Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Σε καλή φόρμα οι Ελληνικές Τράπεζες

Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ακόμη και στις πλέον ακραίες διαταράξεις, διαπιστώνει η πρώτη Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ωστόσο, απαιτείται επαγρύπνηση καθώς όπως επισημαίνεται "η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει υψηλή παρά την ύπαρξη παρά την ύπαρξη ορισμένων ενθαρρυντικών ενδείξεων."

Η άσκηση προσομοίωσης σε υποθετικές ακραίες καταστάσεις που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα εννέα τραπεζών -οι οποίες αποτελούν το 80% του ενεργητικού του συνόλου των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων- κατέληξε στα παραπάνω ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Σκοπός της άσκησης αυτής που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στο μεταξύ όμως η ΤτΕ διαπιστώνει ότι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2009 αγγίζοντας το 6%.

Η εξέλιξη αυτή όπως επισημαίνει η ΤτΕ, μολονότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σημαντικού ύψους εγγυήσεις και εμπράγματες ασφάλειες, επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση.

Επιπροσθέτως, η Έκθεση διαπιστώνει ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υποχώρησε κατά 0,5%, λόγω του αυξημένου κόστους άντλησης κεφαλαίων από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και μετά καθώς και της υποχώρησης του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης στις αναδυόμενες αγορές που δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες, διαπιστώνεται ότι με τις πλέον ακραίες παραδοχές επιδείνωσης της κατάστασης στις χώρες αυτές, στο τέλος του 2010 το μέσο ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση θα τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το υφιστάμενο στο τέλος του 2008, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις θα δεκαπλασιαστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως η δυνατότητα απορρόφησης της ζημιάς που θα προέκυπτε για τις ελληνικές τράπεζες εντός της προσεχούς διετίας, ως αποτέλεσμα της επαλήθευσης των ακραίων αυτών σεναρίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη που θα εμφανίσουν οι τράπεζες σ΄αυτό το διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: