Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Φωνάζουν οι κλέφτες...



Η "κλεμμένη" Καρυάτιδα που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο!



Οι Βρετανοί θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο φυσικό τους περιβάλλον. Μέχρι πρόσφατα ισχυρίζονταν ότι τα είχαν για να τα φυλάνε καλύτερα, καθώς εμείς οι... «υπανάπτυχτοι» δεν μπορούσαμε να προστατεύσουμε την κληρονομιά μας. Τώρα που εγκαινιάστηκε το νέο μουσείο, έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους. Δεν μας κάνει εντύπωση. Έτσι κάνουν συνήθως οι κλέφτες και οι ψεύτες...

Τα λένε «Ελγίνεια» για να δικαιολογήσουν και να «νομιμοποιήσουν» μία από τις μεγαλύτερες κλοπές πνευματικού θησαυρού στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι πως περιμένουμε από τους Άγγλους να δείξουν μεγαλοψυχία και να επιστρέψουν τα κλοπιμαία. Πότε το έχουν κάνει μέχρι σήμερα για να ελπίζουμε κι εμείς;

Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι με ευγένειες και παρακάλια θα συγκινηθούν οι λήσταρχοι. Είναι σαν να φτύνεις κάποιον κι αυτός να σκουπίζει το πρόσωπό του προσποιούμενος ότι άρχισε να ψιχαλίζει. Αν είχαν σκοπό να επιστρέψουν τα γλυπτά θα το είχαν ήδη κάνει. Δεν θέλουν να τα επιστρέψουν και έτσι βρίσκουν διάφορες προφάσεις. Χτες ήταν η έλλειψη μουσείου, αύριο θα είναι κάτι άλλο.

Φωνάζουν οι κλέφτες για να φοβηθούν οι νοικοκυραίοι. Έτσι έχουν συνηθίσει να κάνουν. Διαβάστε για τον πόλεμο των μπαχαρικών, διαβάστε για το τι έκαναν στις αποικίες τους, πώς συμπεριφέρθηκαν στην Ινδία, στην Κύπρο και ύστερα αναρωτηθείτε αν αυτοί καταλαβαίνουν τη γλώσσα του... Ευαγγελίου. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι Βρετανοί κάνουν πίσω μόνο αν φτάσουν σε αδιέξοδο και θεωρήσουν την ήττα δεδομένη.

Το αστείο είναι ότι σπεύδουν διάφοροι σε αυτή τη φάση να μας τα «συμβιβάσουν». Να μας «δανείσουν» για λίγο τα γλυπτά οι Βρετανοί και έτσι να αναγνωρίσουμε ότι τους ανήκει η νομή. Το μόνο που δεν μας ζητάνε είναι να τους ζητήσουμε συγνώμη για την... αναστάτωση που τους προκαλέσαμε με τα… παράλογα αιτήματά μας.

Ο μοναδικός δρόμος είναι αυτός που χάραξαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Μελίνα Μερκούρη. Το δρόμο αυτόν θα πρέπει να συνεχίσουμε και να μην λιγοψυχήσουμε. Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι γεγονός και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε περήφανοι. Αλλά δεν είναι αυτό το τέλος του δρόμου. Το επόμενο ραντεβού, λοιπόν, ας είναι στην τελετή υποδοχής των γλυπτών που λείπουν αυτή τη στιγμή από τον Ιερό Βράχο.

Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: