Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Άνοιξε η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων

Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα στο τέλος του 2009 θα διαμορφωθεί στο 5%-6%, προέβλεψε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, στο πλαίσιο ομιλίας του στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).


Πρόκειται για ποσοστό αύξησης των δανείων σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από το 2008, γεγονός που αντανακλάται και στην καθίζηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.


Ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι στη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2009, το περιθώριο ανάμεσα στα επιτόκια των δανείων και των καταθέσεων στην Ελλάδα αυξήθηκε (κατά 47 μονάδες βάσης), καθώς τα επιτόκια καταθέσεων μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι τα επιτόκια των δανείων.


Αντίθετα, επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, το περιθώριο αυτό μειώθηκε ελαφρά στη ζώνη του ευρώ. Έτσι, η διαφορά των επιτοκίων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη διπλασιάστηκε και έφθασε από τις 81 στις 161 μονάδες βάσης στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι και τον Απρίλιο του 2009.



Αισιοδοξία για ανάκαμψη



Όσο αφορά την οικονομική κρίση, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ενδείξεις ηπιότερης επιβράδυνσης ή και σταδιακής σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Όπως εκτιμά, δημιουργείται αίσθηση αισιοδοξίας ότι η ανάκαμψη μπορεί να αρχίσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι ενδείξεις αυτές δεν προδικάζουν κατ΄ ανάγκην τη γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη.

Τέλος, πρόσθεσε ότι ο βαθμός αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει υψηλός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: