Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Ανακάλεσε την παραίτησή του ο Αλ. Αλαβάνος

Ικανοποιημένος από την τελική απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας..
Ανακάλεσε τελικά την απόφασή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα και ως εκ τούτου και από την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος Αλαβάνος. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όσα διαδραματίστηκαν από το Σεπτέμβριο 2007 έως τον Ιούνιο του 2009 και οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές.


Εξηγώντας τους λόγους της ανάκλησης, ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες έλαβε «ένα σκληρό μήνυμα από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Γυναίκες και άνδρες από τη γενιά του Γλέζου, των Λαμπράκηδων, του Πολυτεχνείου, που έχουν βιώσει βαρύ τον πέλεκυ του συστήματος, και αβάσταχτη την απογοήτευση από ηγεσίες της αριστεράς. Μέχρι τις νέες και τους νέους του άρθρου 16 και τα παιδιά του Δεκέμβρη».

Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε πως «οι δύσκολες αυτές μέρες είχαν και τη χρησιμότητά τους. Αναδείχθηκαν προβλήματα, δύσκολα αλλά επιλύσιμα, έξω από το ημίφως κομματικών γραφείων. Αναδύθηκε ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στις φίλες και τους φίλους μας. Απελευθερώθηκε, έστω και με τη μορφή της οργής ή της διάθεσης για παραίτηση, ένα πανίσχυρο συναίσθημα αγάπης για το πρωτότυπο εγχείρημά μας».


Αναφερόμενος στο Συνασπισμό σημείωσε: «συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το κόμμα μου, ο Συνασπισμός μπορούν πια να κατανοήσουν ότι η πρόκληση δεν είναι να ελέγχουν το σχήμα συνεργασίας, ή να το βλέπουν ως διαπραγμάτευση μηχανισμών, αλλά να το εμπνέουν, να το πυροδοτούν, να γονιμοποιούν την κοινή δράση, να φέρνουν ιδέες, να φιλοξενούν τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης, χωρίς τους οποίους είμαστε άνυδρο τοπίο».


Σε ό,τι αφορά το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος έχουν πια το δικαίωμα να έχουν ρόλο και λόγο, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να βάζουν αυτοί τη σφραγίδα τους στις πολιτικές κατευθύνσεις και την εκλογή όχι αρχηγού, αλλά συλλογικής ηγεσίας.


Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου είναι το σημείο δοκιμής για όλους μας. Και για μένα. Με τις μικρές μου δυνάμεις από σήμερα συμμετέχω σε αυτή τη προσπάθεια. Όχι μόνο ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Αλλά και ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικώ να έχω την κόκκινη κάρτα για να ψηφίσω στη Συνδιάσκεψη».


Ικανοποιημένος από την τελική απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου δήλωσε στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.


Σημείωσε, όμως, ότι είναι «μια θετική εξέλιξη, η οποία βέβαια δεν έγινε δίχως φθορά. Υπήρξε φθορά την οποία πρέπει συλλογικά και με συνευθύνη να προσπαθήσουμε όλοι να την καλύψουμε, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος». Συμπλήρωσε δε «πολλές από τις απόψεις του συντρόφου του Αλέκου έχουν βάση και πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης. Δεν συμφωνώ, όμως, με το σύνολο της κριτικής του».


Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Τσίπρας επενάλαβε ότι ήταν κατώτερο των προσδοκιών, όχι όμως καταστροφικό και πρόσθεσε ότι «πρώτιστο καθήκον πρέπει να είναι, όχι τόσο ο καταμερισμός της ευθύνης για τα προβλήματα, αλλά η επίλυση των προβλημάτων».


Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ακόμη ότι «το βασικό πρόβλημα της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ηγεσία» και τόνισε ότι «ως σήμερα υπάρχουν κάποιοι όροι λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε τρελοί, δεν τους βγάλαμε από το μυαλό μας. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα αυτών των όρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: