Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Οι Τρεις Νεκροί και τα πολλά ερωτηματικά! (5 video των επεισοδίων!)

Ο τραγικός θάνατος τριών εργαζομένων σκίασε τη σημερινή μεγαλειώδη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων για τα πρωτοφανή οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. 

Οι τρεις νεκροί, Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και Επαμεινώνδας Τσακάλη, 36 ετών, ήταν εργαζόμενοι στο υποκατάστημα της τράπεζας Μαρφίν Εγνατία, στην οδό Σταδίου και πέθαναν από ασφυξία. 
Το κατάστημα της Μαρφίν πυρπολήθηκε στις 14.00 της Τετάρτης από αγνώστους, οι οποίοι διεμβόλισαν την πορεία των εργαζομένων και πέταξαν μέσα μολότοφ ή και μπιτόνια βενζίνης.
Το κτήριο, το οποίο εκείνη την ώρα ήταν γεμάτο από εργαζόμενους τυλίχτηκε γρήγορα στις φλόγες. Οι περισσότεροι κατάφεραν να βγουν.
Οι τρεις άτυχοι εργαζόμενοι δεν τα κατάφεραν και δύο ώρες αργότερα βρέθηκαν από την πυροσβεστική νεκροί. 
Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, πιθανότατα ενώ προσπαθούσε να ...
...κατέβει στο ισόγειο για να ξεφύγει, η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι, ενώ προσπαθούσε να βγει για να πάρει αέρα.
Προανάκρισηγια το θάνατο των τριών υπαλλήλων και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών γίνεται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 28 προσαγωγές, 12 συλλήψεις, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία έχουν τραυματισθεί και 29 αστυνομικοί.

Οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας συνεχίζονται κυρίως στην περιοχή των Εξαρχείων, ενώ μεταξύ άλλων έγινε έφοδος παρουσία εισαγγελέα και στο υπόκατάληψη κτήριο της οδού Ζαΐμη 11.
Ο Αν. Βγενόπουλος ο οποίος επισκέφθηκε το κτίριο για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής αποδοκιμάστηκε έντονα από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί εκείνη την ώρα με το σύνθημα, "να’ τος να’ τος ο Πρωθυπουργός".
Τον αποτροπιασμό τους για το τραγικό περιστατικό εξέφρασαν όλα τα κόμματα της Βουλής.
Πυρκαγιά όμως σημειώθηκε και στο υπουργείο οικονομικών από άγνωστη αιτία, και σύμφωνα με πληροφορίες στον όροφο αυτό υπάρχουν πολύτιμα στοιχεία.
Επεισόδια είχαμε και στο Σύνταγμα μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη όπου αστυνομικές δυνάμεις απέκρουσαν προσπάθεια διαδηλωτών του ΚΚΕ να φτάσουν να ανέβουν τα σκαλιά και να φτάσουν στην κεντρική είσοδο της Βουλής
Δήλωση Μ. Χρυσοχοΐδη

"Θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που δολοφόνησαν τους τρεις εργαζόμενους κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής πορείας στο κέντρο της Αθήνας". Τη δήλωση αυτή έκανε την ώρα των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων της Τεταρτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή μέρα "μαύρη μέρα για τη δημοκρατία".

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι "ο μόνος τρόπος για να τεθούν οριστικά στο περιθώριο οι δυνάμεις της τυφλής βίας που προσχηματικά και μόνο επικαλούνται την κρίση για να σπείρουν στο πέρασμά τους καταστροφή και πόνο, είναι η υπεύθυνη στάση όλων μας".

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε επίσης: "δυνάμεις που αρέσκονται στην τυφλή βία και έχουν αντιδημοκρατική και αντικοινωνική στόχευση και συμπεριφορά, επιχείρησαν να εισβάλλουν στην Βουλή, αφού εκμεταλλεύτηκαν την ειρηνική διαδήλωση των εργαζομένων και με τη συμπεριφορά τους, εκτός από το θάνατο των τριών εργαζομένων έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο και τη ζωή άλλων".

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την οδύνη του και τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων.

Ανακοίνωση MARFIN
«Στην οικογένεια της MARFIN θρηνούμε σήμερα για την δολοφονία τριών νεαρών συναδέλφων μας. Εκφράζουμε την οργή μας κατά της πολιτείας που εγνώριζε ότι μόνο από τύχη δεν είχαν συμβεί μέχρι σήμερα τέτοια τραγικά περιστατικά", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από την Marfin.

"Εκφράζουμε ακόμα την οργή μας για τα ξύλινα πολιτικά λόγια και τις αντιδικίες σκοπιμότητας ορισμένων πολιτικών στη Βουλή την ώρα που οι σοροί των συναδέλφων μας δεν είχαν αποσυρθεί από το κατάστημά μας που επολιορκείτο ακόμα από τους διαδηλωτές ή και αναρχικούς. Οι αυτουργοί μακάρι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Την μεγαλύτερη ευθύνη όμως έχουν οι ηθικοί αυτουργοί που δυστυχώς δεν θα τιμωρηθούν ποτέ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 
Επεισόδια στο Σύνταγμα
Σοβαρά επεισόδια, πετροπόλεμος και μάχες με αστυνομικούς σημειώθηκαν και στο Σύνταγμα, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ανέβει στα σκαλάκια της Βουλής, την ώρα που είχα αποχωρήσει ο κύριος όγκος του ΠΑΜΕ και κατευθυνόταν προς τη Λεωφόρο Συγγρού.
Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες εναντίον της αστυνομικής δύναμης στη Βουλή, η οποία έκανε χρήση χημικών και τους απώθησε. Εν τω μεταξύ έφθασαν στο σημείο κι άλλες ομάδες διαδηλωτών με αποτέλεσμα το Σύνταγμα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, ενώ αρκετοί επιχείρησαν να φτάσουν στο υπουργείο Οικονομικών από την κάτω πλευρά μέσω της οδού Μητροπόλεως, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Ωστόσο, κάποιοι από τους διαδηλωτές πυρπόλησαν πυροσβεστικό όχημα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός από το οποίο οι πυροσβέστες πρόλαβαν να βγουν την τελευταία στιγμή, ενώ επίσης έβαλαν φωτιά στο κτίριο της οδού Αμαλίας 40 όπου στεγάζεται το πρώην ΣΔΟΕ (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομικών στο τρίτο και τέταρτο όροφο. Το κτίριο υπέστη σοβαρότατες ζημιές ενώ η ΥΠΕΕ καταστράφηκε. Ταυτόχρονα άλλοι έβαλαν φωτιά στο περίπτερο ακριβώς απέναντι στην είσοδο του Ζαππείου, το οποίο καταστράφηκε ενώ οι φλόγες παρ' ολίγον να επεκταθούν προς το Άλσος του Ζαππείου, αλλά η πυρκαγιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκαν πολλά αυτοκίνητα ένα εκ των οποίων μπροστά στη νομαρχία στη λεωφόρο Συγγρού στο κτίριο της οποίας προκλήθηκαν ζημιές στο ισόγειο, ενώ έσπασαν δεκάδες καταστήματα. Τα επεισόδια αφού είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές μεταφέρθηκαν μπροστά στα Προπύλαια όπου σημειώθηκε πετροπόλεμος με τους αστυνομικούς, οι οποίοι και πάλι απώθησαν τους ταραξίες με χρήση χημικών.
Μετά τον εμπρησμό στην οδό Σταδίου (Μαρφίν) με εντολή του αρχηγού της Αστυνομίας τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της Αττικής ενώ έφτασαν και ενισχύσεις από τους όμορους νομούς, που ήταν σε ετοιμότητα από το πρωί και ξεκίνησαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και το υπόλοιπο κέντρο με προσαγωγές υπόπτων κυρίως από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Παράλληλα έχουν δοθεί εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν κάμερες κι άλλα στοιχεία με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών του εμπρησμού στο υποκατάστημα της Marfin.
Ο απολογισμός των ζημιών δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, λόγω του ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένταση στο κέντρο. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες έχουν γίνει δεκάδες προσαγωγές, ενώ έχουν συλληφθεί τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Επίσης αρκετά άτομα μεταφέρθηκαν τραυματισμένα σε νοσοκομεία.
Φθορές στη Νομαρχία
Σημαντικές φθορές υπέστη το ισόγειο και ο πρώτος όροφος της Νομαρχίας Αθηνών, σήμερα γύρω στις 3:30 μετά το μεσημέρι, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στο κτήριο σπάζοντας με λοστούς τις τζαμαρίες του. Στη συνέχεια με ένα μπετόνι βενζίνη περιέλουσαν το χώρο, έβαλαν φωτιά, η οποία γρήγορα επεκτάθηκε και στον πρώτο όροφο. Την ίδια ώρα ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός και οι συνεργάτες του συνεδρίαζαν στον 7ο όροφο και λίγο έλειψε να εγκλωβιστούν.
Ο κίνδυνος, όμως, απομακρύνθηκε, καθώς ο νομάρχης και οι συνεργάτες του βοηθούμενοι κατέφυγαν στην ταράτσα παρακείμενου κτηρίου χωρίς να κινδυνέψει κανείς τους.
Επεισόδια στην Θεσσαλονίκη 
Επεισόδια μεταξύ νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ έγιναν στην διάρκεια της πορείας που οργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη. Ομάδες νεαρών προκάλεσαν ζημιές σε εμπορικά καταστήματα και Τράπεζες στην οδό Τσιμισκή, αναποδογύρισαν και έκαψαν κάδους, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών, με αποτέλεσμα να διασπαστεί η πορεία και να επικρατήσει πανικός μεταξύ των διαδηλωτών.

Επεισόδια έγιναν και έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, όπως και έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου κατέφυγε ομάδα νεαρών και άρχισε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς.
Ειρηνικά πραγματοποιήθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. Και οι δυο οι πορείες ήταν μαζικές και οι συνδικαλιστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των απεργών. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περί τις 30 προσαγωγές.
Πάτρα - Μικρής έκτασης επεισόδια

Μικρής έκτασης επεισόδια έγιναν σήμερα στην Πάτρα κατά την διάρκεια της πορείας που είχαν οργανώσει το Εργατικό Κέντρο της πόλης και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ.
Συγκεκριμένα ομάδες αντεξουσιαστών που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές σε υποκαταστήματα τραπεζών, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση δακρυγόνων. Επίσης χρήση χημικών έγινε, όταν η πορεία έφθασε στην πλατεία Γεωργίου και αρκετοί από τους διαδηλωτές αισθάνθηκαν δυσφορία. Παράλληλα ομάδα αντεξουσιαστών έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να γίνει κατάσβεση. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές, αλλά οι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι λίγη ώρα αργότερα.
Επεισόδια, ζημιές και τραυματισμοί δύο αστυνομικών στον Βόλο

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά σήμερα στο Βόλο όταν μαζί με συναδέλφους τους δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ αλλά και βροχή αντικειμένων από μεγάλη ομάδα ατόμων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου έξω από την Νομαρχία Μαγνησίας. Νωρίτερα η ίδια ομάδα αποτελούμενη από εκατό περίπου άτομα αναμείχθηκε με τους εργαζόμενους της περιοχής που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βόλου φορώντας κουκούλες και μαντίλια που κάλυπταν το πρόσωπο τους. Κατά την διάρκεια της πορείας προκάλεσαν ζημιές σε δύο καταστήματα, δύο τράπεζες, σε ένα αυτοκίνητο εταιρείας security καθώς και στο παλιό κτίριο της Νομαρχίας.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "ψυχραιμία και εθνική ομοψυχία"

"Αυτή την ώρα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά σύνεση, ψυχραιμία και εθνική ομοψυχία", επισημαίνει σε δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ο οποίος συμπληρώνει οτι δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσει την βαθύτατη οδύνη του για τον τραγικό χαμό των τριών νέων συνανθρώπων μας.

Ο κ. Ιερώνυμος υπογραμμίζει ότι «η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και απαραβίαστη", τονίζει ότι "ουδείς δικαιούται να τη θυσιάζει στο βωμό οιασδήποτε σκοπιμότητας" και προσθέτει ότι "άλλο η θεμιτή διαμαρτυρία και άλλο η ωμή βία που καταλήγει σε δολοφονίες".
Αντιδράσεις κομμάτων 
Νέα Δημοκρατία
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ κ. Π. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ κ. Αντώνης Σαμαράς είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χ. Μπαρόζο, τον πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Β. Μαρτένς, καθώς και με τον Γάλλο και τον Γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα.
Ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Μαρτένς δύο φορές, αφού το πρώτο τηλεφώνημα έγινε από τον πρόεδρο της Ν.Δ και το δεύτερο από τον πρόεδρο του ΕΛΚ όταν εκείνος έμαθε τα επεισόδια στην Αθήνα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως σε όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες έγινε ενημέρωση από τον κ. Σαμαρά για το περιεχόμενο των θέσεων της Ν.Δ, όπως τις εξήγησε ο πρόεδρος του κόμματος και όπως θα τις παρουσιάσει αναλυτικά και αύριο στην ολομέλεια. Βασικός άξονας αυτών των συνομιλιών, πρόσθεσε, ήταν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι ανεξάρτητα από τη διαφωνία που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση, θα σεβαστεί πλήρως τα χρήματα που δίνονται σε εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης σε διμερές επίπεδο από τις κυβερνήσεις των εταίρων μας και το ΔΝΤ.
"Ως Ν.Δ δεσμευόμαστε από τις συμβάσεις που υπογράφει το ελληνικό κράτος, ακόμα και όταν διαφωνούμε γιατί η ελληνική Πολιτεία έχει συνέχεια" τόνισε ο κ. Σαμαράς σ' αυτές τις συνομιλίες, αναφέροντας ότι "θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ως λαός τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο, να βγει η Ελλάδα από τη δύσκολη στιγμή και να επιστραφούν όπως προβλέπουν οι συμβάσεις, η Ελλάδα έχει αξιοπρέπεια".
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε επίσης ότι απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης η θέση της Ν.Δ είναι δεδομένη και είναι αυτή που συνόψισε στο χθεσινό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ αύριο θα την αναλύσει στη Βουλή.
Επίσης είπε ότι δεν υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του κ. Σαμαρά με τον κ. Παπανδρέου, ενώ σε ότι αφορά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως η Ν.Δ επεδίωξε έγκαιρα τη σύγκλησή του. Είπε ότι το ζήτησε ο κ. Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν κλείσει η συμφωνία και πως "ήταν επιλογή του πρωθυπουργού να υπάρξει χρονοτριβή".
"Δεν απαντούσε, μας έλεγαν από την προεδρία της Δημοκρατίας και μετά ακούσαμε ότι προοριζόταν για την Τρίτη", συνέχισε τονίζοντας ότι η Ν.Δ ήθελε έγκυρη σύγκλιση. "Πιστεύαμε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να είναι διαφορετική με θετικότερους όρους και πιο εποικοδομητικούς για την οικονομία και την κοινωνία". Μετά την άρνηση του ΚΚΕ και του ΣΥΝ να συμμετάσχει ανέφερε ότι δεν υπήρχε νόημα.
"Τώρα όμως εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα είναι θετική η σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τον τόπο. Τα σημερινά γεγονότα έχουν προκαλέσει αισθήματα συντριβής στη Ν.Δ που εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στην όποια προσπάθεια να εμπεδωθεί κλίμα σταθερότητας, νηφαλιότητας, αυτοσυγκράτησης, υπευθυνότητας, σωφροσύνης για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που υπάρχει", συμπλήρωσε.
"Όσο πιο κοντά στα γεγονότα, τόσο μεγαλύτερη σημασία έχει για τις αξίες που πρόβαλλε ο πολιτικός κόσμος στη Βουλή", είπε ερωτηθείς αν πρέπει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών να συγκληθεί πριν ή μετά τη συζήτηση των μέτρων της κυβέρνησης στην ολομέλεια.
Σε ερώτηση αν υπάρχει κομματική πειθαρχία στην αυριανή ψηφοφορία, είπε ότι "είναι σαφές αυτό και δεν είναι δυνατόν στο νομοσχέδιο που έχει τη μεγαλύτερη πολιτική σημασία των τελευταίων δεκαετιών να μην κατέβει συντεταγμένο ένα κόμμα το οποίο είναι υπεύθυνο και σε επίπεδο θεσμών και σε εθνικό επίπεδο".
"Δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα", είπε ερωτηθείς αν θα διαγραφεί όποιος δεν συνταχθεί στην κομματική γραμμή ενώ για τη στάση της Ν.Δ απέναντι στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας είπε ότι "δεν έχω καμία αλλαγή να σας ανακοινώσω".
Ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ σε ερώτηση για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στους συνδικαλιστές και ειδικότερα αυτούς της ΔΑΚΕ, απάντησε πως η Ν.Δ έχει πάγιες, σταθερές θέσεις. "Ως Ν.Δ πιστεύουμε στην αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος και την ανεξαρτησία του. Ούτε θελήσαμε, ούτε επιχειρούμε να καπελώσουμε την οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, είτε να τη σπρώξουμε, είτε να την εμποδίσουμε", δήλωσε.
Είπε επίσης ότι διανύουμε κρίσιμη περίοδο και ήδη η Ν.Δ βγήκε χωρίς να ερωτηθεί όταν κάποιοι κατέβασαν ρολά σε κεντρικό κατάστημα και ξενοδοχείο στην Αθήνα. "Κάνουμε έκκληση στις οριακές καταστάσεις που ζούμε να μη γίνεται χρήση βίας και εκδηλώσεις που δημιουργούν προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία", είπε υπογραμμίζοντας πως η Ν.Δ σέβεται τους κοινωνικούς αγώνες.
ΚΚΕ
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της σχετικά με τις σημερινές διαδηλώσεις αλλά και τους τρεις νεκρούς από πυρπόληση με βόμβες μολότωφ της Τράπεζας Μαρφιν, καταδίκασε τα επεισόδια , εξέφρασε τη θλίψη της για τους νεκρούς, αλλά ταυτόχρονα κατήγγειλε "προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, από φουσκωτούς και Χρυσαυγίτες, οι οποίοι, όμως, απωθήθηκαν από τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ".
Πρόσθεσε ότι η προβοκάτσια μπήκε και στη Βουλή, όπου ο ΛΑΟΣ με επικεφαλής τον Γιώργο Καρατζαφέρη, επιχείρησε όχι μόνο να αξιοποιήσει τα επεισόδια, αλλά ενδεχομένως και να τα περίμενε.
Επισήμανε ότι "ο λαός δεν πρέπει να μπει στο γύψο, πρέπει να συνεχίσει να παλεύει ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία μπορεί και να ενισχυθούν τους επόμενους μήνες, έτσι, ώστε να πετύχει ουσιαστικές και δραστικές αλλαγές στο πολιτικό σχηματισμό και στο κοινοβούλιο" και προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέλθει για το λαό παγετώνας.
Χαρακτήρισε "πρωτοφανή" τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και πρόσθεσε ότι η δημοκρατική ομαλότητα είναι στο χέρι του λαού με την άνοδο της ταξικής πάλης, υπογραμμίζοντας ότι "ο λαός θα πρέπει να είναι ο εγγυητής των δημοκρατικών εξελίξεων μέσα από τους αγώνες του".
Δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του κόμματός της στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κατά της βίας, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά διευκρίνισε ότι "η σύσκεψη πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τη λαϊκή συναίνεση και την κοινωνική συνοχή και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται αυτές οι συγκεντρώσεις για να κλείσουν το στόμα του λαού".
Ακόμα, κάλεσε το λαό να ξεμπερδέψει με τη σύγχυση που επιχειρούν να δημιουργήσουν η παρούσα και η προηγούμενη κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα του χρέους και να αντιληφθεί ότι "οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι που έχουν χρέος προς το λαό, ο οποίος δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πιστωτών".
ΛΑ.Ο.Σ.

"Κάποιοι που πόνταραν στο ΧΑΟΣ, πήραν σήμερα μια αιματηρή προκαταβολή.Οι ακραίες φωνές που απέτρεψαν την Σύγκληση των Πολιτικών Αρχηγών και την όποια συνεννόηση, δημιούργησαν ένα ανατρεπτικό υπόστρωμα, που διευκόλυνε την δράση των αντι-εξουσιαστών. Όταν παίζεις ρώσικη ρουλέτα, η σφαίρα δεν μένει πάντα στην θαλάμη. Απευθύνω έκκληση προς όλους για αυτοσυγκράτηση. Τώρα πλέον δεν απειλείται μόνο η Οικονομία μας, αλλά ενδεχομένως η Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Ό,τι δεν κατόρθωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα επί Γεωργίου Παπανδρέου του πρεσβυτέρου, το προσπαθεί και πάλι τώρα, επί Γεωργίου Παπανδρέου του νεωτέρου". 
ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του χαιρέτισε "την πρωτοφανή και μεγαλειώδη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, καθώς και τη μαζική τους συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις που ήταν οι μεγαλύτερες σε όγκο που έγιναν στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες". Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε "την ειλικρινή και βαθιά μας θλίψη για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας απέναντι σε αυτούς που ευθύνονται για τον άδικο χαμό τους και απαιτούμαι την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων". Οι σημερινές κινητοποιήσεις αποτελούν την αφετηρία νέων πιο μαζικών αγώνων των εργαζομένων ενάντια στα πιο βάρβαρα και αντεργατικά μέτρα που έχουν ληφθεί όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. "Η κυβέρνηση, με τη βαθιά αντικοινωνική της πολιτική και την προσφυγή στον μηχανισμό των ΔΝΤ-Ε.Ε. πυροδοτεί την κοινωνική σύγκρουση
Αντίδράσεις συνδικαλιστικών φορέων
ΓΣΕΕ

Η μεγαλύτερη μεταπολιτευτική διαδήλωση των εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά μετρά σημαδεύτηκε από τυφλή και προβοκατόρικη βία που οδήγησε στο θάνατο τριών νέων ανθρώπων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γ.Σ.Ε.Ε. και προσθέτει ότι οι δράστες αυτής της δολοφονικής επίθεσης δεν έχουν καμία σχέση με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους που διαδηλώνουν δυναμικά και ειρηνικά για τα δίκαια αιτήματα τους.

"Καταδικάζουμε τους εμπρηστές της τυφλής βίας και των βανδαλισμών που εκ των πραγμάτων υπονομεύουν και συκοφαντούν τους αγώνες των εργαζομένων. Εκφράζουμε την βαθύτατη λύπη μας και τα συλλυπητήρια μας προς τις οικογένειες των αθώων θυμάτων της τυφλής βίας. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας για τα δίκαια αιτήματά μας" καταλήγει η Γ.Σ.Ε.Ε.
ΕΒΕΑ 
''Ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πολιτικοί. Και κυρίως αυτοί που μιλούν για ανυπακοή στο Σύνταγμα όπως και αυτοί που πάντα χαϊδεύουν τους ταραχοποιούς ,αλλά και αυτοί που έχουν την ευθύνη της επιβολής της έννομης τάξης" δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος , με αφορμή τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, το θάνατο τριών ανθρώπων και τις ζημιές.
Ο κ. Μίχαλος τόνισε στη δήλωσή του: "Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Δυστυχώς ζήσαμε άλλη μια τραγωδία, που δεν ταιριάζει σ ένα ευνομούμενο κράτος. Θρηνούμε πλέον θύματα και η εικόνα της χώρας έχει αμαυρωθεί πλήρως στην παγκόσμια κοινότητα.
Όλα τα περιθώρια εξαντλήθηκαν . Επιτέλους θα πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη και να καταλογισθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν για την νέα αυτή τραγωδία. Αυτές είναι ώρες επικίνδυνες. Απαιτείται σύνεση και περισυλλογή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πολιτεία θα πρέπει να δείξει ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Ούτε και η ίδια η κοινωνία θέλει κάτι τέτοιο. Ζητεί επιβολή της τάξης . Πρώτιστο αγαθό είναι η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και η προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος, που κάποιοι θέλουν να καταλύσουν''.
ΣΕΒ
Την αγανάκτησή του «για το θέαμα ενός Κράτους που ακόμη μοιάζει αδύναμο να αντιμετωπίσει τη βίαιη επιβολή του νόμου των κουκουλοφόρων» εκφράζει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Ο ΣΕΒ δηλώνει ότι «συμμερίζεται την οδύνη για τη δολοφονία τριών αθώων εργαζομένων, που πλήρωσαν το γεγονός ότι βρίσκονταν ευσυνείδητα στον χώρο της δουλειάς τους» και «συντάσσεται με τη δίκαιη αγωνία των πολιτών αυτής της χώρας, που βλέπουν την κοινωνική ομόνοια και σταθερότητα να ναρκοθετείται με τέτοιον τρόπο σε μία τόσο κρίσιμη για τον τόπο στιγμή.»
Εμπορικός σύλλογος Αθήνας
Δήλωση προέδρου Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας για τα γεγονότα ''Βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με μια πρόκληση (προβοκάτσια;) που στόχο έχει την απορύθμιση της οικονομίας, της κοινωνίας και του δημοκρατικού μας πολιτεύματος'' δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Π. Καρέλλας σχολιάζοντας τα σημερινά γεγονότα. 
Ελληνική Ένωση Τραπεζών   
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με ανακοίνωσή της,εκφράζει "την βαθύτατη οδύνη της για τον τραγικό θάνατο των συναδέλφων μας, υπαλλήλων της Marfin Egnatia Bank, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έλαβαν χώρα το πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Τα θερμότατα συλλυπητήρια στις οικογένειές τους".




Εκφώνηση είδησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: