Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Οι ελληνικές τράπεζες ανησυχούν για μαζικές πωλήσεις ομολόγων και οι ξένες για αναδιάρθρωση χρέους.

Τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μπορεί μερικώς να ικανοποιούν ΔΝΤ και ΕΕ αλλά συθέμελα πλήττουν τον οικονομικό ιστό της χώρας.
 
Στις κερδοφόρες τράπεζες και επιχειρήσεις επιβάλλεται νέα έκτακτη εισφορά πλήττονται τα εισοδήματα και η οικονομία εισέρχεται σε βαθιά και πολύπλευρη ύφεση.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι τράπεζες ανησυχούν ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα καταβαραθρωθεί όπερ σημαίνει ότι το σύστημα θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί ότι τράπεζες και επιχειρήσεις θα επιτυγχάνουν λιγότερα κέρδη.
Ενώ το θέμα των κερδών θα προβληματίσει την...
...αγορά πολύ άμεσα οι τράπεζες ανησυχούν και για ένα άλλο κίνδυνο φοβούνται ότι θα υπάρξουν σημαντικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων αν πλήρως δεν αποσαφηνισθεί η χώρα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους ή όχι.
Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι  το haircut δηλαδή η απομείωση του χρέους έχει αποκλεισθεί  ωστόσο αυτό που δεν έχει αποκλεισθεί είναι η επιμήκυνση του χρέους.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι πότε μπορείς να επιμηκύνεις πιο εύκολα το χρέος όταν χρωστάς σε τράπεζες ή όταν χρωστάς σε κράτη.
Πρακτικά τώρα είναι πιο εύκολη η επαναδιαπραγμάτευση σε σχέση με το μέλλον.
Το κεφάλαιο επαναδιαπραγμάτευση παραμένει ανοικτό για τους ξένους και ανησυχούν  ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την επαναδιαπραγμάτευση.
Το ΔΝΤ αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο δηλαδή της επαναδιαπραγμάτευσης τουν χρέους.
Τα hedge funds περιμένουν πως και πως το τεχνικό default καθώς έτσι θα πληρωθούν τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας.
Το κρίσιμο σημείο πάντως θα είναι αν στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδος θα υπάρχει η έννοια της εγγύησης των κρατών στις τράπεζες και ασφαλιστικές που θα δανείσουν την Ελλάδα.
Αν υπάρχει η έννοια της εγγύησης είναι πιθανό η Ελλάδα να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση.
Εγγυώμαι σημαίνει ανησυχώ για κάτι και χρειάζομαι εγγυήσεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: