Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Εγχώριοι υποτακτικοί στο Κρεμλίνο ενισχύουν τον Ρωσικό νεοναζισμό και επεκτατισμό

Οι Έλληνες Νεοναζί οπαδοί της Χρυσής Αυγής και των πέριξ αυτής ομοειδών κομμάτων, καθώς και όλοι οι νοσταλγοί της Σοβιετικής Ένωσης, αυτοπροβάλλονται ως «ειρηνόφιλοι» και «ουδετερόφιλοι» και υποστηρικτές του καθεστώτος Πούτιν.
Η ρητορική τους είναι ακριβώς ίδια με εκείνη της Ρωσικής Πρεσβείας και σαν πιστοί εκπρόσωποί της, βαπτίζουν την εισβολή στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση», αρνούνται τη σφαγή αμάχων και τη χρεώνουν ελαφρά τη καρδία στην ουκρανική προπαγάνδα, ενώ δεν... διστάζουν να ταυτίζουν τον ουκρανικό λαό με τον ναζισμό.
Το επίπεδο αντίληψης των εγχώριων αυτών υποτακτικών στο Κρεμλίνο αποτυπώνεται στις αντιδράσεις και τα σχόλιά τους σε καθημερινές συζητήσεις, και ειδικά στα social media. 
Καθημερινά, προφίλ «ελληναράδων» με περικεφαλαίες σε σύννεφα και τίτλους «Μολών Λαβέ», ως επί τω πλείστων, κοινοποιούν κάτω από εικόνες με νεκρούς Ουκρανούς αμάχους και παιδιά, κίτρινες χαμογελαστές φατσούλες, στηρίζουν ολόψυχα τις σφαγές και καταριούνται τους «νεοφασίστες» Ουκρανούς, ενώ είναι τόση η άρνηση και η παρανοϊκότητα πίσω από την επιχειρηματολογία τους, που σε σφαγές όπως στη Μπούχα, σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι πρόκειται για μια καλοσκηνοθετημένη προπαγάνδα του φασιστικού Κιέβου.

Από δίπλα, οι νοσταλγοί της Σοβιετικής Ένωσης, παριστάνωντας τους «καλούς» της ιστορίας, είτε στηρίζουν ανοικτά το καθεστώς Πούτιν ρίχνωντας ευθέως την ευθύνη της εισβολής στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε σε κάθε σχολιασμό τους, καταδικάζουν τις σφαγές του καθεστώτος, όμως πάντα, προσθέτωντας ένα «αλλά» με επίρριψη ευθυνών στη Δύση, τόσων ώστε, η ρωσική εισβολή να φαντάζει ως αναγκαίο κακό.
Και οι μεν και οι δε δηλαδή, τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ του καθεστώτος Πούτιν αλληθωρίζοντας στην παρουσία του νεοναζισμού στην Ρωσία και υποτιμώντας τη ρωσική εκστρατεία αποσταθεροποίησης της Δυτικοευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Ρώσοι Νεοναζί

Ενώ λοιπόν οι εγχώριοι υποτακτικοί στο καθεστώς Πούτιν, σε Ελλάδα και λοιπή Ευρώπη, υποστηρίζουν τον «αντιναζιστικό» αγώνα της Ρωσίας, αγνοούν ή γνωρίζουν και αδιαφορούν, για τον ρωσικό νεοναζισμό, με πιο γνωστή νεοναζιστική οργάνωση το «Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα», με έδρα την Αγία Πετρούπολη. Η οργάνωση αυτή διαθέτει ένα παραστρατιωτικό τμήμα, την «Αυτοκρατορική Λεγεώνα», καθώς και το στρατόπεδο «Παρτιζάν» στα περίχωρα της Πετρούπολης, όπου προσφέρει στρατιωτική εκπαίδευση στα μέλη της.

Στις Η.Π.Α., το Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, όταν στη Ρωσία συνεχίζει ανενόχλητα να εκπαιδεύει μισθοφόρους στο στρατόπεδό του, ενώ όσοι Ρώσοι αντιπολιτεύονται δημοκρατικά τον Πούτιν καταλήγουν είτε νεκροί είτε στη φυλακή.

Νεοναζιστική παραστρατιωτική μονάδα είναι και η Ομάδα Βάγκνερ με ιδρυτή τον Dmitry Utkin, πρώην μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών του Ρωσικού Στρατού (GRU), ο οποίος βγάζει «σέλφι» επιδεικνύοντας τατουάζ με τα εμβλήματα και τα διακριτικά της στολής των γερμανικών SS (Totenkopf).

 

Ενότητα Ρώσων και Δυτικοευρωπαίων Νεοναζί

Δίπλα στους Ρώσους Νεοναζί, μια ολόκληρη στρατιά Νεοναζί και Ακροδεξιών ανά την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στον Πούτιν, είτε σε παραστρατιωτικό, είτε σε επικοινωνιακό επίπεδο με τη στήριξη της προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Πολλοί Νεοναζί Δυτικοευρωπαϊκών κρατών σπεύδουν στο Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα για να αποκτήσουν στρατιωτική εκπαίδευση και να συσφίξουν τις σχέσεις τους με τους Ρώσους Νεοναζί. Εκεί είχαν εκπαιδευτεί, οι Σουηδοί Νεοναζί Viktor Melin και Anton Thulin, του «Κινήματος Νορδικής Αντίστασης», για να επιστρέψουν μετά στη Σουηδία και να προβούν σε βομβιστικές επιθέσεις. Στο ίδιο στρατόπεδο εκπαιδεύονται και μέλη του γερμανικού νεοναζιστικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (NPD).

Η δράση της Αυτοκρατορικής Λεγεώνας συνεχίστηκε και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες, εκτός Ευρώπης, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη καθώς και στο Μάλι, όπου η ομάδα Βάγκνερ ανέλαβε δράση αμέσως μετά την αποχώρηση του γαλλικού στρατού.

Αποσταθεροποίηση Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ

Με δράσεις όπως την εκπαίδευση και τη στρατολόγηση Δυτικοευρωπαίων Νεοναζί ως μισθοφόρων για τον στρατό του Ντονμπάς, την πολιτική επαφή Δυτικοευρωπαϊκών ακροδεξιών και νεοναζιστικών κομμάτων με τη Ρωσία του Πούτιν, την ιδεολογική αντι-Δυτικοευρωπαϊκή επικράτηση απόψεων, όπως του Ντούγκιν, την προπαγανδιστική παραπληροφόρηση μέσω ρωσικών διεθνών ΜΜΕ και social media αλλά και έμμισθων από το Κρεμλίνο ΜΜΕ εντός Δυτικοευρωπαϊκών κρατών, η Ρωσία έχει πετύχει τη διείσδυσή της στην ευρωπαϊκή Ακροδεξιά και τον Νεοναζισμό, και στους σκοτεινούς εγκληματικούς χώρους που δρουν υπέρ της δεύτερης, αποκτώντας μεγάλη επιρροή στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Αν παρακολουθήσει κανείς τη ρητορική και τη δράση των ακροδεξιών και νεοναζιστικών ομάδων στα Δυτικοευρωπαϊκά κράτη, θα αντιληφθεί αμέσως, ότι ο στόχος της ρωσικής «σύμπλευσης» με αυτές τις ομάδες είναι η αποσταθεροποίηση των ευρωπαϊκών κρατών. Αποσταθεροποίηση, στην οποία συμπράττει και ο Αριστερός χώρος με την αντι-Δυτικοευρωπαϊκή του γενικότερη πολιτική στάση καθώς και τη λατρεία του στον ρωσικό παράγοντα ως ιστορικό πρόγονο της Σοβιετικής Ένωσης, αποδυναμώνοντας έτσι, εμμέσως, τη Δυτικοευρωπαϊκή συνοχή απέναντι στον σύγχρονο ρωσικό απολυταρχισμό.

Εφόσον, πραγματικά ο Πούτιν αποσκοπούσε στην πάταξη του Νεοναζισμού, μπορούσε προτού εισβάλλει στην Ουκρανία, να «αποναζιστικοποιούσε» πρώτα την ίδια τη Ρωσία. Οι δε εγχώριοι υποστηρικτές του, σε Ελλάδα και λοιπή Ευρώπη, ας αναλογιστούν ποιες δυνάμεις πραγματικά υποστηρίζουν και το πόσο βλάπτουν τις χώρες όπου οι ίδιοι ζουν.

Από Κωνσταντίνος Κωτάντζης

Δεν υπάρχουν σχόλια: