Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Τι σηματοδοτεί η ομιλία Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο - Κίνηση υψηλού συμβολισμού που προκαλεί πανικό στην Άγκυρα

Την ώρα που οι Τούρκοι συνεχίζουν την αγωνιώδη προσπάθεια τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για να μπουν πάλι δυνατά στο γεωστρατηγικό πεδίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία κίνηση ματ έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα μέσα και έξω από την Ε.Ε πως η Ελλάδα διαδραματίζει έναν ξεχωριστό αναβαθμισμένο ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Η πρόσκληση της Νάνσι Πελόζι να μιλήσει για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός στο Αμερικανικό Κογκρέσο, αποτελεί πέρα από... κάθε αμφιβολία μια σημαντική επιτυχία για την ελληνική πλευρά και επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας.

Όπως αναμενόταν η εξέλιξη αυτή προκαλεί εκνευρισμό και πανικό στην Άγκυρα, την ώρα που ο Ερντογάν αποκαλύπτει εκ νέου το πραγματικό του πρόσωπο και συνεχίζει τις προκλήσεις απέναντι στην χώρα μας, με μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Πολιτικοί αναλυτές δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι τέτοιου είδους προσκλήσεις για ομιλίες ξένων ηγετών στο Κογκρέσο αποστέλλονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αυτό εκ των πραγμάτων καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της Ουάσιγκτον στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη ως στενό σύμμαχο και υπερασπιστή των ιδανικών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Τα τελευταία περίπου τρία χρόνια, η Ελλάδα ασκεί με συνέπεια μια πολυσχιδή εξωτερική πολιτική, σεβόμενη απόλυτα τους θεσμούς, στους οποίους ανήκει όπως είναι η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.
Αντιθέτως το καθεστώς Ερντογάν φωτίζει διαρκώς με τις πράξεις την αναξιοπιστία του, αλλά και την εχθρική συμπεριφορά του ακόμη και απέναντι σε συμμάχους.


Σε μία κρίσιμη περίοδο που οι αναταράξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και η Τουρκία συνεχίζει να ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο του αναθεωρητισμού, η Κυβέρνηση ενισχύει τη θέση της χώρας με στοχευμένες κινήσεις και χαμηλούς τόνους, επιλέγοντας ξανά να σταθεί στη 
σωστή πλευρά της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: