Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΔΝΤ: 'Η Ελλάδα δεν βγήκε ακόμη από τη στενωπό!


Η Ελλάδα δεν έχει βγει από οικονομικό τούνελ ακόμη, προειδοποιεί σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τη βοήθεια ύψους 110 δις. ευρώ που αναμένεται να λάβει. 
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο σε μεσοπρόθεσμη βάση αλλά με δεδομένους τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης ή ακόμη και με μέτρια ανάπτυξη, το στοίχημα της ανάκαμψης από την κρίση μπορεί να μην επιτευχθεί.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μπορεί να φτάσει ως και το 149% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια να υποχωρήσει σταδιακά μέχρι το 120% του ΑΕΠ το 2020.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση στα επίπεδα χρέους της Ελλάδας συνεχίζει να...
αντανακλά «τα συνεχιζόμενα μεγάλα ελλείμματα του δημοσίου τομέα, που θα μπορούσε να υποχωρήσει ως το 4,6% το ΑΕΠ το 2013, τη χαμηλή ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμό. 
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Ταμείου το τελευταίο πακέτο επείγουσας βοήθειας κέρδισε χρόνο για την Ε.Ε. και βοήθησε στο να καταπραϋνθούν οι ανησυχίες για χρεοκοπία της χώρας βραχυπρόθεσμα.

Για το χρέος, το ταμείο βλέπει να υποχωρεί στο 6% του ΑΕΠ το 2014 από -8,6% το 2009. Το Ταμείο «βλέπει» ανάπτυξη 4% το 2010-2011 και 2,75% μετά το 2015. 
Προβλέπει επίσης το μέσο χρόνο ωρίμανσης του χρέους της χώρας λόγω των αναγκών για μετακύλιση κομματιών του (roll-over) στα 8 έτη. 
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα ωριμάσει εντός των επόμενων 3 ετών και το ήμισι αυτού μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με το έγγραφο, καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση του χρέους είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας. 
Το Ταμείο τονίζει μάλιστα ότι ακόμη και μια μείωση της τάξης του 1% στο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας μπορεί να ανεβάσει το χρέος έως και το 166% του ΑΕΠ ως το 2020. 
Αν όμως η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη κατά 1% τότε το χρέος μπορεί να μειωθεί ως το 80% του ΑΕΠ. Αν τα επιτόκια ανέβουν κατά 200 μ.β. αυτό θα αύξανε το δημόσιο χρέος στο 131% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, επισημαίνεται στην έκθεση που προσθέτει ότι χρειάζεται χρόνος για να ξαναεμπιστευθούν την Ελλάδα οι αγορές, χρόνος που μπορεί να κυμαίνεται από 1-2 χρόνια. 
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος αλλά υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι, όπως η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και το περιθώριο αντίδρασης σε αρνητικά σοκ είναι περιορισμένα σε ένα πολύ αρχικό στάδιο. 
Επίσης, επισημαίνεται στην έκθεση ότι η ακρίβεια και η αξιοπιστία των οικονομικών και δημοσιονομικών στοιχείων παραμένουν ένα στοιχείο ανησυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: