Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Ρώσος αξιωματούχος: Ζούμε τη δυτική επιχείρηση «Τεμαχίστε την Ουκρανία»

Ο ισχυρός γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε την Τρίτη ότι η δυτική και η ουκρανική πολιτική οδηγούν στη διάλυση της Ουκρανίας.
Η δήλωση αυτή, γράφει το Reuters, ισοδυναμεί με μια προειδοποίηση ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της χώρας, για την οποία η Μόσχα θα επιδίωκε να ρίξει την ευθύνη στους αντιπάλους της.
Σε συνέντευξή του στην κυβερνητική εφημερίδα Ροσίσκαγια Γκαζέτα, ο Πατρούσεφ - στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν - τόνισε ότι... οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν επί χρόνια να εμφυσήσουν στους Ουκρανούς το μίσος για οτιδήποτε ρωσικό.
«Ωστόσο, η ιστορία διδάσκει ότι το μίσος δεν μπορεί ποτέ να γίνει αξιόπιστος παράγοντας για την εθνική ενότητα», πρόσθεσε.
«Αν κάτι ενώνει σήμερα τους λαούς που ζουν στην Ουκρανία, είναι ο φόβος για τις φρικαλεότητες των εθνικιστικών ταγμάτων», είπε ο Πατρούσεφ, κάνοντας αναφορά σε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας που η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει ως Ναζί στο πλαίσιο του σκεπτικού της για εισβολή στη χώρα.
Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα της δυτικής πολιτικής και της πολιτικής του Κιέβου θα μπορούσε να είναι μόνο η διάσπαση της Ουκρανίας σε πολλά κράτη, συμπλήρωσε.
Η τοποθέτησή του, σχολιάζει το Reuters, σχεδόν εννέα εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου, αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η Μόσχα - παρότι αρχικά έλεγε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να καταλάβει την Ουκρανία - σκοπεύει να διαλύσει τη χώρα.
Έχοντας νικηθεί σε μια αρχική απόπειρα εισβολής στο Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανασυνταχθεί για μια εκστρατεία «απελευθέρωσης» της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς, όπως την αποκαλεί η Μόσχα.
Την περασμένη εβδομάδα, Ρώσος στρατηγός είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να καταλάβει ολόκληρη την ανατολική και νότια Ουκρανία, καταλήγει το Reuters.


Δεν υπάρχουν σχόλια: