Μέλανσον: Πολύ καλό νέο η επανεκλογή του Μακρόν για την ενότητα της Γαλλίας

Με ανακούφιση αλλά και κριτική διάθεση σχολίασε τη νίκη Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, ο αριστερός ηγέτης Ζαν - Λουκ Μελανσον ο οποίος στον α' γύρο βγήκε τρίτος.

Όπως είπε, «είναι πολύ καλό νέο για την ενότητα της Γαλλίας» η επανεκλογή του Γάλλου προέδρο. Επιτέθηκε ωστόσο στις πολιτικές του Εμμανουέλ Μακρον, κυρίως στα θέματα της οικονομίας.

Έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο εγγυημένο εισόδημα, στην αύξηση του ηλικιακού ορίου για την συνταξιοδότηση αλλά και την ακρίβεια.

Κάλεσε τους πολίτες παράλληλα, να ενταχθούν περισσότερο και πιο ενεργά στην πολιτική λέγοντας «μη σταματάτε, μπείτε στην δραση, ενεργοποίηθειτε».

UPD 4 Αποδέχεται την ήττα της η Λεπέν και υπόσχεται δυναμική αντιπολίτευση

Ως «νίκη» για το κόμμα της βλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν, παρά τον θρίαμβο του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα είναι ένοικος του Μεγάρου του Ελιζέ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην πρώτη της δήλωση μετά την ανακοίνωση των exit polls, η Λεπέν δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα παραμένει μια «νίκη» για το κόμμα της, ωστόσο αποδέχτηκε την ήττα της. Σημειώνεται πως στις προεδρικές εκλογές του 2017 η ίδια είχε λάβει ποσοστό 33,9%, ενώ τώρα κυμαίνεται γύρω στ0 42%.

«Η θέλησή μας να υπερασπιστούμε τον γαλλικό λαό έχει ενισχυθεί» δήλωσε η ίδια.

«Μας έχουν κηρύξει νεκρούς χιλιάδες φορές, και πάντα έκαναν λάθος» πρόσθεσε.

Να ευχαριστήσω κυρίως τους συμπατριώτες μου από τη γαλλική επαρχία γιατί με έβαλαν επικεφαλής του δεύτερου γύρου. Είναι μια δύναμη που δεν θα ξεχάσουμε. Τελικά ήμασταν χίλιες φορές κερδισμένοι έναντι εκείνων που περίμεναν την αποτυχία μας. Αυτό το αποτέλεσμα είναι η φωνή των Γάλλων που περιμένουν μια πολύ μεγάλη αλλαγή.

Δόθηκε μεγάλη εξουσία σήμερα στον Μακρόν, αλλά εμείς είμαστε ισχυροί αντιπολίτευση για να αντιμετωπίσουμε την ανασφάλεια, τον κοινωνικό ρατσισμό. Φοβούμαι ότι θα συνεχιστεί η ίδια πορεία και δεν θα κάνει τίποτε ο Μακρόν για όσα χωρίζουν τους συμπατριώτες μας μέσα στη χώρα. Θα παραμείνω, όπως με ξέρετε, μαχόμενη. Βλέπουμε ότι ανασχηματίζεται όλο το τοπίο, ότι υπάρχει μεγάλη αντιπολίτευση και μεγάλη αντίθεση σε σχέση με όλη αυτή την εξουσία που εκπροσωπεί ο Μακρόν και νομίζω ότι αυτό θα φανεί και στις βουλευτικές εκλογές. Εκεί ισχυροποιούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις και φαίνεται στην εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο. Εμείς θα είμαστε εκεί ως αντιπολίτευση. Θα είμαστε εκείνοι που θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Από σήμερα ξεκινά η μάχη για τις βουλευτικές εκλογές. Θα είμαι επικεφαλής σε αυτή τη νέα μάχη κατά του Μακρόν. Ο Εθνικός Συναγερμός θα κάνει τα πάντα για να τιμωρήσει όλους εκείνους που συσπειρώνονται γύρω από τον Μακρόν. Και θα αγωνιστούμε παντού, στις μητροπόλεις, στις παράκτιες περιοχές. Θα σας χρειαστούμε όλους. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει τίποτε το μοιραίο όταν πρόκειται να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας για να αγωνιστούμε στις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε η Λεπέν. 

UPD 3 Πανηγυρισμοί στον Πύργο του Άιφελ

Υποστηρικτές του Εμανουέλ Μακρόν έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο Champ de Mars, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος θα απευθύνει τη νικητήρια ομιλία του. Ο Μακρόν αναμένεται να φτάσει στο «Πεδίο του Άρεως» μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ γύρω στις 10μμ ώρα Ελλάδας.

Το 2017, γιόρτασε τη νίκη του στο προαύλιο του Λούβρου, οπότε παραμένει στο προσκήνιο και στοχεύει να αφήσει το στίγμα του σε μια ακόμη εμβληματική παρισινή τοποθεσία. Το κλίμα είναι πανηγυρικό ενώ έχουν συγκεντρωθεί γύρω στα 3.000 άτομα.

UPD 2 Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για δεύτερη συνεχόμενη φορά εκλέγεται ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των exit polls.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξασφαλίζει την παραμονή του στην εξουσία για άλλα πέντε χρόνια με μεγάλη νίκη, που κυμαίνεται στο 58%. 

Ο Μακρόν κατάφερε να προηγηθεί με 16 μονάδες έναντι της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν, που φαίνεται ότι έλαβε το 42% των ψήφων, ένα ποσοστό λιγότερο απ' όσο ανέμενε το επιτελείο της. 

KS

Σε κάθε περίπτωση, ο Εμανουέλ Μακρόν γίνεται ο πρώτος πρόεδρος που  καταφέρνει να επανεκλεγεί εδώ και 20 χρόνια. Τελευταία φορά, ήταν το 2002, όταν ο Ζακ Σιράκ επανεξελέγη κερδίζοντας τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί Λεπέν.

UPD 1 - Σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν την Κυριακή από κορυφαίες γαλλικές εταιρείες δημοσκοπήσεων, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να συγκεντρώνει το 55% έως 58% των ψήφων, ενώ η Μαρίν Λεπέν θα λάβει το 42% έως 45% των ψήφων, όπως αναφέρει η βελγική La Libre που επικαλείται το LN24.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των τεσσάρων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα La Libre. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι τα εξής:

Harris Interactive: 55% για τον Εμανουέλ Μακρόν - 45% για τη Μαρίν Λεπέν.

Ifop: 56% για τον Eμανουέλ Μακρόν - 44% για τη Μαρίν Λεπέν.

OpinionWay: 58% για τον Εμανουέλ Μακρόν - 42% για τη Μαρίν Λεπέν.

BVA: 57% για τον Εμανουέλ Μακρόν - 43% για τη Μαρίν Λεπέν.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στο διαδίκτυο μεταξύ των πολιτών που είχαν ήδη ψηφίσει έως τις 5 το απόγευμα στη γαλλική επικράτεια.

Διευκρινίζεται ότι μια δημοσκόπηση δεν είναι μια πρόβλεψη που βασίζεται σε πραγματικά αποτελέσματα, αλλά μια έρευνα γνώμης που διεξάγεται σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα. Τα επίσημα  αποτελέσματα των exit polls θα δημοσιοποιηθούν όταν κλείσουν οι κάλπες στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Από έγκυρη πηγή γνωρίζουμε ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές κυκλοφορούν επίσης στα γαλλικά εκδοτικά γραφεία και στα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας των δύο υποψηφίων, αναφέρει το βελγικό μέσο ενημέρωσης.

Βελγικά μέσα ενημέρωσης είχαν δημοσιεύσει αντίστοιχα αποτελέσματα και στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, καθώς δεν δεσμεύονται στη μη δημοσιοποίηση αντίστοιχων στοιχείων

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, που θα κρίνει ποιος εκ των Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν θα έχει στα χέρια του τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης την επόμενη πενταετία. 

Στο 28% αναμένεται να φθάσει η αποχή στο τέλος της ψηφοφορίας στην Γαλλία σύμφωνα με εκτίμηση γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αποχές στην ιστορία των γαλλικών εκλογών.

Η συμμετοχή των Γάλλων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εμφανίζεται μειωμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα, στις 18.00 ώρα Ελλάδας το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Με βάση τα στοιχεία αυτά η συμμετοχή ήταν στο 63,23%, σχετικά μειωμένη σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2017 και του 2012.

Τα πρώτα αποτελέσματα από υπερπόντιες περιοχές

Την ίδια στιγμή, η βελγική εφημερίδα La Libre και το βελγικό δίκτυο LN24 δημοσίευσαν τα πρώτα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών από υπερπόντιες περιοχές (Dom Tom).

Η Μαρίν Λεπέν κερδίζει το 69,60% των ψήφων (92.106 ψήφοι) έναντι 30,40% (40.229 ψήφοι) του Εμανουέλ Μακρόν στη Γουαδελούπη. Το ποσοστό συμμετοχής είναι 47,18%.

Στη Μαρτινίκα, Η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει 60,87%, έναντι 39,13% του Εμανουέλ Μακρόν και ποσοστό στο 45,45%.

Όλο το παρασκήνιο

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 το πρωί τοπική ώρα και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας), όταν και αναμένονται οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, το επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζει ήδη το σκηνικό για την ομιλία του, το βράδυ της Κυριακής, όπου από το Champ-de-Mars θα γιορτάσει είτε την επανεκλογή του, σπάζοντας μια κατάρα 20 ετών, καθώς ουδείς άλλος πρόεδρος έχει επενακελεγεί μετά το 2002 και τον Ζακ Σιράκ, είτε θα ανακοινώσει, στο σενάριο που προς το παρόν φαίνεται ελάχιστα πιθανό, την ήττα του.

Ακόμα κι αν η Λε Πεν δεν είναι σε καμία περίπτωση το φαβορί, καθώς όπως φαίνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις υπολείπεται ακόμα και δέκα μονάδων του Εμανουέλ Μακρόν έχει προετοιμάσει μια φαντασμαγορική φιέστα σε περίπτωση που καταφέρει να τερματίσει πρώτη στην κούρσα των εκλογών.

Σύμφωνα με το σχέδιο 13 λεωφορεία που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας θα «παρελάσουν» από το Bois de Boulogne, και θα κάνουν στάσεις σε συμβολικές τοποθεσίες των Παρισίων, όπως η Αψίδα του Θριάμβου, η Place de la Concorde αλλά και η Place de la Bastille και η Place de la République.

Ωστόσο ακόμα και εάν ο Εμανουέλ Μακρόν καταφέρει να νικήσει για μια ακόμα φορά την Μαρίν Λε Πεν, η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία θα παραμείνει αβέβαιη, τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα στις 12 και 19 Ιουνίου. Και όπως λέγεται ήδη στο Παρίσι, εάν πολιτικοί και δημοσιογράφοι «αγάπησαν» το ντέρμπι των προεδρικών εκλογών, τότε θα «λατρέψουν» αυτό των βουλευτικών.

Στη Γουιάνα, η Μαρίν Λεπέν φτάνει το 60,70% (21.734 ψήφοι), έναντι 39,30% (14.073 ψήφοι) του Εμμανουέλ Μακρόν. Το ποσοστό συμμετοχής είναι 38,89%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στη Γαλλική Πολυνησία, με 51,81% των ψήφων (42.880 ψήφοι) με την Μαρίν Λεπέν να φτάνει το 48,19% (39.890 ψήφοι). Η αποχή είναι 57,75%. Υπάρχουν επίσης 2,70% λευκά και 2,05% άκυρα.

Παράλληλα, τα δύο βελγικά μέσα αναφέρουν ότι άλλα εκλογικά τμήματα έχουν ήδη ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψήφων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε πολλές χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, όπου Γάλλοι ομογενείς ψήφισαν το Σάββατο.