποιοι αγοράζουν ακίνητα μέσο offshore είναι καθαρά για λόγους απάτης.
Το άλλο ερώτημα είναι, που είναι το κράτος σε αυτή την εξίσωση και για ποιο λόγο έμειναν όλα αυτά τα ακίνητα κάτω από το radar των φορολογικών αρχών; Δηλαδή με το συμπάθιο, πως είναι δυνατόν κάποιος να έχει τόσα ακίνητα και να μην έχει πληρώσει  καθόλου φόρο;
Τέλος, αν υποθέσουμε ότι εφορία θα ανακαλύψει πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις, τότε να είστε σίγουροι ότι αυτοί που έχουν αγοράσει όλα αυτά τα ακίνητα θα θελήσουν να τα χώσουν (να του πουλήσουν δηλαδή) και να είστε σίγουροι ότι οι τιμές θα πάρουν την κατηφόρα.
So much for the real estate offshore estate model!

Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: