Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Συναγερμός για την Υπερδνειστερία, η στάση του Κρεμλίνου

Φόβοι για διάχυση της κρίσης και στην Μολδαβία. 
Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν θέλει να εμπλακεί αλλά ο ρωσόφωνος ηγέτης της περιοχής κατηγορεί ανοικτά το Κίεβο.
Δύο κεραίες ραδιοφώνου στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερίας υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
«Τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο χωριό Maiac, στην περιοχή Grigoriopol: η πρώτη στις 6:40 και η δεύτερη στις 7:05»... ανέφερε το υπουργείο. Είπε ότι δύο κεραίες ραδιοφώνου χτυπήθηκαν μετά τις εκρήξεις.
Δεν τραυματίστηκαν κάτοικοι, ανέφερε το υπουργείο, σύμφωνα με το Reuters.
Το επεισόδιο έρχεται μόλις λίγες ώρες αφότου εκρήξεις έπληξαν το κτίριο που στεγάζει τις υπηρεσίες ασφαλείας της αποσχισθείσας «μολδαβικής δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας».
Η Υπερδνειστερία, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές και φιλοξενεί βάσεις ρωσικών στρατευμάτων και αποθήκες όπλων, συνορεύει με τη δυτική Ουκρανία. Θεωρείται ως πιθανό σημείο ανάφλεξης. Ανώτερος Ρώσος διοικητής δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κίνηση του ρωσικού στρατού να καταλάβει τη νότια Ουκρανία θα άνοιγε «έναν άλλο δρόμο προς την Υπερδνειστερία».
Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν επίσης περιπτώσεις καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού» στην Υπερδνειστερία, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία.
Οι εκρήξεις μέσα στο κτίριο που φιλοξενεί το υπουργείο κρατικής ασφάλειας της Υπερδνειστερίας στην Τιρασπόλ προκλήθηκαν από επίθεση με ρουκέτες, δήλωσαν οι αρχές της περιοχής.
Οι φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν από τις αρχές της Υπερδνειστερίας φάνηκε να δείχνουν έναν εκτοξευτή ρουκετοβομβίδων που έμεινε στο δρόμο έξω από το κτίριο. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το ποιος μπορεί να πραγματοποίησε την επίθεση.
Η κυβέρνηση της Μολδαβίας στο Κισινάου δήλωσε σε δήλωση ότι «ανησυχεί για το περιστατικό» και «έκανε έκκληση για ηρεμία» στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι οι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας, με την υποστήριξη της Μόσχας, πολέμησαν εναντίον της Μολδαβίας το 1992 και μια εκεχειρία οδήγησε στην de facto απόσχιση της περιοχής η οποία χωρίζεται από την υπόλοιπη Μολδαβία από τον ποταμό Δνείστερο. Η Υπερδνειστερίας είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως τμήμα της Μολδαβίας.

 

Παρακολουθεί τις εξελίξεις το Κρεμλίνο

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για το Ουκρανικό σε τηλεφωνική τους συνομιλία σήμερα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Ο κ. Πεσκόφ τόνισε ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Υπερδνειστερία, οι οποίες αποτελούν λόγο "σοβαρής ανησυχίας" για τη Μόσχα.  

Σύμφωνα πάντως με πηγές που επικαλείται το RIA η Ρωσία θέλει να αποφύγει ένα σενάριο στο οποίο θα έπρεπε να εμπλακεί στην περιοχή.

H Υπερδνειστερία δείχνει προς Κίεβο

Nα σημειωθεί ότι ο «πρόεδρος» της Υπερδνειστερίας έδειξε προς το Κίεβο, δηλώνοντας ότι πιστεύει πως τα ίχνη για τις εκρήξεις οδηγούν στην Ουκρανία. Ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να ερευνηθεί η διείσδυση ουκρανών μαχητών στο έδαφος της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του.

Μολδαβία: Προσπάθεια κλιμάκωσης

Η πρόεδρος της Μολδαβίας προειδοποίησε σήμερα ότι το κύμα των επιθέσεων στην υποστηριζόμενη από την Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας συνιστά μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, κατηγορώντας ως υπαίτιες τις «ομάδες που είναι υπέρ του πολέμου» εντός του εδάφους της.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, είπε ότι δεν σχεδιάζει να έχει συνομιλίες για τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, μια επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και η καταστροφή δύο κεραιών μέσω των οποίων εκπέμπει το ρωσικό ραδιόφωνο.

Παράλληλα, η Μολδαβή πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για "ηρεμία" και ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας της που συνορεύει με την Ουκρανία. "Καλούμε τους συμπολίτες μας να παραμείνουν ήρεμοι και να αισθάνονται ασφαλείς", τόνισε ανακοινώνοντας την ενίσχυση των ελέγχων στις μεταφορές και των περιπολιών στα σύνορα.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας προειδοποίησε σήμερα ότι το κύμα των επιθέσεων στην υποστηριζόμενη από την Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας συνιστά μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, κατηγορώντας ως υπαίτιες τις «ομάδες που είναι υπέρ του πολέμου» εντός του εδάφους της.

ΗΠΑ: Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τα αίτια των πρόσφατων περιστατικών βίας που σημειώθηκαν στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία και υποστηριζόμενη από την Ρωσία περιοχή της Υπερδνειστερίας, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. «Δεν είμαστε πράγματι βέβαιοι τι σημαίνουν όλα αυτά, αλλά είναι κάτι το οποίο στο οποίο θα εστιάσουμε», δήλωσε ο Όστιν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: